Kvinkuns (inkonjunkcija)

kvinkuns

  • 150° ili 210°
  • srednje teški aspekt
  • aspekt nervoze i iritacije. On tjera osobu da pretjeruje u onim područjima života koje zahvačaju planete u inkonjukciji
  • prilagodljivost, reorganizacija, napetost
  • nemiran i ambiciozan aspekt koji nikada ne odustaje
  • Pozitivno usmjeren nam može donjeti nova, vrijedna iskustva
  • Inkonjunkcija ima karakter Marsa, Merkura i Plutona – on je povezan s efektima koje stvara agresija

Inkonjunkcija (kvinkuns) obuhvaća dvije planete na međusobnoj udaljenosti od 150° ili pet znakova. U ovom aspektu znaci o kojima je riječ nemaju nikakve međusobne veze. Nisu ni istog kvaliteta, niti pripadaju istom elementu, niti su i jedan i drugi istovremeno aktivni ili pasivni. S obzirom da nemaju ništa zajedničko, puno je teže integrirati ove sile, tako da ovaj aspekt zahtjeva brojna prilagođavanja. Inkonjunkcija zahtjeva promjenu stava, promjenu modela navika i potrebu za prilagođavanjem u uvijetima koje nagovještavaju planete i kuće o kojima je riječ. Često bude riječ o zdravlju i/ili financijama.

Inkonjukcija pokazuje naš pokušaj izbjegavanja društvenih obveza na taj način da istovremeno pokušavamo pomoći ili pružiti usluge ljudima. Na ovaj način se osoba pokušava otarasiti tereta podsvjesne krivnje zbog pretjerane pasivnosti ili agresivnosti u prošlosti. Pritisak i napetost koju donosi inkonjukcija treba osloboditi, “isprazniti” pomoću razumijevanja i kompromisa. Davanje i dijeljenje izgleda kao jedini put za riješavanje inkonjukcije. Nespremnost osobe na ovakvo riješenje može dovesti do tragičnih rezultata i vrlo teškog zdravstvenog stanja.

Ovaj aspekt je povezan sa pokušajima usavršavanja radnih procedura i metodologija, zdravlja i istovremenog napuštanja starih uvjeta i stvaranja novih. Također je povezan sa poslovnim stvarima i to na nivou firme, poduzeća, te situacija koje kao da su van ikakvog utjecaja same osobe. Nagle i iznenadne promjene na polju posla ili zdravlja su česte. Strpljenje, promišljenost i posvećenost detaljima su potrebni da bi se ovaj negativni uticaj prevladao i okrenuo sebi u korist. Kada mi u jesen čeznemo za proljećem, to je takođe kvinkunks. To je taj proces koji izaziva čežnju. Kada mi u svesti težimo nečemu, što još nije tu i sa svim osećanjima čekamo na to, dok se ne dogodi, i u tome možemo da uživamo, i to u nama izaziva dugi zeleni aspekt. To su svjesni postupci, kojima se nekuda teži. To je duga rastegnuta težnja, pružanje i čežnja svijesti po nepoznatim putovima, čekanje na nešto. To nije samo osjećanje nego i misaoni proces, koji teži dolasku do nekog rezultata. Tek kada se dugi zeleni aspekt opredijeli za neki određeni cilj, postaje faktor koji izgrađuje volju.

Dok razmišljamo pokušavamo doći do odluke, a da bismo se odlučili moramo temeljno proučiti različite procese saznavanja uz iskustvo. U ovom smislu kvinkunks je aspekt kojim se gradi volja i s toga je on jedan važan aspekt, jer je izgradnja volje jedan vrlo bitan postupak; on čini čovjeka jakim. To je također i jedan saturnijanski aspekt. Često se moramo odreći raznih mogućnosti, o kojima smo razmišljali, da bismo koncentrirali svoje snage na jedan cilj. Oba zelena aspekta (kvinkunks i semisekstil ili polusekstil) deluju od sloja čistih instikata pa sve do najviših duhovnih događanja. Ljudi sa kvinkunksom u svim stvarima tragaju za kauzalitetom [odnos među pojavama od kojih je jedna (uzrok) nužan uvjet za postanak druge (posljedica)] i uzrocima, traže spoznaju, pravac i smisao razvoja. Tako nastaje proces razvoja, koji može transformirati čitavu ličnost.

Zeleni aspekt utječe direktno na našu svijest. Svijest je jedan mnogo širi pojam nego mišljenje, gradi se iz obrade svih spoznaja, tu pripadaju misaoni procesi kao i čulno opažanje, osećaji i osjećanja, koji bude intuiciju i dodaju svijesti unutrašnje znanje. Zeleni aspekti nas čine percipilnim i spremnim za preuzimanje novih misli. Oba zelena aspekta imaju naročito značenje u razvojnoj psihologiji, jer su oni primarna svjesna mjesta sa kojih se upravlja, u kojima se zbiva intenzivan proces učenja. Učenje se stoga naziva i: postizanje izgradnje volje i sposobnosti odlučivanja. Mogućnost odlučivanja je mnogostruko data kod zelenog aspekta. U suštini, radi se o aktu svesti o sebi: prouzrokovati duhovno razjašnjenje, steći saznanje, donijeti odluku.

Tarot, astrologija, numerologija