Mjesečevi čvorovi po znakovima

Sjeverni Mjesečev Čvor u Ovnu, Južni u Vagi

Mjesečevi čvorovi po znakovima

Iako ste naučili živjeti u grupi, savršeno se prilagođavajući okolnostima, situacijama i ljudima, niste naučili zauzeti vlastiti stav. Zahvaljujući vašoj iskonskoj potrebi za skladom, često ste se znali postaviti među dviju zavađenih strana kako bi bar prividno, sačuvali harmoniju. Osjećaj da stalno radite za druge, a pritom često ostajete kratkih rukava, prati vas i u ovom životu. Sad je najvažnije da se naučite suprotstaviti drugima kad to trebate da bi ostvarili i vlastite ciljeve. Iako će vam u početku vjerojatno biti teško reći ne (najviše od straha od sukoba, što prilično teško podnosite), s vremenom ćete naučiti ostvarivati vlastite želje bez ikakvih ekscesa. Morate biti samostalniji i ne oslanjati se pretjerano na druge.

Pouka o samosvijesti na najosnovnijoj razini. Navika poistovjećivanja s drugima. Valja prestati poistovjećivati svoj život sa životom drugih. Privlačnost muzike i umjetnosti te ugodnog okruženja. Valja razviti vlastiti identitet. U prošlim inkarnacijama razvijena je navika žrtvovanja za druge, za što se nije dobilo zadovoljenje. Sada postoji ogorčenje zbog nedostatka nagrade za učinjeno. No da bi se sjeverni čvor iskoristio prvo valja južni dovesti do najviše moguće karmičke razine. Tako osoba ostvaruje najveći potencijal kad nauči služiti, bez očekivanja nagrade osim vlastita rasta. Uvijek vidi obje strane, što nakon bolne neodlučnosti vodi sjevernom čvoru u Ovnu. Na posljetku se nauči da se mora stajati iza onoga što više sebstvo smatra istinitim. Valja se naučiti biti pojedinac. Najmanje iskustva u samoistraživanju. Ova osoba mora otkriti tko stvarno jest. Kuća u kojoj je južni čvor pokazuje područje života gdje previše poistovjećenja s drugima priječi samorazvoj. Kuća gdje je sjeverni čvor pokazuje područje gdje sebstvo doživljava novo rođenje.

 

Sjeverni Mjesečev Čvor u Biku, Južni u Škorpionu

Mjesečevi čvorovi po znakovima

Dosta teška karma, u prošlosti ste gazili preko leševa, pokušavajući svim sredstvima zadovoljiti vlastite potrebe. Vaše spletke su vas došle glave, što često osjećate i ispaštate u sadašnjem životu, kroz razne teške situacije. Iako vas i sad fascinira destruktivnost, protiv nje se žestoko borite, uglavnom zbog osjećaja krivnje. No upravo je to razlog zašto nekad uništite zapravo što volite i do čega vam je stalo, a zatim mazohistički to ustrajavate. Vaš cilj je u ovom životu spoznaja novih, pravih vrijednosti i sposobnost hvatanja u koštac s problemima. Što više budete tome težili i vjerovali da se zaslužili sve ono što vam je uistinu potrebno, bit ćete sretniji i uravnoteženiji. I naravno, manje se osjećati progonjenima i ugroženima. Od vas se zahtijeva veća praktičnost, a manja emotivnost.

