Obsidian

obsidian12Izgled – Sjajan, mat, staklast, svih veličina, ponekad kotrljan

Boja – Smeđa, crna, plava, zelena, dugine boje, crveno-crna, srebrna, zlatnosjajna

Izvor – širom svijeta

Osobine – Obsidian je rastopljena lava, koja se toliko brzo ohladila da nije imala vremena da se kristalizira. Obsidian je kamen bez granica i ograničenja. Posljedica toga je da djeluje ekstremno brzo velikom snagom. Njegove reflektivne osobine, koje potiču istinu, nemilosrdne su u otkrivanju mana, slabosti i blokada. Ništa se ne može sakriti od obsidiana. Ukazujući na to kako da ublažimo sve destruktivne i obeshrabrujuće uvjete, obsidian nas tjera da rastemo i daje nam čvrstu podršku dok to radimo. Njime treba pažljivo rukovati i najbolje je koristiti ga pod nadzorom kvalificiranog kristaloterapeuta, zato što može izvući na površinu negativne emocije i neprijatne istine. Pod vještim nadzorom, njegove pročišćavajuće osobine su izvanredno dragocjene. Pruža duboko iscjeljenje duše. Obsidian je kamen koji pruža snažnu zaštitu, obrazujući štit protiv negativnosti. Stvara uzemljujuću vrpcu iz donje zemaljske čakre do centra zemlje, upija negativnu energiju iz okruženja i daje snagu u trenucima kad je potrebna. Korisan je za naročito osjetljive ljude. Blokira natčulne napade i otklanja negativne spiritualne utjecaje. Krupan komad opsidijana može biti ekstremno korisan za blokiranje geopatogenog zračenja ili za upijanje ekoloških zagađenja, ali treba imati u vidu njegovu sklonost da izbaci istinu na vidjelo. Mnogi ljudi teško podnose njegov snažan efekt i zato uzimaju neki nježniji kamen za tu svrhu. Ipak, izuzetno je korisan za psihoterapeute i savjetnike zato što ne samo da pomaže da se dođe do srži problema, nego također skuplja energije koje su se u procesu rasule. Crni ili mahagonij obsidian su najadekvatniji oblici za ovu svrhu. Na isti način, komad obsidiana pored kreveta ili ispod jastuka može izvući mentalni stres i napetost, i djeluje umirujuće, a može i izvući na površinu razloge tog stresa. S tim razlozima se onda treba suočiti, da bi se opet uspostavio mir i time se i trajno rješava problem, umjesto da se zataškava. Zato što je obsidian toliko efikasan za upijanje negativne energije, jako je važno da se kamen očisti ispod tekuće vode svaki put kad je upotrebljen na ovaj način. Duhovno, obsidian eliminira energetske blokade i opušta napetost, ugrađujući psihološku sjenku u cjelinu, da bi donio spiritualni integritet. Usidrava duh u tijelo.

obsidian14Ovaj kamen stimulira rast na svim nivoima. Tjera na istraživanje nepoznatog, otvarajući nove horizonte. Mentalno, obsidian donosi jasnoću uma i razbistrava zbunjenost i ograničavajuća uvjerenja. Psihološki, obsidian vam pomaže da spoznate tko ste zaista. Dovodi vas licem u lice s vašom mračnom stranom i podučava vas kako da je intergirirate. Obsidian razgrađuje emotivne blokade i drevne traume, donoseći dubinu i jasnoću emocijama. Potiče kvalitete suosećanja i snage.

Liječenje – Obsidianova najveća prednost je uvid u uzrok nezdravosti. Pomaže probavljanju svega što je teško prihvatljivo. Detoksificira, razgrađuje blokade i napetost fizičkog i suptilnih tijela, uključujući i otvrdnule arterije. Smanjuje bol kod artritisa, problema sa zglobovima, grčeva i povreda. Kao eliksir korisan je kod šoka. Umanjuje bol i zaustavlja krvarenje, potpomažući cirkulaciju. Ovaj kamen grije ekstremitete. Može se koristiti da smanji uvećanu prostatu.

Položaj – Staviti gdje je potrebno. Koristiti kao kuglu ili ogledalo za otkrivanje.

Tipovi

Crni obsidian

obsidian02moćan i kreativan kamen. Upotrebom ovog kamena povećava se samokontrola. Crni obsidian tjera na suočavanje s istinskim sopstvom, vodeći vas duboko u podsvjesni um tijekom tog procesa. Iznosi disbalanse i mračne osobine na površinu da ih oslobodi, naglašavajući skrivene faktore. Uvećava sve negativne energije, da bi se u potpunosti doživjele i onda otpustile. Crni obsidian je zaštitnik. Odbija negativnost i raspršuje misli koje nisu ispunjene ljubavlju. Olakšava otpuštanje starih ljubavi i pruža podršku tijekom preobražaja. Kugle od crnog obsidiana pomažu kod meditacije i otkrivanja, ali bi ih trebali koristiti samo oni koji svjesno mogu obraditi ono što vide i to upotrebiti za opće dobro. Kad se kratko drži iznad trećeg oka probija mentalne barijere i razgrađuje mentalno uvjetovanje. Kad se koristi pažljivo, može sakupiti rasutu energiju i potaknuti emotivno oslobađanje.

