Indijska astrologija

indastrAstrologija je proučavanje učinka planetarnih kretanja na nebu na živote ljudi. Ona se temelji na astronomskim podacima, a je točan položaj planeta u bilo koje vrijeme i na bilo kojem mjestu u zodijaku. Potpomognuti tim podacima, astrolozi prave grafikone i analiziraju različite pozicije koje se odnose na različite aspekte nečijeg života. Astrologija postoji od pamtivijeka. Unatoč modernoj znanstvenoj svijesti, astrologiju cijene i vrlo obrazovani ljudi diljem svijeta.

Indijska astrologija je vjerojatno jedna od najstarijih astroloških studija. Indijska astrologija natalne karte dobiva korištenjem datuma, vremena i mjesta rođenja. Zatim se grafikon studira za različite aspekte kao što su obitelj, djeca, brak, karijera, financije, bolest, smrt, itd. Od svih astroloških metoda, indijska ili vedska astrologija je najtočnija. Indijska astrologija također se naziva jyotisha ili hindu astrologija.

U indijskoj astrologiji planete se nazivaju “Grahas”, igraju važnu ulogu u određivanju sudbine pojedinca. Dok zapadni sustavi astrologiju više usredotočuju na Sunce i njegov relativni položaj, indijske astrološke studije temelje se na položaju Mjeseca. U indijskoj astrologiji, kada se dijete rodi, odmah se radi natalna karta po vremenu i mjestu rođenja djeteta. To postaje identitet djeteta tijekom cijela njegova života. Pojam “Dasa” se naširoko koristi u indijskim astrološkim studijama, i on predstavlja vremenski period kada određeni planet ima vlast nad životom pojedinca.

Prema indijskoj astrologiji, nebo je podijeljenu u dvanaest jednakih dijelova koji se zovu kao zviježđa. Kuće se nazivaju “Rashis”, i broje se od kuće koju zauzima Mjesec. Kuće su: Ovan – Mesha, Bik – Rishabha, Blizanci – Mithuna, Rak – Kataka, Lav – Simha, Djevica – Kanni, Vaga –  Tula, Škorpion – Virschikha, Strijelac – Dhanus, Jarac – Makara, Vodenjak – Kumbha i Ribe – Meena.

Indijska astrologija dijeli zodijak na 27 dijelova – Nakshatra.

Tarot, astrologija, numerologija