Ovan

Riječ ovan dolazi od latinske riječi Aries koji je bio bog rata. Svi rodjeni od 21. ožujka do 20. travnja pripadaju znaku ovan.

Opće karakteristike

aries-600pxMoto: Ja sam

Ovan u mitologiji – u grčkoj mitologiji simbolizira Frisa, sina kralja Atamanta i Nefela.

Planet vladar – Mars – upravlja vašom animalnom prirodom, željom i seksualnom energijom. Djelovanje Marsa je iznenadno, samosvjesno i uznemirujuće.

Dan – Utorak – nesretan je dan i ne treba započinjati nikakav novi posao. Nije preporučljivo primati ili odlaziti u goste, ugovarati ženidbu ili udaju.

Broj – 1 – prvi princip svega, muški način, komanda, ponos, individualnost, ambicija, senzibilitet, odgovornost.

Ovan u indijanskom horoskopu – Crveni orao.

Ovan u indijskom horoskopu – Mesha.

Vrline – poštenje, čast, discipliniranost, idealizam, veliki patrioti otadžbine, ponosni, odlučni i hrabri.

Mane – Voli zapovijedati i diktirati, nema smisla za kompromis, istrčava sa svojim mišljenjem, nema samilosti, stalo mu je do karijere, lako plane, započeto ne završava.

Idealna zanimanja – Kirurgija, sport, vojna služba, tehnička zanimanja, smisao za glumu. Pošto je obdaren za organizaciju, lako će obaviti hitne i teške poslove.

Ljubav – ljubav na prvi pogled nije mu nepoznat pojam. Čak naprotiv, njezine čari doživio je nebrojeno puta. Strastven je, može pružiti u jednom danu sve što partner poželi, uživajući u njegovom vatrenom zagrljaju, ali samo dok traje.

Što pokloniti Ovnu? – Voli da dobiva poklone više od svih ostalih znakova. To bi mogao biti pribor za rad, neki alat jer obožava majstorisanje. Možete pokloniti i nešto od sportske opreme, šešir, otmjene naočale, ogromnu šnalu ili naušnice, moderna i otmjena garderoba (obavezno u crvenoj boji).

Boja – Crvena

Životinja – Ovan

Metal – Željezo, čelik

Drago kamenje – Dijamant i crveno kamenje

Biljke – Rotkvica, čičak

Kvaliteta: kardinalni ynak

Vladajuća kuća: prva

Element: vatra

Tarot karta: Car

Ovo je prvi vatreni znak i prvi od dvanaest znakova. Ovan voli ulaziti u borbu, da onesposobi protivnika, ali istovremeno želi pomoći svakome tko izgleda bespomoćno. S tako puno fizičke energije Ovnu je potrebno dosta prostora za svoju razigranost i buku. Ovan je poduzetan, odvažan, impulzivan, svojeglav, dinamičan. Ima najjaču energiju, ali nema istrajnu volju. Posjeduje fizičku ljepotu i vodi vječnu bitku i u stalnoj je aktivnosti. Voli sport i sve vrste fizičkih aktivnosti.

ovanOvan je dinamičan i nestrpljiv, voli akciju, i to po mogućnosti onu u kojoj on vodi glavnu riječ. Optimizam, impulzivnost, polet,  ali i nestrpljivost odgovaraju vatrenom elementu ovog znaka. Njegov stav je „Ja prvi“ i to upravo kao da se odnosi na samu činjenicu da Zodijak započinje upravo ovim znakom. Ovan je zaokupljen samo sa sobom, tako da ponekad ne vodi računa čak ni o svojim najbližima. Ono što želi, to mora i dobiti i tu cijena ne igra nikakvu ulogu, a posebno ukoliko to plaća netko drugi. Svijet oko njega ga interesira ukoliko to ima veze sa njim. Međutim pored svega ovoga ne možemo reći da je Ovan sebična osoba.  Nevinost koja je oko njega ublažava njegovu agresivnost i egoizam. U njegovom karakteru nema zlobe, tako da mu se lakše može oprostiti što nema ni takta. Bezazlenost koja razoružava je ono što Ovna čini neustrašivim. Kao dijete, on se ne plaši nikoga i ničega, sve dok se ne opeče. On nije lukav ni prepreden i takav ostaje cijeli život. Uvijek vjeruje svim srcem, posrćući i izdižući se, da bi pokušao sve iznova.

Ovan se može mijenjati od danas do sutra, može od njega čuti nevjerojatne priče, ali nikada nemojte pomisliti da laže. Onakvog kakvog ga vidite – takav je. U njemu nema ničeg skrivenog niti kompliciranog. Ovan je bespomoćan i ranjiv poput bebe, ali kada mu se nešto oduzme ili ukoliko ga se na nešto prisili, on može napraviti takvu svađu da je jedino moguće od svega odustati i tako postići mir.

