Psihokineza

telekinesisPsihokineza (grčki ψυχή “um” + κίνησις “pokret”), ili telekineza (τῆλε “daleko” + κίνησις “pokret”), je navodna psihička sposobnost da se utječe na fizički sustav bez fizičke interakcije. Primjeri psihokineze uključuju pokretanje objekata i levitaciju.

Psihokineza se odnosi na pokretanje ili utjecanje na pojedine stvari snagom uma. U granicama opće priznatih mehaničko-fizičkih zakona radi se o nemogućim ili barem neobjašnjivim fenomenima. Riječ “psihokineza” doslovno znači pokretanje materijalnih objekata psihičkim djelovanjem, bez fizičkog kontakta. Međutim, tijekom vremena ta definicija je proširena, tako da se danas pod psihokinezom podrazumijeva svako djelovanje na objekte i pojave fizičkog svijeta psihičkom energijom.

Uri geller

Uri GellerKrajem 20. stoljeća, Uri Geller je stekao slavu savijajući žlice i vilice na svojim nastupima. On bi ih blago dodirivao rukom ili bi ih trljao prstima i poslije nekog vremena komad bi se savio. Prema njemu, ovaj je fenomen nazvan geller efekt. U najpoznatije i istovremeno najspornije osobe čije su psihokinetičke sposobnosti pod laboratorijskim uvjetima istraživane, ubraja se spomenuti izraelac Uri Geller. On je u sedamdesetim godinama nastupio u više televizijskih emisija u kojima je psihokinetičkim moćima iskrivljavao žlica i noževe, i ponovno pokretao pokvarene satove. Tijekom tih emisija gledatelji su od doma mogli promatrati kako im se, primjerice, iskrivljuju žlice, itd.
Uri Geller je pred mnoštvom promatrača uspjevao saviti metalne žlice tako što ih je lagano dodirivao vrhom prsta; uspio je zaustaviti sat Big Ben u Londonu tako što je usmjerio psihičku energiju gledatelja na sat (to se dogodilo u 11:11 sati); zaustavio je lift na 11. katu (11 je njegov magični broj); pomagao je policiji u hvatanju kriminalaca, pomoću telepatije; on može pogoditi broj koji druga osoba zamisli, jer ga upravo on natjera da zamisli taj broj; u IBM-u je pokazao svoju sposobnost izbrisavši podatke s diskete pomoću psihokineze; otkrio je mnoga izvorišta nafte, pa sada živi kao milijunaš.

Nina Kulagina

Nina-Kulagina-levitationRuskinja Nina Kulagina se rodila 1927. godine. Imala je teško djetinjstvo, a već sa 17 godina služila je u ratu protiv Nemačke. Kao radio-operater u jednome tenku, Nina Kulagina se borila u bitci za Lenjingrad, gdje je bila teško ranjena u artiljerijskoj vatri, nakon koje je otpuštena iz vojske. Do 1961. mlada žena nije znala ništa o svojim paranormalnim moćima, a jednoga dana je postala svjesna da ,dok plete, uvijek izvadi poželjni konac u točnoj boji iz kutije, bez gledanja. Tada se prijavljuje za znanstvena istraživanja te u 70-tim godinama postaje međunarodno poznata kao medij. U jednome eksperimentu, koji se odigrao u jednom laboratoriju u Moskvi, imala je mogućnost pokazati svoje sposobnosti: Pred njom na laboratorijskom stolu plivalo je u slanoj tekućini izolirano srce od žabe. Pod normalnim uvjetima amfibijsko srce bi trebalo nastaviti kucati najmanje pola sata nakon što je izvađeno iz tijela. Međutim, srce žabe koje je ležalo pred Ninom Kulaginom na stolu, već je poslije nekoliko minuta prestalo kucati. Izgleda da se kroz ogromni koncentracijski rad, tijekom kojega je Nina izgubila gotovo dva kilograma težine, zaustavilo.

