Chi

fengshui-d943cOd suštinske važnosti je razumijevanje i usvajanje pojmova i principa u Feng Shui. Isti principi se ispoljavaju svuda u svemu. Prvo pravilo je da sve što postoji ima Chi energiju. Chi (Qi, Ki, Prana) je najvažniji pojam. Vaš Chi se miješa s energijom okoline. Na taj način postoji veza s neposrednim okruženjem, a samim tim i sa svemirom. Chi iz okoline utječe na vas, vaše raspoloženje, vašu psihičku energiju, a tijekom vremena i na vaše zdravlje. Chi se uglavnom kreće između zgrada i ulazi kroz prozor i vrata, a djelomično i kroz zidove. Chi se očituje u Yin Yang svojstvima i u raznim oblicima u skladu s pet elemenata. U feng shui, Chi se također manifestira u različitim bojama, oblicima, intenzitetu, itd

Osnovni cilj Feng Shui-ja je da se postavite tako da vam ovaj prirodni tok Chi omogući ostvariti svoje ciljeve i snove. Chi najvećim dijelom ulazi kroz vrata. Pa tako orjentacija zgrade i tip energije utječe na vas. Planete putuju i mijenjaju svoj tok i energiju za svaku godinu, mjesec i sat. Ustajali spori Chi smanjuje vitalnost. Zato je neophodno jednom godišnje pregledati i očistiti sve stvari. Očistite, pomaknite, prodajte ili poklonite ono što vam ne treba.

chiNa energiju Chi koja ulazi u vaš organizam na prvom mjestu je hrana, zatim utječe klima i ljudi oko Vas. Chi protiče kroz organizam slično kao krv. Na ovu energiju koja ulazi u Vaše tijelo ne utječe samo hrana i okolina, Vaš dom, nego i mjesto gdje radite, oklonim reljef, ali i sama zgrada. Neke situacije stvaraju različite tipove negativne Chi energije:

Sha Chi, oštra energija koja se brzo kreće. Prevedeno s kineskog jezika, Sha znači ubitačna, napadajuća energija. Energija se kreće u pravoj liniji i na taj način izaziva stanje nesigurnosti i ugroženosti. Potrebno je izbjegavati duge hodnike, prave staze,  predmete s oštrim rubovima.

Si Chi je niska, ustajala energija bez života, umiruća energija. To je sporo kretanje energije, koje se manifestira kada su sobe pretrpane, postoji vlaga,… Sve to izaziva zdravstvene probleme i gubitak cilja u životu. Si Chi je prisutna i na mjestima gdje se dogiodila neka velika tragedija, nesreća, ubojstvo… Vjerojatno ste nekada imali osjećaj nelagode kada uđete u neku prostoriju ili prolazite kraj nekog mjesta – to je Si Chi.

Dobra feng shui energija, zove se Sheng Chi, ona je svijetla, osvježavajuća energija korisna za zdravlje i dobrobit. Uvijek se kreće prema gore. Sheng u prijevodu s kineskog znači premještanje energije na gore. Sheng Chi, ima mnoge oblike, na primjer:

energija koju osjećate kada hodate na plaži (visoka količina negativnih iona je korisna za zdravlje);
energija koju imate kada hodate kroz bujnu šumu (Japanci imaju izraz “kupanje u drveću”)
energija prirode, bilo gdje;
energija skladnog interijera s dobrim protokom Feng shui energije, čistim zrakom i obiljem prirodnog svjetla.

 

Tarot, astrologija, numerologija