Akvamarin

36406detIzgled – Bistar do mat beril kristal, često mali i kotrljan ili fasetiran

Boja – Zelenoplava

Izvor – SAD, Meksiko, Rusija, Brazil, Indija, Irska, Zimbabve, Afganistan, Pakistan

Osobine – Akvamarin je kamen hrabrosti. Njegova smirujuća energija smanjuje stres i stišava um. Unosi harmoniju u okruženje i štiti od zagađivača. U drevnim vremenima se vjerovalo da se bori sa silama tame i da privlači naklonost duhova svjetla. Nosili su ga moreplovci kao talisman protiv davljenja. Psihološki, akvamarin nalikuje senzitivnim ljudima. Ima moć da probudi toleranciju drugih. Prevazilazi predrasude, pruža podršku svakome kome se odgovornost čini preteška i podržava preuzimanje odgovornosti na sebe. Stvara ličnost koja je korektna, uporna i dinamična. Može razbiti stare, samoporažavajuće programe.

48048Akvamarin smiruje um, otklanjajući nevažne misli. Filtrira informacije koje stižu do mozga i bistri percepciju, izoštrava intelekt i raščišćava konfuziju. Sa svojom sposobnošću da nedovršen posao privede kraju, akvamarin je koristan za okončavanje posla na svim nivoima. Oslobađa blokiranu komunikaciju i poboljšava sposobnost izražavanja. Ovaj kamen je koristan u razumijevanju skrivenih emotivih stanja i u interpretiranju osjećaja. Stišava strahove i pojačava senzitivnost. Duhovno, akvamarin izoštrava intuiciju i omogućava jasno viđenje. Prekrasan za meditaciju, priziva visoke nivoe svijesti. Akvamarin štiti auru i ujednačava čakre, pročišćava grlenu čakru, dovodi u ravnotežu fizičko i duhovno tijelo.

Liječenje – Akvamarin je koristan za grlobolju, natečene žlijezde i probleme sa štitnjačom. Ovaj kamen generalno djeluje kao tonik, ojačava organe za čišćenje tijela, pomaže očima, zubima, želucu. Koristan je kod kratkovidnosti i dalekovidnosti. Stišava pretjerane reakcije imunog sustava i autoimune bolesti.

Položaj – Držati ili staviti gdje odgovara. Može se stavljati i na oči ili koristiti kao eliksir.

Tarot, astrologija, numerologija