Kalcedon

chalcedony06Izgled – Providan ili mat kvarc , ponekad na pruge, svih veličina, često geoda ili mali, kotrljani kamen

Boja – Bijela, ružičasta, plava, crvena, sivkasta

Izvor – SAD, Austrija, Češka, Slovačka, Island, Meksiko, Britanija, Novi Zeland, Turska, Rusija, Brazil, Maroko

Osobine – Kalcedon je koristan kamen, koji stimulira bratstvo i dobru volju i poboljšava stabilnost grupe. Može pomoći prenošenju misli i kod telepatije. Ovaj kamen apsorbira negativnu energiju i onda je raspršuje. Kalcedon dovodi um, tijelo, osjećaje i duh u harmoniju. Pošto inspirira ossjećaj velikodušnosti i dobronamernernosti, kalcedon otklanja negativnost i pretvara melanholiju u radost. Psihički, kalcedon smanjuje sumnju u sebe i olakšava konstruktivno introvertno ogledanje. Stvara otvorenu i entuzijastičnu osobnost.

Chalcedony05Liječenje – Kalcedon odlično pročišćava, čak i otvorene rane. Pojačava materinski instikt i pomaže kod dojenja, poboljšava apsorpciju minerala i otklanja mineralne naslagae u venama. Kalcedon umanjuje efekte demecije i senilnosti. Ovaj kamen povećava fizičku energiju. Dovodi u ravnotežu tijelo, osjećaje, um i duh, leči oči, žučnu kesu, kosti, slezenu, krv i vaskularni sustav.

Položaj – Nositi na prstima, oko vrata, na kopči kaiša, ili staviti na odgovarajuće mjesto, posebno preko organa ili u dodiru s kožom.

Tipovi

Plavi kalcedon

blue-chalcedonyje kreativni kamen. Otvara um za apsorpciju novih ideja i pomaže prihvatiti nove situacije. Plavi kalcedon donosi mentalnu fleksibilnost i verbalno umjeće. Stimulira sposobnost učenja novih jezika i poboljšava pamćenje. Plavi kalcedon daje osjećaj radosti i optimizma. Poboljšava autopercepciju. Fizički, plavi kalcedon potpomaže regeneraciju sluznih membrana i rješava nezdravosti izazvane osjetljivošću na promjene vremena ili tlaka, poput glaukoma. Plavi kalcedon poboljšava imunološki sustav. Stimulira cirkulaciju limfe i otklanja edeme, sprečava upale, snižava temperaturu i krvni tlak. Leci pluća i čisti respiratorni sustav od posledica pušenja.

Ružičasti kalcedon

pink-chalcedonystimulira bubrege. Probuđuje osjećaj djetinjeg čuđenja i volju. Potpomaže pripovedanje priča kao vid kreativnosti. Ovo je spiritualni kamen koji potiće suosjećanje i unutarnji mir. Stvara duboki osjećaj povjerenja. Ovaj kamen je posebno koristan za tretiranje psihosomatskih bolesti. Ružičasti kalcedon jača srce i imuni sustav. Olakšava probleme lučenja mlijeka i cirkulaciju limfnih tečnosti.

 

Crveni kalcedon

Red-Chalcedonyobnavlja snagu i upornost u postizanju ciljeva. Savjetuje kada se boriti, a kada se dostojanstveno povući. Pouzdan kamen, pomaže manifestiranje snova, osmišljavajući strategije za njihovo ostvarenje na najpozitivniji način. Kao iscjeljujući kamen, crveni kalcedon stimulira cirkulaciju bez podizanja krvnog tlaka i potiče koagulaciju krvi. Otklanja glad, ali ne treba se koristiti tokom dužih vremenskih perioda, zato što spriječava apsorpciju hranljivih tvari i može izazvati privremenu mučninu.

 

Krizopras

Chryzopras-chalcedonyVrsta kalcedona zelene boje. Javlja se i u boji limuna. izgledom je mat, pegav, često mali i kotrljan. nalazi se u SAD, Rusiji, Brazilu, Australiji, Poljskoj, Tanzaniji. Hrizopras otkriva osjećaj da smo dio božanske cjeline. Stimulira duboka meditativna stanja. Izvlači talente i stimulira kreativnost. Potiče vjernost u poslu i u osobnim odnosima. Ovaj kristal puni energijom srčanu i sakralnu čakru i donosi univerzalnu energiju u fizičko tijelo. Psiholoski, hrizopras je umirujući, stvara otvorenost za nove situacije. Prevazilazi kompulzivne i impulzivne misli i djela, skreće vašu pozornost na pozitivna iskustva. Ovaj kamen se suprotstavlja osuđivanju, stimulira prihvaćanje sebe i drugih. Koristan je za opraštanje i suosjećanje. Mentalno, stimulira govor i mentalnu spretnost. Otklanja teške i kronične vizije i noćne more. Emotivno, Hrizopras donosi osjećaj sigurnosti i povjerenja. Koristan je u liječenju uzajamne zavisnosti, podržava nezavisnost a opet potiče obvezu. Fizicki, krizopras ima snažno detoksikaciono djelovanje. Može eliminirati teške metale iz tijela i stimulirati rad jetre. Otvara energije srčane čakre, budi milost i sućut, donosi sreću, ravnotežu i ljubav prema istini. Ima vrlo veliku moć apsorbiranja negativnih energija. Zato ga koristimo samo kao pomoćno sredstvo u kristaloterapiji i odmah čistimo.

Tarot, astrologija, numerologija