Astralna projekcija

shutterstock_116946490Astralna projekcija ili astralno putovanje je sposobnost voljnog odvajanja astralnog od fizičkog tijela za vrijeme sna ili stanja transa, a usko je povezana s fenomenom izvantjelesnog iskustva. Prema vjerovanju, tijekom astralnog putovanja zadržava se povezanost između astralnog i fizičkog tijela s time da su više kognitivne funkcije i svijest pretočene u astralno tijelo. Postoji niz svjedočanstava o ovom fenomenu u popularnoj psihološkoj literaturi, ali i u parapsihološkoj literaturi. Ne postoje znanstveni dokazi o bilo kakvoj mjerljivoj manifestaciji duše ili svijesti koja bi bila odvojena od neurološke aktivnosti te napustila tijelo i samostalno promatrala. Pokušaji da se potvrdi istinitost takvih događaja konstantno su podbacivali unatoč različitim pseudoznanstvenim tvrdnjama suprotnim dostupnim dokazima. U prošlosti ova je pojava bila vezana i uz neke kršćanske svece, poput Antuna Padovanskog (1195.-1231.), tako da Crkva priznaje ovu pojavu, dajući joj ime bilokacija.

Astralno tijelo

Astralno tijelo je, prema teozofiji i religijskoj filozofiji, suptilno eterično tijelo za koje se vjeruje da je posrednik između inteligentne duše i fizičkog tijela. Tijelo se navodno sastoji od fine, astralne materije i svjetlosnom je vrpcom spojeno sa fizičkim tijelom. Tijekom tzv. izvantjelesnog iskustva, astralno tijelo se može djelomično odvojiti od fizičkog tijela, noseći sobom svijest osobe. To razdvajanje od fizičkog tijela i prelazak u astralni plan, naziva se i astralnom projekcijom.

Astralno tijelo sadrži emocije, strasti i želje, a budući da prožima i nadilazi fizičko tijelo, tijekom odvajanja zadržava osjete i emocije. Za vrijeme odvajanja, astralno tijelo predstavlja istovjetnu repliku fizičkog tijela. Vjeruje se da su vidovnjaci sposobni prodrijeti u astralni svijet i na čovjeku primijetiti vibracije i boje koje stvara njegovo astralno tijelo. Oblik i boja astralnog tijela upučuje na razinu duhovnog razvoja svake osobe. Koncept astralnog tijela potječe iz teozofskog nauka izvedenog iz tradicionalnog hinduističkog misticizma s primjesama zapadnjačkog kršćanskog misticizma.

Astralni svijet

10-efftiveeAstralni svijet, prema teozofskom učenju, prva duhovna sfera nakon smrti tijela. Sačinjen je od fine materije i naseljavaju ga brojna bića. Prema nekim vjerovanjima, posredne spoznaje o ovome svijetu, osim kod teozofije, mogu se pronaći kod spiritističkih seansi kada se, navodno, ostvaruje komunikacija sa zagrobnim svijetom.

Prema teozofiji, astralni svijet je najniža razina duhovnog svijeta, nakon koje dolazi svijet Kama, drugi najniži od ukupno sedam svjetova, koji predstavlja svijet emocija, želja i strasti. Postoje vjerovanja da se u astralni svijet može prodrijeti tijekom fizičkog života. Vrata u taj svijet mogu se otvoriti u snu ili pomoću transa uzrokovanog halucinogenim drogama. U tom trenutku od fizičkog tijela odvaja se astralno tijelo koje prelazi u astralni svijet. Osim izvantjelesnih ljudi (živih ili mrtvih) astralni svijet naseljavaju niže vrste anđela, dobrih i zlih elementala i dr.

Tarot, astrologija, numerologija