Vertex

vertexchartU astrologiji, vertex je točka koja se nalazi u zapadnoj hemisferi (na desnoj strani, najčešće između 5. i 8. astrološke kuće) natalne karte, koja predstavlja presjek ekliptike i vertikalnog meridijana. Anti-vertex je točka nasuprot vertex-u.

Sama riječ “Vertere” na latinskom, znači obrnuti, okrenuti, preokrenuti.

Ovu točku je u astrologiju uveo američki astrolog Lorn Edward Johndroe, rođen 30. 1. 1882. godine.

Izračunati Vertex nije pretjerano komplicirano: postupak se sastoji u tome da se Imum Coeli uzme za Medium Coeli i da se za njega izračuna Ascendent. Dovoljno je, dakle, imati astrološku tablicu kuća, znati geografsku širinu mjesta rođenja i znati tačan stupanj za Imum Coeli. Najprije se geografska širina mjesta rođenja oduzme od 90 stupnjeva – na taj način dobije se kolatituda mjesta rođenja (geografska širina, latituda predstavlja udaljenost mjesta od ekvatora, a kolatituda je udaljenost od bližeg pola, u našem slučaju Sjevernog pola). Zatim se otvori tablica kuća, i posmatrajući IC kao MC nove natalne karte, izračuna se njegov Ascendent i tako dobije točku Vertex koja je ujedno ascendent nove, Vertex karte (koja se razlikuje od natalne za 12 sati). Budući da Imum Coeli, predstavlja najdublje predjele duše, duboke, nesvjesne potrebe, podsvjesno, to je zona instinkta, osjećaja (ne) sigurnosti jedne osobe, izračunavanje Vertex-a sve to iz neprozirne dubine iznosi na podnevno svjetlo.

Vertex se uvijek nalazi bliže descendentu nego ascendentu, odnosno najčešće pada u prostor od pete do osme astrološke kuće (rijetko u 4. ili 9. kuću). Pošto je bliže descendentu nego ascendentu, ima kvalitete descendenta: Vertex predstavlja ulogu koju ličnost ima u društvu u kome živi, ​​u kome se razvija i s kojim mora biti povezana.

Vertex je točka koja astrolozima pomaže u razumijevsnju poremaćaja ponašanja ličnosti. Harmonični aspekti Vertex-a s drugim planetima predstavljaju vrstu spasa koju čovjek pronalazi kada prolazi kroz psihičke poteškoće, on to čini na način koji je određen prirodom te planete i znaka u kojoj se nalazi. Kuća u kojoj se takva planeta nalazi je sklonište, zaklon, mjesto u kome će se čovjek osjećati ugodno i gdje će moći da se oporavi i nastavi dalje.
Planete u neharmoničnim aspektima s Vertex-om predstavljaju modele ponašanja drugih koji su izazov i prijetnja. To također može biti instinktivan znak koji postoji u nekoj osobi i u koji se ona može u određenim afektivnim stanjima pretvoriti. Kuća u kojoj se ta planeta nalazi predstalja mjesto tenzije ili osobu s kojom se ulazi u konflikte.

Vertex predstavlja karakteristike, osobine i sposobnosti koje imamo u ovom životu. Što se tiče njegove uporabe u astrologiji, neki neki astrolozi ga stalno koriste, a drugi postavljaju pitanje njegove valjanosti. Oni koji ga koriste općenito osjećaju da je on točka karmičke ili sudbinske veze. Neki smatraju kako je on točka “ispunjenja želja”, ali vjerojatno se najčešće koristi u sinastriji. Ova točka se aktivira na glavnim prekretnicama u našim životima, osobito kada sretnemo ljude koji će nam značiti nešto, ili kada je kraj neke značajne veze, a neki vjeruju da se aktivira prilikom rođenja ili smrti.

Vertex u Ovnu

Vertex u znakovimaOve osobe su pune energije i od njih se često traži da preuzmu vodstvo u hitnim slučajevima. Vrlo dobro znaju kako preuzeti inicijativu i brzo razviti rješenja u kriznim situacijama. Okolnosti u životu će ih prisiliti da pokupe uzde vodstva i reagiraju na hitne slučajeve kao neko tko će naći rješenje za probleme. U svakom slučaju, ove osobe vole biti prvi, vole biti vođa i upravljati situacijama, a ne ostati na marginama i promatrati što se zbiva.

 

Vertex u Biku

verttau

Vi ćete biti prisiljeni razviti osjećaj vlastite vrijednosti i materijalne samodostatnosti, ne oslanjajući se na druge za potporu. Vi možete biti raditi u pomaganju drugima postići financijsku sigurnost ili doneti važne odluke. Vaša sloboda se nalazi kroz financijsku neovisnost. Ezoterički, vertex u Biku je povezan sa sposobnošću za pojednostaviti ono što je komplicirano i izvući se iz zaduženosti. To važi za Vas, ili druge. Vi znate govoriti istinu kad je to potrebno i sačuvati svoju čast i načela. Budite spremni ustati za ono što vjerujete da je istina.

