Hematit

hematite2Izgled – “Nalik mozgu”, crven ili siv kada je neispoliran. Sjajan kada je ispoliran. Težak. Svih veličina.

Boja – Srebrna, crvena

Izvor – Velika Britanija, Italija, Brazil, Švedska, Kanada, Švicarska

Osobine – Hematit je naročito efikasan za uzemljivanje i zaštitu. Dovodi u harmoniju um, tijelo i duh. Ovaj kamen ima snažan jang element i usklađuje meridijane, otklanjajući neuravnoteženost jina. Raspršuje negativnost i spriječava da negativna energija uđe u auru, vraćajući mir i harmoniju u tijelo. Psihološki, hematit podiže samopouzdanje i sposobnost preživljavanja, pojačava snagu volje. Ovaj kamen otklanja ograničenja koja ste sami sebi postavili i potiče ekspanziju. Koristan je za prevazilaženje kompulzija i bolesti ovisbosti. Hematit usmjerava pažnju na strasti koje upravljaju životom.

Utječe na prežderavanje, pušenje, svaki oblik preteranog zadovoljavanja. Hematit vam pomaže da se pomirite s greškama i da ih radije prihvatite kao iskustva iz kojih ste nešto naučili, nego kao katastrofe. Mentalno, hematit stimulira koncentraciju i usredotočenost. Poboljšava pamćenje i originalnu misao. Skreće pažnju uma na potrebe osnovne za opstanak i pomaže vam da razriješite probleme svake vrste. Ovo je kamen koristan za izučavanje matematičkih i tehničkih predmeta. Fizički, hematit ima jaku vezu s krvlju. Obnavlja, jača i regulira krv. Može izvući višak topline iz tijela.

Liječenje – Hematit liječi probleme s cirkulacijom i stanja poput anemije. Pomaže bubrezima u pročišćavanju krvi i regenerira tkivo. Hematit stimulira apsorpciju željeza i stvaranje eritrocita. Liječi grčeve u nogama, anksioznost i nesanicu, pomaže kod ravnanja kičme i kod fraktura. Za groznicu se koristi kao eliksir.

Položaj – Korijen i vrh kralježnice da bi se olakšalo upravljanje kralježnicom. Držati ili staviti kako odgovara za liječenje ili smirivanje. Hematit se ne treba koristiti tamo gde je prisutna upala ili tokom dužih vremenskih perioda.

Tarot, astrologija, numerologija