Jedna od najtežih karmičkih pouka u zodijaku. U prošlim je životima plutonska transformativna sila uzrokovala mnoge završetke. Postoje mnoga sjećanja na izmicanje tla pod nogama pa je razvijen defanzivan stav prema svima koji nude savjet. U prošlim životima doslovce se prošlo kroz paklene vatre radi spaljivanja krivih vrijednosti. Sada se kroz sjeverni čvor u Biku mora izgraditi novi skup životnih vrijednosti. Gotovo svi s ovim čvorem su se barem u jednoj prilici bavili magijom. Sada će svako vraćanje nižem sebstvu dovesti do grubog buđenja. U prošlim inkarnacijama snažan seskualni poriv izbacivao je osobu iz ravnoteže. Naučila je tražiti zadovoljstvo u svim vrstama odnosa, što postaje destruktivnim za ego. Velik dio života i dalje kontrolira duboka podsvjesna razina. Valja dobro proučiti horoskop da se vidi koliko se duh odmaknuo od Škorpiona. Oni koji su još uvijek bliže Škorpionu i dalje proživljavaju unutarnje revolucije. Planeti u konjukciji sa čvorovima gurnut će osobu tome čvoru i doslovce je prisiliti da ga živi u ovom životu. Postoji navika intenziteta, koji kad se ne može izraziti prerasta u bijes. Seksualna želja mora se transformirati u božansku ljubav. Škorpionski južni čvor mora spaliti mostove iza sebe i ne vraćati se unatrag. Kad dosegne sjeverni čvor u Biku ostvarit će sigurnost i stabilnost. Ovo je tranzicija iz života rata u vrt mira. Kuća u kojoj se nalazi južni čvor pokazuje životno područje gdje se mora razriješiti ostatak škorpionskih borbi a kuća gdje je sjeverni čvor životno područje gdje će nova svjesnost povjerenja i sigurnosti na posljetku zamijeniti borbe.

 

Sjeverni Mjesečev Čvor u Blizancima, Južni u Strijelcu

sgjs

U ovaj ste život najprije donijeli osjećaj slobode i avanturistički duh zato, jer u prošlom životu niste znali za neka ograničenja (materijalna, emotivna itd.). Međutim sada bi, iako vam to teško pada, trebali se više prilagoditi društvu i osnovnim pravilima koje ono nameće. Naučite li komunicirati s okolinom kako treba, lakše ćete izraziti vlastitu osobnost i s manje problema doći do onog što želite. Naučite slušati druge i shvatite da sve ima dvije strane medalje i dvije istine. Morate više koristiti razum i manje idealizirati stvari.

Ovo je poziv da se priduži društvu. Duh je došao u život s ostatkom divljine. Tako mu je teško prihvatiti vrijednost tuđih stajališta. Karmička navika samodopadnosti otežava refelksiju o sebi. I dalje ga privlači prirodno postojanje bez formalnosti i napravit će sve da izbjegne ograničenja. Naučen je biti slobodan duh i očajnički pokušava zadržati osjećaj slobode. U duhu je vječni neženja. Nije naviknut na zahtjeve društva te pokušava izbjeći odgovornost. Pomalo primitivna priroda. Nema smisla za društvene manire. U ovom životu uči kako se uklopiti udruštvo. Nije naučio suradnju, društvenost i takt. Kroz sjeverni čvor u Blizancima potrošit će većinu životne energije u učenju kako naučiti umjetnost komunikacije. Osjeća potrebu da se obrazuje. U prošlim inkarnacijama postigao je prirodno razumijevanje univerzuma. Kuća u kojoj je južni čvor pokazuje gdje i dalje želi biti slobodan duh. Kuća gdje je sjeverni čvor pokazuje vrata kroz koja mora proći da bi doživio prednosti civilizirane ljudske kulture kojoj se mora približiti.

 

Sjeverni Mjesečev Čvor u Raku, Južni u Jarcu

sjj

U prošlom životu bili ste prilično privilegirani, uživali velik ugled. Iako ste to stekli napornim radom, niste prezali od iskorištavanja drugih za vlastite potrebe. Iako vam je materijalno bogatstvo bilo od velikog značaja, iznad svega su najprije stajali prestiž i slava. Bili ste spremni učiniti mnogo toga da privučete pažnju. A i danas skrivate svoje pravo lice manijakalno se trudeći da budete najbolji, zbog straha od neuspjeha i kritike. Trebate razvijati brigu i suosjećanje prema drugima, a ne materijalizam.

