Prikaze

ghost-Full-2-676x450U psihologiji i parapsihologiji, prikaze (ukazanja, sablasti, aveti, utvare) ili duhovi su anomalija tj. kvazi perceptualno iskustvo. Odlikuje ih prividna percepcija ili živog bića ili neživog objekta bez prisustva materijalnog poticaja za takvu percepciju. Osoba koja doživljava ukazanje je budna, isključuje san ili vizije iz razmatranja. Priče o duhovima raširene su u svim kulturama i civilizacijama, a spominju se još među budističkim tekstovima u drevnoj Indiji. Ako su vidljivi, najčešće se opisuju kao prozirni, blijedi i mutni obrisi ljudskog obličja.
Tijekom stoljeća poznati su bili praktični postupci prizivanja duhova, poput nekromancije ili od 19. stoljeća spiritizma, kada se na zakazanim seansama, uz prisustvo medija, prizivalo duše umrlih. Jednako tako, različita religijska vjerovanja i običaji propisuju određene rituale, molitve i magijske postupke kojima se nastojalo uspokojiti nemirne duše i poslati ih na onaj svijet. Vjeruje se da takve nemirne duše obitavaju na određenim lokacijama, pa se često govori o ukletim kućama, brodovima i slično.

U znanstvenim i akademskim skupinama, prikaza znači sljedeće:

 • Pojam duh podrazumijeva da neki element ljudskog bića preživljava smrt i, barem u određenim okolnostima, može se ukazati živim ljudskim bićima.
 • Prikaze koje ljudi dožive, razlikuju se u mnogočemu od onih fiktivnih u književnim djelima, filmovima ili tradicionalnim pričama o duhovima.
 • Sama pojava prikaze uključuje živa bića, i ljude i životinje, pa čak i nežive predmete.

Pokušaji da se primjene suvremeni, znanstveni ili istraživački standardi za proučavanje duhova, započeti su radom Edmund Gurneya, Frederic W. H.  Myersa i Frank Podmorea, koji su vodili društvo za psihička istraživanja (osnovano 1882. godine). Njihov motiv bio je pružiti dokaze za ljudski opstanak nakon smrti. Iz tog razloga posebno su se interesirali za tzv. “krizne slučajeve”. To su slučajevi u kojima osoba ima kvazi-perceptivno iskustvo na daljinu u trenutku smrti neke osobe ili u drugoj krizi. Ako se takva iskustva nisu mogla objasniti poznatim znanstvenim metodama, smatrali su da je u pitanju telepatija. U nekoj mjeri, Gurney i njegove kolege su uspjeli pružiti neke dokaze za telepatiju, ali opstanak ljudskog duha poslije smrti je još uvijek kontroverzan, i predstavlja fenomenologiju halucinacija u svjesnom stanju.

Kasnije je George Tyrell, također iz društva za psihička istraživanja, prihvatio halucinacije kao objašnjenje za prikaze, ističući da je gotovo nemoguće iz prve ruke utvrditi da ukazanja ostavljaju bilo koji od uobičajenih fizikalnih učinaka, kao što su tragovi u snijegu, što bi se očekivalo od stvarne osobe. Međutim, Tyrell razvija ideju da prikaza može biti način kojim nesvjesni dio uma dovodi svijesti informacije koje su pribavljene paranormalnim iskustvom – u kriznim slučajevima, na primjer.

ghostIstraživanje o prikazama razvilo se u drugom smjeru 1970-tih, radom Celie Green i Charlesa McCreerya. Oni nisu bili prvenstveno zainteresirani za pitanja telepatije i prikaza, nego su analizirati veliki broj slučajeva s ciljem da klasificiraju različite vrste paranormalnih iskustva. Ovo su neke od primjetnih razlika u odnosu na istraživanja vršena tijekom 1800-tih:

 • Subjekt koji je doživeo iskustvo prikaze nije uvijek uplašen tom pojavom, često smatra to iskustvo umirujućim i ohrabrujućim u kriznim i stresnim vremenima u svojem životu.
 • Spontana iskustava ukazanja imaju tendenciju da se dogode u svakidašnjem ili svakodnevnom okruženju, u uvjetima niske pobuđenosti živčanog sustava, najčešće u domu osobe koja ih doživljava – dok radi kućanske poslove, na primjer. Nasuprot tome, ispitanici koji su posjećivali navodno ukleta mjesta u nadi da će vidjeti duha, često su bili razočarani.
 • Ukazanja se obično prijavljuju kao ne transparentna i tako realna da osoba koja ih doživljava uopće ne misli kako su to halucinacije, nego nešto potpuno realno.
 • Neobično je za prikazu da se uključi u bilo kakve verbalne interakcije s opažaocem. To je u skladu s nalazom da većina takvih iskustava uključuju samo jedan smisao (najčešće vizualni)

Vrste manifestacija prikaza su sljedeće

 • ponavljanje događaja – duhovi koji točno ponavljaju prijašnje događaja. Najčešće se radi o prizorima iz njihova života koji su nabijeni negativnim emocijama (trenuci tuge i očaja, rastanak, čin ubojstva ili samoubojstva i sl.). U tim slučajevima duh odigrava prošli događaj i ne postoji interakcija između žive osobe i duha. Čini se kao da se pred očima svjedoka odvija davni prizor kao na filmskom platnu, zbog čega pojedini istraživači paranormalnog vjeruju kako se tu ne radi o pojavi duha, već o tkz. snimljenom događaju, kojeg je upila okolina zbog osobito traumatičnih emocija i koji se kontinuirano vrti na mjestu na kojem se događaj dogodio.
 • prisutnost duha – neobičan osjećaj promatrača koji osjeća nečiju prisutnost i anomalije na određenom mjestu ili objektu
 • poltergeists_by_Irishjoe23poltergeist – duh koji opsjeda neko mjesto, obično u prisutstvu neke osobe. Pojava se manifestira iznenadnim pomicanjem dijelova namještaja, padanjem slika sa zidova i lebdenjem stvari u zraku, a može se objasniti telkinetičkim sposobnostima osobe koja je prisutna u tom trenutku. Poltergeist (njem. poltern, “praviti buku” i geist, “duh”) je oblik paranormalnog fenomena koji se iskazuje kao fizička manifestacija psihičkog uzroka. Termin je nastao u germanskoj mitologiji, a odnosi se na duha, demona ili neki drugi natprirodni entitet koji se manifestira na fizičku okolinu putem pravljenja buke ili pomicanjem predmeta. Fenomen nije znanstveno objašnjen, a moguća objašnjenja uključuju duhove kao uzročnike pojave ili snažne fizičke manifestacije psihokineze, najčešće kod djece i adolescenata, čiji okidač mogu biti psihička stanja.
 • interaktivni duhovi – duhovi koji primjećuju prisutnost žive osobe i pokušavaju ostvariti komunikaciju s njom ili reagiraju na nju.
 • duhovi iz vremenskog procijepa – pojavljuju se kada se osoba iznenada prebaci u neko prošlo vrijeme. Tu se zapravo radi o trenutnoj teleportaciji u prošlost, prilikom čega osoba koja je transportirana kroz vrijeme vidi stvari, ljude i događaje kakvi danas više ne postoje.
 • živi duhovi – dvojnici koji se pojavljuju u isto vrijeme na više mjesta (bilokacija).

 

Tarot, astrologija, numerologija