Krizoberil

chrysoberyl-alexandrite-roughIzgled – Pločasti providni kristali berila, Aleksandrit ima zelenu boju na dnevnom svjetlu, a crvenu na umjetnom svjetlu. Mačje oko ili cimofan je na pruge ili liči na oko

Boja – Zlatno-žuta, žuta sa zelenim, zelena sa crvenim

Izvor – Australija, Brazil, Mijanmar, Kanada, Gana, Norveška, Zimbabve, Rusija

Osobine – Krizoberil je kamen novih početaka. Donosi suosjećanje i opraštanje, velikodušnost i povjerenje. Dovodi u ravan čakru solarnog pleksusa i krunsku čakru, pridružuje um duhovnim težnjama i otvara krunsku čakru, povećavajući duhovnu i osobnu snagu, a odličan je za kreativnost. Psihološki, krizoberil jača samouvažavanje i otpušta otrcane energetske modele. Mentalno, krizoberil pomaže sagledati obje strane problema ili situacije i koristiti strateško planiranje. Emotivno izaziva oproštaj za one koji su počinili nepravdu.

Liječenje – Kada se koristi sa drugim kristalima, krizoberil ističe uzrok nezdravosti. Podržava samoiscjeljenje, uravnotežava adrenalin i holesterol, ojačava pluća i jetru.

Tipovi

Aleksandrit

alexandrite-chrysoberylAleksandrit jača metafizičke sposobnosti, volju, i osobni magnetizam. To je kamen dobrog predznaka koji pomaže u centriranju i doživljavanju radosti. Boja mu je na umjetnom svjetlu crvena, prozirna, staklastog sjaja. Danju je zelen ili ljubičast. Aleksandrit mijenja boju, od meke zelene na suncu do duboke crvene na svjetlosti svijeće ili na umjetnom svjetlu. Aleksandrit jedan od najmisterioznijih, spiritualnih i vrlo važnih kristala na Zemlji. Iznimno zanimanje duguje svojoj nevjerojatnoj ljepoti i činjenici da je to jako rijedak mineral. Djelovanje Aleksandrit je usmjereno na živčani sustav, regenerira živčani sustav. Štiti od leukemije i čira na želucu, pomaže jetri, slezeni i gušterači, jača krvne žile. Aleksandrit jača kreativnost i intuiciju. Dobar je za otvaranje trećeg oka. Obnavlja samopoštovanje, dovodi sva tijela u ravnotežu. Oslobađa napetost iz vratnog mišića. Dobar je detoksinator. Aleksandrit pomaže u jačanju samopoštovanja i smiruje bolesti središnjeg živčanog sustava. Aleksandrit pojačava komunikativnost, mentalnu jasnoću, memoriju i percepciju. U meditaciji se koristi da bi promovirao emocionalnu ravnotežu i donio promjenu, sreću i uspjeh. Aleksandrit je koristan u prevladavanju nedostatka povjerenja. Meditacija sa ovim kamenom pomaže u identifikaciji ciljeva i planova. Aleksandrit se čisti mlakom vodom i poželjno ga je odmah iznijeti na Sunce da se napuni.

Cimofan

cymophane-chrysoberylpoznat pod nazivom mačje oko stimulira i stabilizira intelekt i potpomaže fleksibilnost uma. Pojačava bezuvjetnu ljubav.

Tarot, astrologija, numerologija