Duh ulazi u život sa mnogo unutarnje oholosti i ponosa. Osoba teško shvaća zašto joj drugi ne pokazuju snažno štovanje na koje je navikla u prošlim inkarnacijama. Kao rezultat prestiž i potraga za položajem i dalje su glavni motivatori njezinih djelovanja. Neki će se s ovim čvorem čak i oženiti da bi postigli socijalni status koji podsvjesno pamte. U prošlim inkarnacijama osoba je teško radila da dobije priznanje. Promatra svijet sa stavom da je u pravu, a djelovanja drugih se najčešće osuđuju. I u ovom životu skriva svoj osobni život. Životi materijalizma učinili su je oportunistom, uvijek je ondje gdje se nešto može dobiti. U prošlim inkarnacijama učila je umjetnost postignuća. Pritom je malo pazila na druge. Osoba u ovom životu spolno uči žensku ulogu. Karmička je tranzicija od hladnoće prema toplini, od starosti prema mladosti. Vremenom će se odbaciti svi rigidni jarčevski stavovi. Mora naučiti kako napustiti nezasitnu potrebu da vlada svime oko sebe. U životu će proći kroz niz iskustava koja će polako otvoriti njezinu račju senzitivnost. Na posljetku će cijeniti prirodu više od novca, a emocije više od moći te novi rast umjesto sakupljanja mrtvog drveta. Mora razviti potpuno novi obrazac emotivne reakcije. Najveće postignuće u ovom životu je briga za druge, za što mora puno raditi na sebi. U prošlim životima ova je osoba puno primala, sada mora puno dati. Kuća u kojoj je južni čvor pokazuje gdje je rog izobilja prepun. Kuća gdje je sjeverni čvor simbolizira prazne posude drugih koje čekaju hranu.

 

Sjeverni Mjesečev Čvor u Lavu, Južni u Vodenjaku

lvsjU prošlom životu osjećali ste ogromnu želju za nezavisnosti. Kad bi osjetili potrebu za bliskom vezom, odbacili bi je od straha od sputanosti. A danas ste često rastrgani između osame, koju ste sami izabrali i potrebe za prijateljima kojih često nema kad su vam najpotrebniji. No ta usamljenost snaži vaše unutarnje ja i pomaže vam razvijati vlastite principe po kojima se ravnate u životu. Treba težiti redu i prirodnom autoritetu, a ne anarhiji.

Sjeverni čvor u Lavu simbolizira borbu s voljom. Osoba uči razvijati unutarnju snagu. Uvjeti će je prisiliti da bude samostalna, često bez ramena na koje se može osloniti. Na posljetku će naučiti da je život bolji kad ga stvori sama. U ovom životu sposobna je za snažno vodstvo. Mora naučiti kako da bude orijentirana prema cilju. Naučena je živjeti u budućnosti no mora shvatiti da u budućnosti neće biti ničega što nije stvoreno sada! U prošlim inkarnacijama razvila je nevezanost za ostatak svijeta, i slobodu da ide svojim putem. Sada je ponosna što je jedinstvena i drugačija, ne razmišlja o tome što je društvena tradicija nego koja je pravila uspostavila za sebe. Ako se utemelji u znanju iz prošlih inkarnacija može postići mnogo za ljudsku rasu jer može depersonalizirati svoja djelovanja za dobro čovječanstva. Sreću nalazi kad otkrije načela kojima može posvetiti život. Ona moraju biti čvrsta. Južni čvor u Vodenjaku donio je u ovaj život načelo jednakosti i pravičnosti. U sadašnjem životu osoba može biti samostalna i jedinstvena i izražavati svoja urođena uvjerenja. No njezina su najveća postignuća moguća kad osobnu volju preda službi čovječanstvu. Osoba može napraviti revolucionarne promjene u tradicionalnom. Velika neovisnost može zasmetati bliskim odnosima. Kuća u kojoj je južni čvor pokazuje područje gdje potreba za originalnošću i slobodom iz prošlog života još traži izražaj. Kuća u kojoj je sjeverni čvor pokazuje područje u kojemu se sva energija može fokusirati u novu sjajnu kreaciju, poklon svijetu. Ovo su čvorovi “izumitelja”.

