Mayanska astrologija

Tzolkin

mayancalendarbkbgdTzolkin je najstariji sveti kalendar iz Srednje Amerike, koji datira 600 godina prije Krista. Dok neki znanstvenici još uvijek tragaju za astronomskim temeljima ovog ciklus, većina se slaže da se tzolkin temelji na devet mjeseci trudnoće. Tradicionalne Maye i danas još koriste ovaj kalendar.

Tzolkin je korišten od strane Maya svećenika za obrede, rituale i proricanja. Ovaj sveti kalendar je kombinacije 20 simbola i 13 brojeva. 20 simbola su energije ili arhetipovi imena, a 13 brojeva su izraženi u točkama i crtama i poznati su kao lunarni tonovi. Simboli i brojevi, imaju korelaciju na ljudsko tijelo (dvadeset prstiju i trinaest zglobova), a cijeli 260-dnevni ciklus (20×13=260) se odnosi na ljudsku trudnoću i ciklus kultivacije kukuruza. Svaki dan ima jedinstvenu kombinaciju energija koja utječe na određeni dio našeg bića.

Moderna verzija drevnog mayanskog Tzolkina je poznata kao prirodno vrijeme 13:20, kako ga je nazvao dr. Jose Arguelles. Svaki dan u 260-dnevnom ciklusu je poznat kao kin – koji je kombinacija znaka i broja (lunarni ton). Svih 260 kinova stvaraju matricu poznatu kao garmonički modul ili galaktički spin.

Svaki od 20 dana ima svoj duh. Svaki lunarni broj govori o slabostima ili snagama određenog dana. Dan na koji smo rođeni određuje našu dušu, karakter i sudbinu. U tom smislu, tzolkin je najbliži korelat zapadnom pojmu astroloških znakova.

20 mayanskih znakova

20 simbola koji se nazivaju znakovi sunca (pogledajte ovdje kako izračunati mayanski znak), predstavljaju energiju sunca u mitologiji drevnih Maya. Svaki znak ima svoje ime i karakterističan, jedinstveni otisak koji nas vodi kroz svakodnevni život. To su oznake i simboli koji nam omogućuju da razumijemo božanski plan stvaranja, te nas povezuju s unutarnjom istinom do razine DNA. Jednostavno slijedeći Tzolkin dane, njihove simbole, boju i smisao, donosi nam svježi uvid u unutarnje procese, a može dovesti i do preobrazbe svijesti. Znakovi:

Imix months1

Ik’

Ak’bal

K’an

Chicchan

Cimi

Manik

Lamat

Muluc

Oc

Chuen

Eb

Ben

Ix

Men

Cib

Caban

Etznab

Cauac

Ahau

13 lunarnih tonova

Tonovi su označeni u Tzolkin kalendaru kao točke i crte. Oni predstavljaju energije iz kozmičke inteligencije, oni su poput glazbe. Svaki dan se povećava za jedan, do broja trinaest, a onda počinje iznova od tona jedan.

Magnetski Ton (1) 1

svrha, privlačenje, ujedinjenje

Lunarni Ton (2) 2

izazov, stabilizacija, polarizacija

Električni Ton (3) 3

usluga, veza, aktivacija

Samo-postojeći Ton (4) 4

forma, mjerenje, definiranje

Intonirani Ton (5) 5

sjaj, osnaživanje, komanda

Ritmički Ton (6) 6

jednakost, ravnoteža, organizacija

Rezonantni Ton (7) 7

usklađenost, inspiracija, kanaliranje

Galaktički Ton (8) 8

integritet, harmonizaciju, uređivanje

Solarni Ton (9) 9

namjera, realizacija, puls

Planetarni Tone (10) 10

manifestacija, savršenstvo, proizvodnja

Spektralni Ton (11) 11

oslobođenje, otpuštanje, otapanje

Kristalni Ton (12) 12

suradnja, predanost, univerzalnost

Kozmički Ton (13) 13

prisutnost, transcendencija, izdržljivost

Tarot, astrologija, numerologija