Pirit

pyrite01Boja – zlatna

Izgled – Može biti teseralan, mali do srednje veličine

Izvor –  Britanija, Sjeverna Amerika, Čile, Peru

Osobine – Pirit je odličan energetski štit. Štiti od negativne energije, zagađivača i  infektivnih bolesti. Kada se nosi oko vrata, štiti fizičko i sva suptilna tijela, odbijajući zlo i opasnost. Pirit je veoma pozitivan kamen. Prevazilazi inerciju i osjećaj nepodesnosti. Olakšava prodiranje u sposobnosti i potencijal, potiče protok ideja. Komad pirita smješten na radnom stolu obogaćuje energijom prostor. Koristan je kada se osmičljavaju krupni poslovni planovi. Ovaj kamen podučava kako vidjeti iza fasade, ono što doista jeste i potiče diplomaciju. Psihološki, pirit oslobađa anksioznosti i frustracije i jača samopoštovanje i samoopouzdanje.Koristan je za muškarce koji se osjećaju inferiornima, zato što im potiče pouzdanje u muškost. Pomaže ženama prevazići komplekse robovanja i inferiornosti.

pyrite02Pirit ubrzava mentalnu aktivnost, tako što pojačava dotok krvi u mozak. Popravlja pamćenje i sjećanje. Pirit posebno širi i struktuira mentalne sposobnosti, usklađuje instikt sa intuicijom, kreativnost sa analizom. Emotivno, pirit je koristan kod melanholije i dubokog očaja. Fizički, pirit povećava energiju i prevazilazi umaranje. Blokira odlive energije iz fizičkog tijela i aure. Pirit potiče opskrbu krvi kisikom i jača vaskularni sustav. Ovo je mineral koji sadrži ideal savršenog zdravlja i blagostanja. U liječenju djeluje ekstremno brzo, izvlačeći uzrok nezdravosti. Naročito je koristan za dopiranje do korijena karmičke ili psihomatske bolesti.

Liječenje – Pirit liječi kosti i stimulira nastajanje ćelija, sanira oštecenje DNK, usklađuje meridijane, odličan je za želudac. Jača degestivni trakt i neutralira toksine unete kroz hranu, potmopaže vaskularni i respiratorni sustav, dovodi kisik u krvotok. Pirit je koristan za pluća, ublažava astmu i bronhitis.

Položaj – Nositi na grlu u vrećici ili držati ispod jastuka.

Tarot, astrologija, numerologija