 

Sjeverni Mjesečev Čvor u Djevici, Južni u Ribama

drsjU prošlom životu spoznali ste svoju i tuđu patnju i naučili suosjećati s drugima. I danas vas često preplavi osjećaj suosjećanja i onda teško stvorite jasan sud o nečem. Ovaj SMČ treba vam pomoći steći jasne predodžbe o tom je li nešto stvarno vrijedno vašeg divljenja. Iako je bitno razviti intuiciju i osjećaj za druge i njihove probleme, bitno je znati da u trenu ograditi kako bi im zaista mogli pomoći. Trebate se prizemljiti u očekivanjima, ne previše sanjariti.

Ovdje se radi o kristalizaciji. Osoba treba nadići praznovjerje iz prošlog života i jasno vidjeti istinu svega što se nalazi ispred nje. Ukorijenjena tendencija da se ovisi o drugima kao i samosažaljenje zbog nepostignuća prepreke su koje treba izbjeći u ovom životu. Zbog želje da ne povredi druge mnogo truda ulaže da kaže što uistinu osjeća. Mora naučiti kako izgraditi samopouzdanje jer se u njezinom životu ništa neće dogoditi dok jasno ne formulira ciljeve. Tuga odnosi jako puno energije. Shvaćanje da meko srce donosi probleme prisilit će je da razvije diskriminaciju između onoga što uistinu vrijedi i fantazije. Dobar dio života provest će u pročešljavanju vrijednosnog sustava i odbacivanju nepotrebnog, da bi na kraju stvorila filtrirajući sustav kojim će donijeti kritičke sudove i emotivno ne biti labilna. Mora pod svaku cijenu izbjeći eskapizam i sanjarenje jer će je to oslabiti do nemogućnosti funkcioniranja na materijalnoj razini. Ima vrlo točnu i jaku intuiciju. U ovom životu mora razviti sposobnost da kaže ne i to misli i nikako ne dopustiti da je ponesu emocije. Mnogi s ovim čvorovima su u prošlosti prošli kroz iskustva proganjanja i razvili duboko razumijevanje tuđe boli. Ovi su čvorovi posebice korisni u području medicine i iscjeljivanja gdje se sućut za čovječanstvo razvijena u prošlosti zajedno sa svježom željom za savršenstvom može najspremnije izraziti. Idealizam je vrlo visok, no duša pamti manjak samopouzdanja zbog progona što otežava vjeru da se ideali uistinu mogu i doseći. Stalno se mora boriti protiv tendencije da odustane. Unatoč teških uvjeta zadržava san o miru i ljubavi. Valja naučiti kako praktično koristiti bit svojih ideja. Karma ovoga života je željeti pročišćenje i usavršenje a nježno tolerirati tuđu slabost. Tako uči samodisciplinu! Ova osoba počinje pokretati stvari na zemaljskoj razini. U prošlim životima razvila je intuitivno razumijevanje prirode prema kojoj čovjek i stroj funkcioniraju, a sada je suočena s time da to znanje stavi u praksu. Kod ovih čvorova um i život postaju poput stroja, a svi odvojeni dijelovi su integralni dio cjeline. Kad neki dio života ne funkcionira kako treba, mora se smjesta zamijeniti ili odbaciti. Život želi ostvariti učinkovitost i red. Mnogi su prijašnji životi provedeni u povlačenju. U ovom životu treba naučiti materijalizirati ideale savršenstva postignute odricanjem od svega osim božanske biti. Kuća u kojoj je južni čvor pokazuje područje gdje su prošle inkarnacije dosegle kozmičko razumijevanje. Kuća gdje je sjeverni čvor pokazuje područje gdje kristalizacija sada može unijeti novo razumijevanje u materijalnu stvarnost.

