Eliksir života

elixir_of_lifeEliksir života, također poznat kao eliksir besmrtnosti, ponekad se izjednačuje s kamenom mudraca, je mitski napitak koji, kada se pije iz određene šalice na određeno vrijeme, navodno daje vječni život i/ili vječnu mladost. Eliksir života, vjerovalo se, također može stvoriti život. Prema mitovima Toth-a i Hermesa Trismegistusa, koji su u različitim pričama rekli da se uzimanjem “bijelih kapi” (tekuće zlato) postiže besmrtnost. Alkemičara u raznim dobima i kulturama su tražili sredstva za formuliranje eliksira života.

Drevni Kinezi vjerovali su da konzumiranje dugotrajne dragocjene tvari poput žada, cinabarita ili hematita, daje dugovječnost osobi koja ih konzumira. Zlato se smatralo osobito jakim. Ideja o kozumiranju zlata u Kini datira od kraja trećeg stoljeća prije Krista. Najpoznatija kineska alkemijska knjiga je Danjing yaojue (Osnovne formule klasične alkemije) koja se pripisuje Sun Simiao poznatom medicinskom stručnjaku, kojeg su nazivali “Kralj medicine”. U knjizi se raspravlja u detalje o stvaranju eliksira za besmrtnost (navode se živa, sumpor, soli žive i arsena koji su izrazito otrovni), kao i oni za liječenje određenih bolesti i izradu dragog kamenja.

900213Najstariji indijski spisi, Vede, sadrže iste naznake alkemije koji se nalaze u drevnoj knjizi iz Kine. Ovdje postoje neke ne sasvim jasne naznake o konzumiranju zlata i dugovječnosti. Ideja o transmutaciji neplemenitih metala u zlato se pojavljuje od 2. do 5.  stoljeća u budističkim tekstovima, otprilike u isto vrijeme kao i na zapadu.

Također je moguće da je alkemija medicine i besmrtnosti došla u Kinu iz Indije, ili obrnuto. No eliksir besmrtnosti je od male važnosti u Indiji (gdje su postojali i drugi puteve do besmrtnosti). Indijski eliksiri su mineralni lijekovi za određene bolesti ili za dugovječnost.

Comte de St. Germain, 18. stoljeće, plemić neodređenog podrijetla s tajanstvenim sposobnostima, također se smatralo da ima eliksir života i vjerovalo se da ima nekoliko stotina godina. Mnogi europski recepti za eliksir navode da ga treba skladištiti u satove koji, navodno, pojačavaju učinak besmrtnosti na korisnika. Francuz Nicolas Flamel bio je poznati tvorac napitka u to vrijeme.

Tarot, astrologija, numerologija