Keltski križ

keltski krizKeltski križ je jedno od najdetaljnijih i najsloženijih tarot otvaranja. Dobro ga je koristiti kada imate određeno pitanje na koje treba odgovoriti, jer će vas ovakvo otvaranje sprovesti korak po korak kroz sve različite aspekte situacije. Upravo tehnika keltski križ, tarot čini jednom od najpreciznijih metoda proricanja. Najbolji dokaz moćne energije keltskog križa je njegova dugovječnost. Samom tarotu, pa i keltskom križu, nemoguće je odrediti vrijeme nastanka, ali je činjenica da je već stoljećima poznato ovo otvaranje, te da su se spoznaje o njegovoj moći prenosile kako pismenim putem, tako i usmenom predajom.

Otvaranje keltski križu u tarotu se koristi kada imate nedoumice u vezi određene životne situacije ili vas muči konkretan problem. Keltski križ se sastoji od dva dijela – centralnog križ od šest karata postavljenih u krug i štapa kojeg čine četiri karte. Pomoću ovog otvaranja moguće je vidjeti ‘kako stvari stoje’ i kakva energija utječe na pojedine aspekte problema ili situacije.

Centralni križ simbolizira jedinstvo materijalnog i duhovnog te niz događaja u vremenu, dok štap prikazuje vanjske silnice koje utječu na dotičnu situaciju te nagovještava mogući ishod.

Keltski tarot nudi najširu perspektivu te ulazi duboko u točno definiranu problematiku. Karte se sagledavaju kao cjelina. Nužno je uzeti u obzir njihove međusobne odnose i utjecaj. Nakon analize tarot majstor dolazi do konačnog zaključka koji se sastoji od savjeta i smjernica za rješenje problema koji muči stranku koja je tražila pomoć. Odgovor se uvijek odnosi na trenutno stanje stvari i situaciju.

Da biste napravili keltski križ, položite karte kao što je prikazano na slici dolje. Možete ih staviti licem prema dolje, i okretati ih kako slažete karte ili ih od početka stavite licem prema gore.

Keltski kriz

Raspored karata:

1 – temelj, pitačev trenutni psihički potencijal usmjeren na traženje rješenja

2 – protivni utjecaj, energija unutar samog pitača ili iz njegove okoline (koja predstavlja zapreku za rješenje pitačevog problema ili ostvarivanje cilja)

3 – pitačev cilj, najbolji rezultat koji se može postići u sukobu temelja (1) i protivnog utjecaja (2)

4 – stav pitača o problemu koji se razmatra, mišljenje i želja sa stajališta njegovog ega (ako se značenje ove karte ne može povezati sa kartama na poziciji (1) i (2), daljnje tumačenje neće imati nikakvog smisla – cijeli sistem tumačenja je ništavan i potrebno je postaviti drugi, iz početka)

5 – prošlost, uzrok problema

6 – bliska budućnost, prvi događaji ili utjecaji vezani uz moguće rješenje problema (ako je kontekst karte negativan u odnosu na 3 – cilj, to znači da pitač neće moći shvatiti bit svog problema tako dugo dok ego vlada svim njegovim postupcima)

7 – pitačeva najdublja bit (ono što pitač priznaje samo sebi, što osjeća, a ne želi da bude otkriveno drugim ljudima – područje iza ega, početak duhovne razine)

8 – utjecaji okoline (na pitačev konkretan problem, ali i na njegov život u širem smislu)

9 – pitačeve nade ili strahovi vezani uz potrebu rješavanja konkretnog problema (rezultat sabiranja iskustva iz pozicija 4, 5, 6, 7. i 8. – pitačev budući stav o sadašnjem problemu)

10 – rasplet, rješenje pitačevog problema u budućnosti.

Tarot, astrologija, numerologija