 

Sjeverni Mjesečev Čvor u Vagi, Južni u Ovnu

vojsNajprije se morate osloboditi svog prenaglašenog ega. U prošlom životu naučili ste utirati vlastite puteve, zanemarujući pri tome potrebe drugih. Navikli ste juriti iz bitke u bitku i u svakoj biti pobjednik. Držati se bilo kakvih dogovora ili ustrajati u nekoj stvari danas vam je vrlo teško. U ovom životu nemate snagu otprije i često puštate da vas drugi vode. No morate shvatiti da još uvijek posjedujete dosta snage da ostvarite što želite. Probajte biti otvoreniji prema drugima i njihovim potrebama, dajući im prava koja sebi uzimate. Trebate se više oslanjati na druge, a manje voditi računa samo o svojim interesima.

Ovi čvorovi zahtijevaju puno učenja o žrtvovanju i potrebama drugih. Svi životi rada na izgradnji samopouzdanja i digniteta moraju se sada predati drugima. Sjeverni čvor u Vagi sprječava daljnje jačanje samosvijesti. Valja se čuvati snažnog ega i njegova utjecaja na život. Ukorijenjen stav “ja prvi” sada donosi gruba i bolna iskustva te učenje o suradnji. Mora usporiti i biti sigurna da sve što radi ima smisla, u braku, intimnim i drugim odnosima. Mora naučiti ravnotežu. Na posljetku mora naučiti suptilnu lekciju da njezin snažan pionirski individualizam nije u stvari namijenjen njoj nego da bolje omogući drugima skladan život. U prošlim je inkarnacijama bio bitan samo napredak. Sada se, ne želi li osoba ostati sama, sebičnost i taština moraju obuzdati. Zna da u ovom životu treba davati a ne uzimati no svejedno joj je teško prihvatiti tu karmu punog srca. Dok ne nauči dijeliti uvijek će iskrsnuti nešto što će spriječiti njezine napore. Na posljetku će shvatiti da nije bitno pobijediti ili izgubiti nego biti pravičan. Zbog napuhanog ega mnogi događaji u ovom životu bit će bolni udarci za ego. Osoba treba paziti da ne postane ogorčena zbog toga što vidi da sve što želi biva oduzeto njoj i dano drugima. Ona mora predati svoj sebični ego i prihvatiti život u svijetu koji je izgrađen na dijeljenju. Dok ne nadiđe svoj Južni čvor najveća joj je frustracija svjedočiti kako drugi ljudi dobivaju ono što ona želi. Ne shvaća da su sve njezine želje u stvari osmišljene za druge. Mentalno energizira želje ljudi oko sebe da bi na kraju bila sredstvo njihova zadovoljenja. Nije lako ostvariti ravnotežu između Ovna/Marsa i Vage/Venere. Ova osoba može najbolje osjetiti ljubav za druge kad su njezine potrebe zadovoljene. Kuća u kojoj je južni čvor pokazuje područje gdje nezasitne želje prošlih inkarnacija još zahtijevaju prioritet. Kuća gdje je sjeverni čvor pokazuje kako se može postići zadovoljenje putem žrtve, suradnje i izražavanja nesebične ljubavi prema drugima.

 

Sjeverni Mjesečev Čvor u Škorpionu, Južni u Biku

sbjsVaš osnovni pokretač u prijašnjem životu bila je sigurnost, a posjedovanje materijalnih dobara i osobna čast bili su najveće zaleđe za to. No, i danas sreću uglavnom vidite u materijalnim dobrima, koja istina, stječete mukotrpnim radom. Međutim, u ovom životu morate prekinuti taj kontinuitet i prepustiti se događajima. Budući da bi se vi na to teško svojevoljno odlučili, vjerojatno će vas pokrenuti neki neželjeni gubici u životu. Iako ćete u početku patiti zbog gubitaka dobara ili voljene osobe, oni će biti preduvjet za velike unutarnje probleme koje ćete morati proći. Trebate dati oduška svojim osjećajima, a manje brinuti o materijalnoj strani života.