I dr. Jürgen Keil, profesor sveučilišta u Tasmaniji, godine 1974. imao je mogućnost uvjeriti se u Ninine psihokinetičke sposobnosti. Eksperiment je izgledao ovako: Jedna teniska loptica visila je na jednome tankom spiralnom ovojniku unutar 10 kubnih cm velike kocke od pleksi-stakla, oko 0,15 cm iznad poda. Ta je konstrukcija inače trebala olakšati kretanje loptice prema gore u slučaju Ninina utjecaja. No, čini se da su nastali izvjesni problemi u komunikaciji. Naime, Kulagina nije navela loptu, kao što je Keil planirao, prema gore, nego je pustila da se ljulja. Zidovi kocke prvo nisu bili dodirnuti. No, odjednom je lopta više puta udarila na unutrašnje strane kocke koje su ležale preko puta. Potom se dogodilo jedno čudno kretanje lopte: Na ovojnici, viseća se lopta vukla polako prema dolje na pod kocke. Odatle se kretala polako na stranu koja je bila okrenuta prema Nini. Kada se ona opustila, lopta na ovojnica je skočila natrag u početni položaj. Prof. Keil i danas tvrdi da manipulacije nisu bile moguće.
Elektromagnetska djelovanja, koja se rado uzimaju kao objašnjenje za ovakve učinke, u slučaju Nine odavno su isključena. To dokazuju i mjerenja iz 1973. godine s jednim vrlo osjetljivim magneto-metrom na Tehničkom sveučilištu u Lenjingradu. Nina Kulagina je umrla 1990. godine u 63. godini, a misterij o njoj i dalje traje. Sve do danas znanstvenici nisu uspjeli objasniti učinke koje je ona postizala.

Levitacija

levitLevitacija, u paranormalnom kontekstu i parapsihologiji označava uzdizanje fizičkih objekata ili ljudskog tijela u zrak, odnosno poništavanje djelovanja zakona gravitacije mističnim radnjama. Znanost takve fenomene najčešće objašnjava kao trikove i iluzije kojima se uz primjenu odrešenih sredstava stvara dojam levitiranja tijela ili predmeta, dok spiritualisti i religiozne zajednice vjeruju da je mistična levitacija rezultat nadnaravnog djelovanja.

Fenomen je spominjan još od antičkih vremena; spominje se u Bibliji, jedanko u Starom i u Novom zavjetu. Tijekom srednjeg vijeka u Europi navode se predaje o levitaciji kršćanskih svetaca, ali i o identičnom fenomenu koji se pojavljuje u vještičarstvu i magiji. Također, levitacija se dovodi i u vezu s demonskim opsjednućima, te u slučajevima napada poltergeista. U 19. stoljeću najpoznatiji je primjer levitacije medija Daniela Dunglasa Homea (1833.-1886.) koji se zbio 8. kolovoza 1852. u Ward Cheneyovoj kući u gradu Manchesteru u američkoj saveznoj državi Connecticut pred nizom svjedoka o čemu su pisale novine The Hartford Times. Slični primjeri vezuju se uz Eusapiju Palladino (1854.-1918.) i druge medije.

U mnogim religijama i duhovnim zajednicama objavljeni su navodni primjeri levitacije među pripadnicima određenih religijskih sljedbi. Pojam i praksa levitacije poznata je širom svijeta i u svim vremenskim periodima. U djelu Die Christliche Mystik (1836.-42.) J. J. von Görres naveo je sedamdeset i dva levitirajuća sveca, dok je Olivier Leroy u djelu Levitation naveo oko dvjesto kršćanskih svetaca koji su doživjeli taj fenomen. Najpoznatiji su slučajevi sv. Dominika (1170.-1221.), sv. Franje Asiškog (1186.-1226.), Tome Akvinskog (1170.-1274.), sv. Ignacija Loyole (1491.-1556.).

Psihokinetički tečaj

power-of-telekinesis-meditationPsihokinetički tečaj obično ima dva stupnja. Na 1. stupnju rukama se savijaju žlice i vilice. Na 2. stupnju samo se drže u ruci dok se same savijaju. U to se ubraja i djelovanje na sjemenke pšenice i kukuruza tako da one za 5-10 minuta puste vidljivu klicu. Na Psihokinetičkom tečaju ćete, poslije pripreme i meditacije, savijati žlice i vilice rukama, ali tako kako ih nikada niste savili. Što to znači? Pročitajte pažljivo sljedeće riječi: Poslije odgovarajuće pripreme i meditacije, u jednome trenutku, na mjestu na koje ste se koncentrirali, metal postaje mekan kao komad deblje gume i može se saviti s vrlo malim naporom! Na tome mjestu metal postaje topao, skoro vruć. To razdoblje, kada je moguće saviti metal s malim naporom, ili bez napora, traje kratko, 5-10 sekundi, ali nekada i znatno duže.
Na ovakvim se tečajevima osobe zaprepaste što su u stanju učiniti svojim koncentriranim mislima. Zato ovakav tečaj bitno mijenja našu sliku svijeta i naše odnose s okolinom. Prvi stupanj psihokineze je uvjet za sudjelovanje na višem, drugom stupnju. On će vam stvoriti neophodno samopouzdanje i uvid da možete djelovati na metal svojom voljom, odnosno, svojim mislima! Atmosfera na Psihokinetičkim tečajevima je opuštena i prijateljska, ali su posljedice nepredvidljive.

Tarot, astrologija, numerologija