Tarot

tarot_cardsTarot je špil od sedamdeset i osam misterioznih karata koje se u raznim krajevima Europe koriste od sredine 15. stoljeća za igru i predviđanje sudbine.

Sastoji se od pedeset i šest karata – Mala Arkana, kakve se koriste za igranje širom Europe i od posebnih dvadeset i dva komada – Velika Arkana. U tim brojevima okultisti nalaze određenu simboliku uspoređujući broj karata Velike Arkane sa hebrejskim alfabetom koji se sastoji od dvadeset i dva slova i nekim hramovima koji imaju pedeset i šest stepenica.

Mala Arkana podijeljena je na četiri jednake grupe poznate kao karo (pločice), herc (srca), tref (novčići) i pik (koplja). Svaka od ovih grupa predstavlja po jedan element: vodu, vatru, zrak i zemlju. U svakoj od ovih grupa nalazi se po deset karata kojima su pridodane i karte Kralja, Kraljice, Viteza i Paža. celTarot

Velika Arkana sastoji se od 22 brojčane karte poredane rimskim brojevima od 0-21. Ove karte povezane su sa događajima i utjecajima na život osobe. Daju nam određeno iskustvo kroz koje se vidi čovjekova sudbina. Mnogi okultisti koriste samo karte Velike Arkane za gatanje, dok karte Male Arkane vide samo kao igrače karte.

Postoji nekoliko različitih tumačenja podrijetla imena “tarot”. Pojedini lingvisti smatraju da je riječ arapskog podrijetla (turuq – “putovi” ili tarh – “oduzimanje”), dok drugi naziv riječi izvode iz naziva rijeke Taro u sjevernoj Italiji. S vremnom je taj špil karata postao poznat u Italiji kao tarocchi i taj je izraz najvjerojatnije povezan s glagolom taroccare, što znači “varati, “krivotvoriti” što očito ukazuje na to da se špil ispočetka upotrebljavao za igru. Naziv tarocchi prešao je na njemačkom u oblik Tarock, a na francuskom tarot ili jeu de tarot što u prijevodu znači igra tarota”.

Tarot, astrologija, numerologija