Smaragd

Gachala_Emerald_3526711557_849c4c7367Izgled – varijanata berila, mali blistav ili krupniji kristal nalik oblaku

Boja – Zelena

Izvor – Indija, Zimbabve, Tanzanija, Brazil, Egipat, Kolumbija, Australija

Osobine – Smaragd, vrsta berila, je kamen inspracije i beskrajnog strpljenja. Ovo je kamen koji potvrđuje život. Poznat kao kamen uspješne ljubavi, donosi blagoslov i odanost. Pojačava jedinstvo, bezuvjetnu ljubav i partnerstvo i potpomaže prijateljstvo. Smaragd drži partnerstvo u ravnoteži. Ako promeni boju kažu da je to znak nevjernosti. Smaragd otvara srčanu čakru i umirujuće djeluje na emocije. Ovaj amen obezbeđuje fizički, emotivni i mentalni balans. Otklanja negativnost i donosi pozitivne utjecaje. Usmjeravajući nameru i podižući svjest, donosi pozitivno djelovanje. Pojačava paranormalne sposobnosti, otvara vidovitost i stimulira prikupljanje mudrosti sa mentalnih nivoa.Tradicionalno, za smaragd se govorilo da štiti od vračanja i čarobnjačkih smicalica, kao i da predviđa budućnost. Psihološki, smaragd daje snagu karaktera da se prevaziđu nesreće u životu. To je kamen obnove i oporavka i može otjerati negativne emocije. Pojačava sposobnost maksimalnog uživanja u životu. Koristan u slučajevima klaustrofobije.

cristal d'émeraude sur gangue (Colombie)Smaragd daje mentalnu jasnoću, jača pamćenje, inspirira duboko unutarnje znanje i proširuje vidno polje. To je kamen mudrosti koji potiče pronicljivost i istinu, potpomaže elokventnom izražavanju.
Omogućava da se izvuče na površinu, ono što se nesvjeno zna. Smaragd je izuzetno koristan za uzajamno razumijevanje unutar skupine ljudi.

Liječenje – smaragd potpomaže oporavku posle infektivne bolesti. Uttječe na sinuse, pluća, srce, kralježnicu i mišiće, smiruje oči. Popravlja vid i ima detoksikaciono djelovanje na jetru. Smaragd smiruje reumatizam i dijabetes.

Položaj – Nositi na malom prstu, na domalom prstu, preko srca, na desnoj ruci. Stavite gdje je potreban. Ne nositi neprestano, zato što može izazvati negativne emocije. Mat smaragdi ne odgovaraju za mentalno priključivanje.

Tarot, astrologija, numerologija