Numerologija

Pojam numerologija odnosi se na bilo koji od mnogih sustava, tradicija i vjerovanja u mističku ili ezoteričku vezu između brojeva i materijalnih stvari ili živućih bića. Riječ numerologija je složenica od latinske riječi numerus što znači broj i grčke riječi logos, što znači govor, riječ, pojam, misao te bi pojam numerologija mogli definirati kao znanost o brojevima.

Numerologija

Numerologija i numerološke divinacije bile su popularne među ranim matematičarima poput Pitagore, ali se više ne smatraju dijelom matematike, već ih većina znanstvenika smatra pseudomatematikom. Slična ih povijest veže s razvojem i razdvajanjem astronomije od astrologije, i kemije od alkemije.

Numerologija je danas najčešće vezana uz okultne znanosti, zajedno sa astrologijom i sličnim metodama divinacije. Termin se također koristi za osobe koje, prema nekima, pridaju preveliku važnost brojčanim matricama, čak i ako ne prakticiraju tradicionalnu numerologiju. Underwood Dudley primjerice, koristi taj termin u diskusiji o praktikantima Elliott valnog principa analize burze.

Numerologija je disciplina koja se bavi proučavanjem značenja brojeva. Najšire gledano, odnosi se na mističan odnos između brojeva, fizičkih bića i predmeta.

NumerologijaMnogi drevni narodi (npr. Egipćani, Kinezi, Feničani, Maje, Inke) imali su sustave brojeva kojima pokušavali postići dublje razumijevanje samih sebe i svemira. Danas popularnost numerologije nastavlja rasti. Ideju da energetski obrasci vibracija odgovaraju brojevima postaje sve popularnija Kolumne o numerologiji se redovito pojavljuju u novinama i časopisima,a ljudi sve više savjetuju numerologe o svemu, od osobnih romantičnih do poslovnih odluka.

Postoji mnogo vrsta numerologije, a dvije najpoznatije su Kaldejska (Babilonska) numerologija i zapadna ili Pitagorina numerologija.

Tarot, astrologija, numerologija