Urok

voodoo-dollUrok je izražena želja da se nekome nanese nevolja ili nesreća. Konkretno, urok se može odnositi na želju za povrijedom neke osobe putem nadnaravnih moći, kao što su čarolija, molitva, proklinjanje, prokletstvo, magija, vračanje ili zle sile. U mnogim sustavima vjerovanja, za sam urok se smatra da posjeduje neku uzročnu silu koja će djelovati na osobu kojoj je bačen.

Zbog uske veze s očima je i dobio ime (urok, urokljive oči, ar. ajn – oko). Ali nisu oči one, koje imaju moć, da izazovu urok, to se dešava posredovanjem emocija, koje nastaju svjesnim ili nesvjesnim djelovanjem zavidnih i ljubomornih osoba, koje imaju vidljiv i štetan utjecaj po okolinu.

Urok u narodu, poznat još kao prokletstvo, poznatije još kao čin copranja, vradžbina, spada pod crnu magiju. Urok možemo definirati kao čin namijenjen namjerno ili nenamjerno od jedne osobe na drugu. rema narodnom vjerovanju urok uglavnom pokreće zavist.

love-voodoo-spellsPrema tome možemo zaključiti da svaka osoba koja je zavidna, sposobna je i ureknuti pa tako zavist probuđena željom i ljubomorom može ostaviti negatvne posljedice na drugu osobu. Ako vjerujemo da je sve energija, tada je logično da energija u razmjeni među ljudima djeluje jedna na drugu. Tako negativno usmjerena energija s namjerom ili nenamjerno može na drugu osobu loše utjecati (pogotovo ako je energetski omotač pojedinca oštećen).

Urok ljudi često prenose upravo zbog ljubomore (zavisti) na životne blagodati (posao, imovina, obitelj), druge osobe najčešće nenamjerno, nesvijesni snage misli, pogleda i moći stvaranja, pa samim time i utjecaja. Kad govorimo o urokama moramo spomenuti i vrstu uroka poznatu u narodu kao nagaz. Nagaz (Sihir) je negativna vrsta energije koja je pokupljena, a ne mora direktno biti namijenjena nekoj osobi (ali i može). Za takvu negativnu energiju se vjeruje da se može pokupiti na grobljima, raskrsnicama, ratištima (općenito na mjestima gdje je bol i smrt, negativno nabijena energija).

Druga vrsta uroka je namjerno nanešen urok (copranje). Zlo se može nanijeti na više načina namjerom. Neki od načina su rituali crne magije koji mogu biti destruktivni pa čak i pogubni za pojedinca su posjete crnomagijašima te razni obredi ritualne magije. Ovisno od štete nanesene na pojedinaca, u mnogim slučajevima kletve crnomagijskog rituala se uklanjaju istom (crnom magijom). Tako se mogu upotrijebiti rituali npr. Vudu magije.

evileyeUopćeno, uroke možemo podijeliti na tri skupine

Afroamerički tzv. hoodoo baca čini na objekte koji se zatim polažu na staze gdje se žrtva kreće.
Bliskoistočna i mediteranska kultura je izvor vjere u urokljivo oko, što može biti posljedica zavisti ili rezultat namjernog prokletstva. Kako bi se zaštititi od urokljivog oka, prave se zaštite izrađene od tamno plavog kružnog stakla s bijelim krugom oko crne točke u sredini, što podsjeća na ljudsko oko.
Germanski narodi najčešće se bave vještičarenjem i čarpbnjaštvom.

Tarot, astrologija, numerologija