Ascendent (Podznak)

Ascendent (Podznak)Od svih kuća u astrologiji, najvažnija je prva kuća, tj. Ascendent (Ascensum Coeli) – vrh prve kuće. Ascendent, ili kako je u narodu popularnije, podznak, u stvari znači uzlazni znak. Akademska astrologija inzistira na preciznoj uporabi termina i definicija, zato odmah treba naglasiti da ustaljena uporaba termina “podznak” nije opravdana, ali se ovaj pojam i termin udomaćio u praksi i najčešće se koristi. Dakle, pravilno je reći ascendent ili uzlazni znak.

Osnovna definicija ascendenta glasi: precizni stupanj zodijaka na istočnom horizontu u trenutku nečijeg rođenja. Zodijački znak koji zauzima taj položaj naziva se “uzlazni znak” ili ascendent. Dakle, ascendent je znak koji se uspinje istočnim horozontom u trenutku nečijeg rođenja (zahvaljujući rotaciji Zemlje po svojoj osi), onako kako je viđen s mjesta rođenja.

Ascendent je od velikog značaja u svim školama astrologije, jer zapravo služi kao filter kroz koji se sve u horoskopu uključujući Sunce i Mjesec izražava. Većina astrologa vjeruju da podznak ima isti ili veći utjecaj od Sunca i Mjeseca.

Postoji nekoliko čimbenika koji utječu na to koliko je jaka ili slaba sila podznaka. Prvo, općenito se vjeruje da što bliže početku znaka podznak pada, jači će biti njegov utjecaj. To je zato što će većina prve kuće pasti u tom znaku. Ako podznak pada kasno u znaku, većina prve kuće će biti u sljedećem znaku, a time oslabiti učinak ascendenta. Osim toga općenito se vjeruje da je utjecaj podznaka veći ukoliko je Sunce u slabom položaju. To je zato što je Sunce doslovce na drugoj strani Zemlje, kada je subjekt rođen, skriven od pogleda. Još jedan faktor u vezi učinka ascendenta je teorija da ljudi postaju više nalik svom sunčevome znaku, nakon oko 29 godina, jer što starimo i imamo više samopouzdanja, a time i manje potrebe da se predstavimo javnosti drugačije.

Budući da je Zemljina os nagnuta u odnosu na ekliptiku, dvanaest znakova Zodijaka ne prelazi istočni horizont u istim vremenskim intervalima. Na ekvatora, postoji vrlo mala razlika, ali kako se udaljavamo od ekvatorarazlike su sve veće. Vrijeme za koje neki znak pređe istočni horizont na srednjim geografskim širinama je sljedeće: 

Ribe, Ovan, Vodenjak i Bik prelaze istočni horizont za oko četrdeset i četiri minuta
Jarac i Blizanci prelaze istočni horizont za oko sedamdeset minuta
Rak i Strijelac prelaze istočni horizont za oko dva i pol sata
Lav, Djevica, Vaga i Škorpion iprelaze istočni horizont za oko dva sata i četrdeset pet minuta

Ascendent, kao i Sunčev znak može biti vatreni, vodeni, zračni i zemljani.

Vatreni

02art-slika-vatraAko je Vaš podznak Ovan, Lav ili Strijelac, to znači da je vatra element koji vlada tim podznakom, a poznato je da su vatreni znaci optimisti, entuzijasti i prepuni pozitivne energije. Podznak u Ovnu znači organiziranost, Lav je dostojanstven i nadahnjuje povjerenje, a Strijelac je uvijek veseo, ugodan i duhovit.

Zemljani

02art-slika-zemljaAko je Vaš podznak Bik, Djevica ili Jarac, to znači da je zemlja element koji vlada tim podznakom, a to su veoma praktične, ozbiljne i pomalo stidljive osobe. Bik voli umjetnost i najdruštveniji je od zemljanih znakova, Djevici je potrebna intelektualna stimulacija, a Jarac je radoholičar.

Zračni

02art-slika-zrakAko je Vaš podznak Blizanci, Vaga ili Vodenjak, to znači da je zrak element koji vlada tim podznakom, a zračni znakovi su društveni i vole svoju nezavisnost. Blizanci stalno vole biti zauzeti, Vagi je često potrebna podrška negog zemljanog znaka kako bi bila uspješna, a odenjak je pun novih ideja koje je u stanju ostvariti.

Vodeni

02art-slika-vodaAko je Vaš podznak Rak, Škorpion ili Ribe, to znači da je voda element koji vlada tim podznakom, a vodeni znakovi vole kriti svoja osjećanja i imaju potrebu zaštititi sebe. Podznak u Raku znači da ta osoba voli pomagati drugima, Škorpion je zatvoren prema ljudima koje ne poznaje, a Ribe su nježne i samo-požrtvovane.

 

 

Tarot, astrologija, numerologija