Ovdje osoba uči kako prihvatiti revolucionarne promjene u sebi i svojim životnim uvjetima. Željela bi se odmoriti, misleći da je putovanje gotovo. Tvrdokorno je vezana za stare obrasce ponašanja koji su joj dobro služili u prošlim inkarnacijama. Troši previše fizičke energije što slabi duhovno sebstvo do točke da osim sumorne egzistencije na koju je navikla više ne može vidjeti druge mogućnosti. Ima veliku potrebu za sigurnosti, te teško radi promjene. Zbog velike potrebe za posjedovanjem teško nalazi zadovoljstvo u nečemu što ne može posjedovati. Što više akumulira, to se više probljava. Doživjela je u prošlim životima velike udarce za ego. Dok doseže sjeverni čvor prolazi potpunu transformaciju. Počinje se riješavati starih obrazaca ponašanja tako da spaljuje mostove iza sebe. Iskustva je uče kako da uredno presječe veze. Najveći će rast uslijediti kad može nešto napustiti. Ovi čvorovi simboliziraju dušu koja se mnogih života kretala dekadentnim putem. Sada to treba preokrenuti da bi se riješila destrukcije. To je vrlo bolna karma, jer osoba može izgubiti sve što joj je drago. Preobrazba je vrlo snažna i mnogi će drugi dio života provesti sami. Kuća u kojoj je južni čvor pokazuje područje koje je kao rezultat prošlih inkarnacija postalo dekadentno. Kuća u kojoj je sjeverni čvor pokazuje način kako se u sadašnjem životu može ostvariti preporod.

 

Sjeverni Mjesečev Čvor u Strijelcu, Južni u Blizancima

jsbsU prošlom životu vaš stav prema okolini bio je krajnje oportunistički. Kad se ukazala kakva povoljna prilika, pokušali bi je zgrabiti, često sjedeći na dva stolca. Iako vam se to i danas događa, jednom ćete osjetiti potrebu da se konačno dušom i tijelom zauzeme za samo jednu stvar ili osobu. A cilj kojem ćete tada težiti neće ležati u površnim interesima, već ćete dosegnuti viši stupanj spoznaje. Trebate manje brinuti o detaljima i razvijati vizije i stremljenja.

Ovdje je ključna riječ obećanje. Ova se je osoba životima bavima dualnostima što je rezultiralo neodlučnošću. Pokušala je biti sve svima i tako postala površna. Sada treba naučiti bitna učenja o posvećenosti. U prošlim inkarnacijama zbog površnosti moć razlučivanja nije bila snažna. U prošlim inkarnacijama nikad nije razvila dugotrajnost. Stoga provodi većinu ovoga života stalno mijenjajući mišljenje. U jednom trenutku života bit će u sukobu da li da živi u velikom gradu ili na selu. U stvari je sukob između nastavka života među ljudima i sadašnje želje da se odvoji od njih. Usmjerenje će doći kasnije u životu. Najbitniji je životni zadatak potraga za višim znanjem. Kroz sjeverni čvor u Strijelcu mora naučiti da čovjek da bi vidio istinu mora postati istina. Daleko će dospijeti ako se nauči kako govoriti iz višeg uma. Kad se počne stapati sa transcendentalnim mislima unutar sebe će ostvarivati duhovno jedinstvo. Prvo mora proraditi karmu ponavljanja trivijalnosti i uvidjeti da je učestvovanje u traču najveći grijeh protiv slobode. Zatim mora napustiti ostatak takozvane sofistikacije i posegnuti za onim što je stvarno i prirodno. Na posljetku će vidjeti da je novčić, premda sadrži dvije strane, jedan. Tad će preobraziti znanje koje je postigla u božansku mudrost. Kuća u kojoj je južni čvor pokazuje područje gdje osobnost iz prošle inkarnacije još zapljuskuje niži um. Kuća u kojoj je sjeverni čvor pokazuje način kako se može razviti viša svjesnost u sredstvo kojim se uzdiže iznad sukoba. Njezina evolucija u ovom životu oslobodit će je ropstva neodlučnosti a njezino mu mjesto daje nagovještaje univerzalne istine.

