Natalna karta

natalna kartaU astrologiji, natalna karta je stilizirana karta rasporeda planeta u trenutku Vašeg rođenja u kojoj je upisan čitav Vaš život. Ona se izračunava na osnovu točnog vremena i mjesta rođenja u svrhu stjecanja uvida u osobnosti i potencijale neke osobe. Natalna karta prikazuje položaje Sunca, Mjeseca, planeta i potencijalno drugih nebeskih objekata u okvirima definiranih astroloških znakova i kuća. Natalna karta se najčešće naziva horoskop.

Točno vrijeme i mjesto rođenja su potrebni astrolozima za izračun točnog stupnja znakova koji se dižu, postavljaju, kulminiraju i spuštaju. Ovi stupnjevi, također poznati kao kutovi (aspekti), neophodni su za mapiranje pozicija dvanaest kuća.

Nakon što je astrolog utvrdio točno vrijeme i mjesto rođenja subjekta, konzultirati će skup tablica koji se zovu efemeride, koje navode mjesto Sunca, Mjeseca i planeta za određenu godinu i datum i sideričko vrijeme u odnosu na sjevernu polutku proljetnog ekvinocija ili fiksne zvijezde (ovisno o tome koji astrološki sustav se koristi). Astrolog zatim dodaje ili oduzima razliku između geografske dužine Greenwicha i geografske dužine mjesta rođenja subjekta, kako bi utvrdio pravo lokalno srednje vrijeme u mjestu rođenja i video koji su planeti bili vidljivi iznad horizonta u to vrijeme. Planeti skriveni od pogleda, ispod horizonta, su također prikazani u horoskopu.

Horoskop se zatim podijeli u 12 sektora oko kruga ekliptike, počevši od istočnog horizonta s ascendentom. Dvanaest sektora predstavljaju astrološke kuće. Nakon što je uspostavio relativne položaje znakova u kućama, astrolog pozicionira Sunce, Mjesec i planete po njihovim tačnim nebeskim dužinama. Da bi dovršo horoskop, astrolog pregleda aspekte ili relativne kutove između parova planeta.

Saznajte što krije budućnost za vas!

Nazovite nas!


Zatvori
Podijelite ili lajkajte nas na Facebooku?
Pošaljite nam poruku u Inbox i poklonit ćemo Vam pozitivnu energiju uz mali ritual.