Apačka suza

obsidian03je oblik crnog obsidiana, ali je puno nježnijeg djelovanja. Izvlači negativnost, ali to radi toliko polako, da se ona može transformirati. Apačka suza je odlična za upijanje negativne energije i za zaštitu aure. Uzemljuje i čisti donju zemaljsku čakru. Ovaj kamen stimulira analitičke sposobnosti i potiče opraštanje. Apačka suza će otkloniti samoograničenja i pojačati spontanost.

Obsidian pahuljica

obsidian04položen na sakralnu čakru smiruje i stišava, smještajući vas u odgovarajuće stanje uma da postanete prijemčivi, prije nego što vam skrene pažnju na ukorijenjene modele ponašanja. Uči vas da vrednujete greške jednako kao i uspjehe. Ovo je kamen čistoće, koji daje ravnotežu tijelu, umu i duhu. Obsidian pahuljica vam pomaže da prepoznate i otpustite “pogrešno razmišljanje” i stresne mentalne modele. Potiče smirenost i unutarnji fokus. Obsidian pahuljica djeluje na vene i kostur i potiče cirkulaciju. Eliksir je dobar za kožu i oči.

Plavi obsidian

obsidian05pomaže kod astralnih putovanja, olakšava proricanje i pojačava telepatiju. Aktivira srčanu čakru i potiče vještinu komunikacije. Plavi obsidian otvara auru da može primiti ljekovitu energiju. Utječe na govorne mane, bolesti očiju, Alzheimerovu bolest, šizofreniju i poremećaj višestruke ličnosti. Stavljen na bolno mesto. otklanja bol.
Plavozeleni obsidian otvara srčanu i grlenu čakru, olakšava izražavanje vlastite istine i razumijevanje iz srca. Pomaže kod Reiki liječenja; usklađuje um, tijelo i duh. Plavozeleni obsidian pospješuje apsorpciju vitamina A i E i poboljšava noćni vid.

Svjetloplavo-zeleni obsidian

obsidian06je kamen intuicije. Olakšava proricanje, stanja transa, šamanska putovanja, natčulnu komunikaciju i regresiju u prošle živote. Ovaj kamen otvara treće oko i pomaže kod unutarnjih putovanja. Dopire do korjena poteškoće i balansira energetska polja. Ovaj kamen poboljšava radiestezijske tretmane, a korisan je i kao visak. Utječe na poremećaje kralježnice, poremećaje cirkulacije i rasta. U obliku eliksira iscjeljuje oči.

Zlatnosjajni obsidian

obsidian07Nosi vas u budućnost i u prošlost, i duboko u srž problema. Psihološki, otklanja svaki osjećaj beskorisnosti ili ego konflikt. Otklanjajući umješanost ega, daje znanje o duhovnom usmjerenju. Kad se koristi u liječenju, uravnotežava energetska polja. Zeleni obsidian otvara i čisti srčanu i grlenu čakru. Otklanja udice i veze s drugim ljudima i štiti protiv ponavljanja. U liječenju, utječe na žuč i srce.

Mahagonij obsidian

obsidian08Pošto odgovara zemlji, uzemljuje i štiti, daje snagu kad je potrebna, oživljava svrhu, ellminira energetske blokade i stimulira rast na svim nivoima. Ovo je stabilizirajući kamen koji ojačava slabu auru i vraća pravilno kruženje sakralnoj čakri i čakri solarnog pleksusa. Kada se nosi na tijelu oslobađa bola i popravlja cirkulaciju.

Obsidian duga

obsidian09je jedan od nježnijih obsidiana, ali posjeduje jaka zaštitna svojstva. Podučava vas o vašoj duhovnoj prirodi. Ovaj kamen sječe užad stare ljubavi i nježno oslobada udice koje su drugi ostavili na srcu, ponovo dopunjavajući energiju srca. Kad se nosi kao privjesak, upija negativnu energiju iz aure i izvlači stres iz tijela.

Crvenocrni obsidian

obsidian10podiže kundalini energiju. Potiče vitalnost, muževnost i bratstvo. Liječi groznice i drhtavice. Poboljšava meditaciju i savršen je medij za gledanje u kristal. Donosi prednosti u životu, daje strpljenje i ustrajnost, kad je to potrebno. Ovaj kamen je korisan za putovanja izvan tijela, pošto povezuje astralno tijelo s fizičkim.

Tarot, astrologija, numerologija