 

Vertex u Blizancima

vertgemVi ćete možda morati učiti druge i prezentirati svoje ideje s činjenicama. Vertex u Blizancima dovesti će Vas u posao ili vezu koji će zahtijevati fleksibilnost i rad više od jedne stvari u isto vrijeme. Fleksibilnost je često povezana s dopustom drugima da se predomisle, nešto što se Blizancima čini sasvim jednostavno. Tokom života, možda ćete morati dokazivati svoje stavove i interpretirati ideje drugih na ispravan način. Također, možete biti prisiljeni dokazati svoju uvjerljivost, odabirom riječi, a ne oslanjajući se na općenitosti, ali to će u konačnici izgraditi povjerenje u komunikacijskim vještinama. Vi ćete naučiti kako u teoretiziranju imate moć, ostavljajući druge da se bore s činjenicama.

 

Vertex u Raku

vertcancU ovom životu, bit ćete uvučeni u rad s javnošću, s medijima, s emocijama drugih. U suočavanju s emocionalnim problemima u Vašim odnosima s drugima, od Vas će se zahtijevati da smirite situaciju i popustite drugima. Rak je znak mase, masovnih trendova i univerzalne svijesti. Ovaj položaj vertex-a, može Vam pružiti priliku za procjenu onoga što je dobro za javni interes. Vaš anti-vertex se nalazi u znaku Jarac, koji je autoritativan i neosjećajan. To znači da morate naučiti suosjećati s drugima, ne možete iznevjeriti druge i morati biti emocionalno uključeni.

 

Vertex u Lavu

vertleoOsobe s vertex-om u Lavu moraju naučiti kako biti osobno uključen u živote ljudi, jer na taj način će dobiti priznanje za sebe i ne dijeliti slavu s grupom. Ove osobe su jako kreativne, imaju jaku volju i znaju kako njegovati samoizražavanje, ali moraju naučiti kako prići grupi i stopiti se sa zajednicom. U kontaktu s ljudima moraju biti manje objektivni i paziti na emocije drugih, kako ih ne bi uvrijedili.

 

Vertex u Djevici

vertvir

Vi ćete možda morati pružiti neku praktičnu uslugu kako bi doveli stvari u red. Budući da je anti-vertex u Ribama, Vi ste sigurno zbunjeni, ali sada morate naučiti uvest red iz kaosa. Zapamtite, Djevica će učiniti uslugu, ali nikome neće biti sluga.

 

Vertex u Vagi

vertlibVi morate naučiti pomiriti suprotstavljene strane, pokazati kako doneti kompromise, vratiti pravičnost i harmoniju kako bi ponovno uspostavili red i mir. Budući da je anti-vertex u Ovnu, Vi ne smijete dopustiti utjecaj osobnih želja na situaciju. Također, ne bi trebali uzeti ničiju stranu, niti nametati svoj ego. Vi bi trebali uspostaviti sklad koji će koristiti društvu u cjelini, a ne samo pojedincima.

 

Vertex u Škorpionu

vertscoVi ćete morati rješavati ono što je komplicirano, što nije očigledno. Možda ćete se boriti za prava potčinjenih i biti uvučeni u rad s financijama drugih, pomažući im u postizanju sigurnosti i osnaživanju. kako je Bik je anti-vertex, Vama je lako ostati u svojoj zoni udobnosti i ići linijom manjeg otpora i tako ne ugroziti svoju sigurnost i sklad. Ali zato Vi morate prevazići strah od gubitka udobnosti i dati snagu drugima kako bi im pomogli u rješavanju nekih problema.

 

Vertex u Strijelcu

vertsagU ovom životu, Vi morate ići dalje od činjenica kako bi vidjeli veliku sliku. Možda ćete morati izvući zaključke iz mnogih činjenica kako bi dali neki iskaz. Vi morate izvući mudrosti iz onoga što znate, ne zamarajte se površnim pričama i glasinama.

 

Vertex u Jarcu

vercapVi znate prihvatiti dužnosti i obveze. Vodstvo i organizacijska sposobnost idu ruku pod ruku, a Vi se morate naučiti strpljenju kako bi ove vještine koristili kad je potrebno. Nemojte dopustiti Vašim emocijama i strahovima da ovladaju, i oslobite se osjećaja nesigurnosti jer tako ćete se popeti na poziciju gdje Vas svi cijene.

 

Vertex u Vodenjaku

vertaquPrvo, Vi morate morate naučiti biti tolerantni i prihvatiti različitosti u drugima. Budući da je anti-vertex u Lavu, Vaš ego je jak, ali nemojte dopustiti da se to upliće u suradnju s drugima. Vi morate naučiti kako biti dobar prijatelj i biti dio grupe.

 

Vertex u Ribama

vertpiscVi morate početi cijenit nematerijalizam i duhovnost u životu. Ne smijete biti suviše pragmatični i kruti. Život će Vam donijeti iskustva kroz koja ćete naučiti kako je biti suosjećajan. Također, morate prestati kritikovati druge. Uz anti-vertex u znaku Djevice, Vama je lako usredotočiti se na detalje, nedostatke i nesavršenosti, gubeći iz vida cjelinu. Nemojte suditi po pravilima, nego po instinktu i suosjećanja.

Tarot, astrologija, numerologija