Natalna karta

natalna kartaU astrologiji, natalna karta je stilizirana karta rasporeda planeta u trenutku Vašeg rođenja u kojoj je upisan čitav Vaš život. Ona se izračunava na osnovu točnog vremena i mjesta rođenja u svrhu stjecanja uvida u osobnosti i potencijale neke osobe. Natalna karta prikazuje položaje Sunca, Mjeseca, planeta i potencijalno drugih nebeskih objekata u okvirima definiranih astroloških znakova i kuća. Natalna karta se najčešće naziva horoskop.

Točno vrijeme i mjesto rođenja su potrebni astrolozima za izračun točnog stupnja znakova koji se dižu, postavljaju, kulminiraju i spuštaju. Ovi stupnjevi, također poznati kao kutovi (aspekti), neophodni su za mapiranje pozicija dvanaest kuća.

Nakon što je astrolog utvrdio točno vrijeme i mjesto rođenja subjekta, konzultirati će skup tablica koji se zovu efemeride, koje navode mjesto Sunca, Mjeseca i planeta za određenu godinu i datum i sideričko vrijeme u odnosu na sjevernu polutku proljetnog ekvinocija ili fiksne zvijezde (ovisno o tome koji astrološki sustav se koristi). Astrolog zatim dodaje ili oduzima razliku između geografske dužine Greenwicha i geografske dužine mjesta rođenja subjekta, kako bi utvrdio pravo lokalno srednje vrijeme u mjestu rođenja i video koji su planeti bili vidljivi iznad horizonta u to vrijeme. Planeti skriveni od pogleda, ispod horizonta, su također prikazani u horoskopu.

Horoskop se zatim podijeli u 12 sektora oko kruga ekliptike, počevši od istočnog horizonta s ascendentom. Dvanaest sektora predstavljaju astrološke kuće. Nakon što je uspostavio relativne položaje znakova u kućama, astrolog pozicionira Sunce, Mjesec i planete po njihovim tačnim nebeskim dužinama. Da bi dovršo horoskop, astrolog pregleda aspekte ili relativne kutove između parova planeta.

Tarot, astrologija, numerologija