Urokljivo oko

Evil-EyeUrokljivo oko je urok koji se baca žrtvi koja najčešće nije toga ni svjesna. Mnoge kulture vjeruju da urokljivo oko izaziva nesreću ili ozljede. Talismane stvorena za zaštitu od uroka također često nazivaju “urokljive oči”. Sama ideja o urokljivom oku uzrokuje da mnoge različite kulture imaju zaštitne mjere protiv njega. Koncept i njegov značaj uvelike variraju među različitim kulturama, prije svega u zapadnoj Aziji. Ideja o urokljivom oku se pojavljuje nekoliko puta u prijevodima Starog zavjeta, a među mnogim mediteranskim i azijskim plemenima i kulturama postoji duboko ubjeđenje da urokljivo oko postoji. Talismani s okom kao simbolom naziva nazar se koriste kao zaštita protiv urokljivog oka.

Vjera u urokljivo oko datira još iz antičkog vremena. Spominjali su ga Hesioda, Kalimah, Platon, Diodorus Siculus, Teokrit, Plutarh, Heliodorus, Plinije Stariji i Aula Gelija

Klasični autori pokušali su ponuditi objašnjenje za urokljivo oko. Plutarhovo znanstveno objašnjenje navodi da su urokljive oči bile glavni, ako ne i jedini, izvor smrtonosnih zraka koje su se širile kao ubojite strijelice od osobe koja posjeduje urokljivo oko. Plutarh tretira fenomen urokljivog oka kao nešto naizgled neobjašnjivo.

evileyeVjera u uroke tijekom antike varirala je u različitim područjima i razdobljima. Strah od uroka nije bio isti u različitim dijelovima Rimskog Carstva. Bilo je mjesta u kojima su ljudi osjećali više opasnosti od urokljivog oka. U rimsko vrijeme čitava plemena su smatrala kako posjeduju moć urokljivog oka, a među njima najistaknutija su bila plemena  Ponta i Scythia.

Širenje uvjerenja o postojanju urokljivog oka prema istoku, propagirao je Aleksandar Veliki, koji je prenosio ne samo vjerovanje u uroke već i druge grčke ideje van carstva.

Vjera u urokljivo oko bila je najjača u zapadnoj Aziji, Latinskoj Americi, istočnoj i zapadnoj Africi, Srednjoj Americi, Južnoj Aziji, Srednjoj Aziji i Europi, a posebno u mediteranskoj regiji odakle se proširila na područja sjeverne Europe, posebice u keltska područja i Sjevernu Ameriku gdje su je donijeli europski kolonisti i zapadno azijski imigranti. U Egejskoj regiji za ljude sa zelenim, a pogotovo s plavim očima se vjerovalo da posjeduju urokljivo oko.

evileyePokušaji da se odbije urok rezultirali su pojavom brojnih talismana u mnogim kulturama. Kao klasa talismana, oni su prozvani “apotropejskim” (grčki za “profilaktičko”/προφυλακτικός ili dislovno “zaštitno”) talismanima, što znači da okreću ili vraćaju urok onome koji ga je poslao.

hamsaDiskovi ili kuglice, koje se sastoje od koncentričnih plavih i bijelik krugova (obično, iznutra prema van, tamno plava, svijetlo plava, bijela, tamno plava) predstavljaju urokljivo oko i vrlo su česti apotropejski talismani u zapadnoj Aziji, a pronađeni su i na brodovima u Mediteranu i na drugim mjestima. Poznat kao nazar (riječ izvedena iz arapskog jezika, a znači prizor ili višenje), ovaj talisman je najzastupljeniji u Turskoj.

Plava ili zelena urokljiva oka također se mogu naći na nekim oblicima Fatimine (hamsa) ruke, koja predstavlja apotropejski ručno oblikovan talisman protiv uroka u zapadnoj Aziji. Riječ hamsa znači “pet”, misli se na prste ruke. U židovskoj kulturi, hamsa se zove Miriam.

Tarot, astrologija, numerologija