Za ljude koji su pod utjecajem planete Mars najčešće se kaže da imaju tešku narav. Ta tvrdnja je točna, ali oni su skroz nesposobni da ustraju u svojoj ljutnji, te kada prigovori jednom prestanu, to je zaista zauvijek zaboravljeno. Ovan nije zlopamtilo i on će se ispričati čak i svom najvećem neprijatelju, bez obzira na užasne prijetnje koje je u afektu izgovorio. Realista, a ipak odlučni idealista, Ovan se često suprotstavlja emocionalnom prikazivanju. Malo je onih koji su sposobni za takvu sentimentalnost, i koji sa tolikom naivnošću vjeruju u čuda. Nove sklonosti i pothvati, i novi prijatelji privlače njegovu pažnju, a za to vrijeme ono „staro“ može i pričekati. Ali treba priznati da Ovan ima neobičnu sposobnost da „pokupi“ svoju prijateljsku ili ljubavnu vezu tamo gdje ju je ostavio – kao da i nije bilo nikakve stanke.

 

arLjubav

U ljubavi Ovan je romantičan i strastven, ali su prepreke i poteškoće ono što daje žar njegovoj ljubavnoj igri: „potjera je neusporedivo ljepša od ulovljenog plijena“. Ipak, nije se rodio Ovan koji nije spreman dati sve za svoju ljubav, dok traje naravno. Da bi privukli jednog Ovna nikada ne smijete pokazati interes. Držite se po strani, nezavisni, i uvijek pomalo prkosni. On će se truditi da gospodari vama od trenutka kada vas sretne pa sve do kraja. Ukoliko ga želite i zadržati nikada nemojte dozvoliti da pomisli da vas ima u svojoj vlasti. Tada ste izgubljeni, jer on će lako otići tražeći novi izazov. Ovnove mogu poželjeti mnoge žene, ne samo zbog izgleda, dobrih manira, već i zbog temperamenta.Nažalost mnogima on ostaje nedostupan. Kao što mnogo traži od sebe, tako mnogo traži i od partnerice.

Jedna stara uzrečica upravo za Ovna odgovara, on traži partnericu koja u društvu treba biti dama, u kuhinji kuharica, a u krevetu ljubavnica. Žene Ovnovi od muškaraca traže da im odgovara i fizički i duhovno. U seksu su nestrpljive, a ponekad i agresivne. Sve hoće sad i odmah, pa tako i seks. Osvajaju pogledom, brzim spontanim nastupom, pozom. Vole seks bez predigre, ekscentrične poze. Ljubav ne pokazuju riječima, već djelima. Osoba rođena u znaku Ovna se uvijek bori za pravdu i poštenu igru. Voli biti u društvu sa komunikativnim ljudima, punim duha,upravo onakvima kakav je i on sam. Ovan je inspiracija za druge i sviđa mu se kada vidi da njegovi prijatelji postaju odlučniji.

 

Aries 1Zdravlje

Ovan vlad glavom u cjelini.  Interno, Ovan je vladar mozga i živčanih centara, karotidnih arterija. Izvana pod znak Ovna potpada lubanja, čeljust i kosti lica. Ovan je podložan svim vrstama tjegoba vezanih za glavu sinusitis, glavobolja, zubi i desni, ćelavost i sklon je ozljedama na glavi i licu

 

Posao

U poslu Ovan će pokazati svoje najbolje osobine ukoliko radi samostalno i ima dovoljno slobodnog prostora za svoje ideje – i barem nekoga, tko će obaviti za njega dosadne rutinske poslove. Loša osobina je što on vjeruje da je bolji i zanimljiviji od drugih i što se izvrsno zabavlja pričajući isključivo o sebi sve vrijeme. Idealan posao za Ovnove je onaj u kojem mogu biti samostalni, čak i unutar nekog poduzeća i posao koji uvijek nudi nove izazove. Zanimanja za Ovna su: političar, Političar, inženjer, odvjetnik, komičar, vojnik, kemičar, kirurg, mesar

 

Način odijevanja

Odjeća i obuća koja omogućava slobodno kretanje, ali lijepog izgleda. Sitni detalji ga očaravaju, voli žive boje, a omiljena mu je crvena.

 

Slavni Ovnovi

Mariah Carey, Celine Dion, Eric Clapton, Ewan McGregor, Francis Ford Coppola, Billie Holiday, Russell Crowe, Steven Segal, Leonardo da Vinci, Eddie Murphy, Diana Ross, Ayrton Senna,  Hans Christian Andersen, Marlon Brando, Charles Chaplin, Casanova, Doris Day, Aretha Franklin, Vincent van Gogh, Harry Houdini, Billie Holiday, Emma Thompson, Thomas Jefferson, Gregory Peck, Elton John, Sarah Jessica Parker, Quentin Tarantino

Tarot, astrologija, numerologija