 

Sjeverni Mjesečev Čvor u Jarcu, Južni u Raku

jrsjOvaj položaj tjera vas odrasti i postati zrela osoba, spremna da preuzme odgovornost na sebe. To vam neće biti lako, jer ste uvijek u prošlom životu živjeli pod zaštitom drugih, koji su na sebe uzimali odgovornost za vas. Zato se i danas često skrivate iza drugih, vječito razmišljajući o svojim ranama i neuzvraćenim emocijama. Ako ostavite ovu ulogu, ne dozvolite da vama vladaju samo emocije. Sredite vaše zbrkane misli i pravilno rasuđujte, distancirajući se od samog sebe. Tek tad prestat ćete se ponašati kao izgubljeno, bespomoćno dijete, najzad preuzeti odgovornost za svoje postupke. Trebate se naučiti praktičnosti i ne robovati sentimentalnosti.

Ova osoba uči kako ostvariti zrelost. U prošlim inkarnacijama gledala je na život kroz ružičaste naočale. Sada je zadržala puno djetinjeg. Ovo je uistinu vječno dijete, koje želi pod svaku cijenu zadržati ulogu fokusa roditeljske pažnje. Radije bi da probleme riješe roditelji. Svi ljudi postaju joj simbolični roditelji. Stalno vježba kako postati odrasla ali nikad nije voljna u potpunosti napraviti prijelaz. Nekako osjeća da mu prvo treba više prakse. Mnoge osobe sa ovim čvorovima su uključene u poslove svoje domovine. One personaliziraju vladu jer je ona za njih u širem smislu njihova račja obitelj. Iza svega je neobično snažan osjećaj patriotizma i lojalnosti. Mnogi s ovim čvorovima usredotočuju dobar dio svoje snage i pozornosti mlađim ljudima. Problem čvora je da misli o sadašnjosti u smislu što je trebao napraviti prije “mnogo godina”. Iskušava tuđe strpljenje svojim emotivnim problemima. Posebice joj je teško s nečime završiti. Glavna pouka sjevernog čvora u Jarcu je poistovijetiti se s idealom većim od osobnog života. Osoba mora stajati iza nečega, unatoč stvarnih ili zamišljenih osobnih teškoća. Mora shvatiti istinsku odgovornost. Kroz sjeverni čvor uspostavlja sliku u koju se drugi mogu ugledati i modelirati svoj život. U ženskom horoskopu pokazuje snažnu potragu za očinskom figurom, a u muškom snažnu svijest potrebe da se ispuni očinska uloga. Postoji puno ostataka nezrelosti. Kuća u kojoj je južni čvor pokazuje područje gdje nezrelost ulazi u sadašnji život. Kuća u kojoj je sjeverni čvor pokazuje kako osoba može ući u odgovornu zrelost ako živi časno, prema tradiciji i poštovanju.

 

Sjeverni Mjesečev Čvor u Vodenjaku, Južni u Lavu

vljsU prošlom životu najvažniji vam je bio društveni ugled. Prijateljevali ste isključivo s onioma koji su odgovarali vašem društvenom statusu, a zauzimali se isključivo za stvari koje vam donose popularnost i priznanje. Pri tome vas uopće nisu interesirali ljudi s kojima se družite – bitna vam je jedino bila vaša slava. No, ni sad vam nije lako sići s pijedestala, još uvijek ste skloni potcjenjivati druge, smatrajćui sebe uzvišenim i odabranim bićem. Tek kad proširite te svoje skučene horizonte, naići ćete na nešto što će vas zaista ispunjavati. Trebate naučiti dijeliti s drugima i biti manje sebični.

Ovi čvorovi predstavljaju borbu između osobnoga života i neosobne posvećenosti čovječanstvu. Južni čvor u Lavu simbolizira prijašnje živote gdje se mnogo toga okretalo oko sebstva. Sjeverni u Vodenjaku pokazuje budućnost služenja čovječanstvu, gdje će osoba imati ulogu “Vodolije”, i postati sredstvom u svjetskoj evoluciji. Prije toga valja izaći na kraj sa velikom snagom južnog čvora u Lavu. Iz prošlih inkarnacija ima tendenciju gledati svisoka na druge ljude i osuđivati njihove misli i ideje. Postoji intenzivan ponos, sebe se vidi kao središte univerzuma. Njezina je sadašnja karma koračati lagano, bez traga. Ovi čvorovi mogu uzrokovati velike teškoće u braku jer osoba želi dominirati ljudima oko sebe. Kada to ne može, postaje pustinjak. Ima tendenciju lutanja onim dijelovima društva gdje su odbačeni. U tim područjima gdje društvo previđa svoje mogućnosti otkriva nove horizonte za istraživanje. Vjerojatno će dio života provesti sama, jer njezin karakter nije prihvatljiv većini ljudi. Kroz sjeverni čvor u Vodenjaku uči nadići osjećaj ponosa iz prošlog života i razvija koncept univerzalnog bratstva. Na posljetku će vidjeti sebe kao dio veće kozmičke sfere u u kojoj je njezina uloga sudjelovati u ljudskoj evoluciji. Mora zaboraviti svoj ponos i posegnuti za novim originalnim horizontima, kako god se njezine ideje drugima činile ekscentrične. Kroz sjeverni čvor dobila je obećanje jedinstvene avanture, kroz koju može dati značajan prinos čovječanstvu. Kuća u kojoj je južni čvor pokazuje područje koje je preopterećeno željom za osobnim postignućem. Kuća gdje je sjeverni čvor pokazuje kako se ova osoba može osloboditi ega iz prošlih života shvaćajući misiju za čovječanstvo za koje mora nositi križ.

 

Sjeverni Mjesečev Čvor u Ribama, Južni u Djevici

rdsjOvaj položaj ukazuje na ljubav prema nedokučivom i duhovnom. Stavljajući vlastite osjećaje sa strane, u prošlom životu razvili ste zdrav, kritički razum koji možda malo previše kalkulira, analizira i sudi. No u ovom životu će se vaša duša otvoriti nedokučivom. Potpuni i pravi unutarnji mir naći ćete tek kad vaš strah od te duhovne poznaje skroz nestane. Trebate razvijati osjećaje i brigu o drugima i biti manje kritični.

U području svijesti ovo je najteži položaj čvorova. Ovdje, kao rezultat mnogih života, osoba počinje uviđati vlastitu rigidnost. U prethodnim životima živjela je u svijesti konačnog univerzuma gdje je sve dobro strukturirano. Sad je suočena sa shvaćanjem da se istina proteže ponad onoga što konačna čula mogu izmjeriti ili čak percipirati. Život je prisiljava da se odrekne vezanosti za fizičku razinu. No još traži red. Mora naučiti kako uroniti u kozmičku svijest i u tom krštenju misli uistinu može doživjeti novo rođenje. Sposobna je za izrazitu jasnoću misli, no ne doživljava potpun mir uma. Kroz sjeverni čvor u Ribi mora se naučiti vjeri. Na posljetku će shvatiti da je sve jedno a jedno je sve. Prije toga mora naučiti kako se prestati vidjeti odvojenim od ostatka svijeta. Iskustva će je prisiliti da postane sućutnija. Simbolički će proći kroz bol čitavoga univerzuma da bi ojačala božansku ljubav toliko da apsolutno odbije suditi drugima. Jako će napredovati kad se upozna s duhovnim načinom života. Tada će rasti koliko samo može zamisliti. Osoba dolazi na cilj ali nije sigurna da je ondje, vraća se da bi ponovno započela putovanje. Svaki put napravi korak dalje u beskonačno, gdje će na posljetku rastočiti okove rigidne prošlosti i biti ponovno rođena kao čisti duh. Kuća gdje je južni čvor pokazuje područje života koje je još uvijek rigidno ukopano u osobno prestrukturiranu ideju. Kuća gdje je sjeverni čvor pokazuje kako duša može oslabiti vezanost za rigidnu definiciju oblika i strukture tako da slobodno zapliva u Božjem oceanu.


Povezani članci

Mjesečevi čvorovi

Mjesečevi čvorovi u kućama

Mjesec

Mjesec u kućama

Mjesec u natalnoj karti

Tranziti Mjeseca

Mjesečeve mijene

Prazan hod Mjeseca

Tarot, astrologija, numerologija