Citrin

citrine03Izgled – Prozirni kvarc, svih veličina, često u obliku geode, šiljka ili grozda

Boja – žuta do žućkastosmeđa

Izvor – Brazil, Rusija, Francuska, Madagaskar, Britanija, SAD

Osobine – Citrin je jak regenerator i pročišćivač. Pošto nosi moć Sunca, ovo je iznimno koristan kamen. Grije, dopunjava energijom i jako je kreativan. Ovo je jedan od kristala kojima nikad nije potrebno čišćenje. Apsorbira, preobražava, raspršuje i uzemljuje negativnu energiju i zato služi kao odlična zaštita za okruženje. Citrin puni energijom svaki domen života. Štiti auru, ponaša se kao sistem za rano upozoravanje, tako da pojedinac može blagovremeno poduzeti nešto kako bi se zaštitio. Čisti čakre, posebno čakru solarnog pleksusa i pupčanu. Aktivira krunsku čakru i otvara intuiciju. Citrin pročišćava i balansira suptilna tijela, dovodeći ih u harmoniju s fizičkim. Citrin je jedan od kamenova izobilja. Ovaj dinamični kamen podučava kako da otkrijemo i privučemo bogatstvo i napredak, usjpeh i sve dobre stvari. Citrin je sretan, velikodušan kamen i potiče dijeljenje onoga što posedujete, a opet vam pomaže da zadržite svoje bogatstvo. Ima moć da otkrije radost svakome tko je ima. Sumornosti i negativnosti nema mjesta u blizini citrina. Ovo je kamen koristan za izmirivanje suprotstavljenih grupa ili obiteljskih nesuglasica. Psihološki, citrin popravlja samopouzdanje i samouvjerenost i otklanja destruktivne sklonosti. Pojačava individualnost, poboljšava motivaciju, aktivira kreativnost, potiče izražavanje vlastitog mišljenja. Čini vas manje osjetljivima, posebno na kritiku. Pomaže vam da razvijete pozitivan stav i da na budućnost gledate s optimizmom, krećući se napred umjesto da se držite prošlosti.

citrine02Ovaj kamen potiče uživanje u novim iskustvima i podržava istraživanje svakog mogućeg puta sve dok ne pronađete najbolje rješenje. Mentalno, citrin pojačava koncentraciju i revitalizira um. Odličan je za prevazilaženje depresije, strahova i fobija. Citrin potpomaže unutrašnju smirenost tako da mudrost može isplivati na površinu. Ovaj kamen budi viši um. Nošenjem privjeska od citrina prevazilaze se teškoće u pretvaranju misli i osjećaja u riječi. Emotivno, citrin ističe radost u životu, otpušta negativne osobine i strahove. Doprinosi prevazilaženju straha od odgovornosti i zaustavlja bijes. Ovaj kamen vam pomaže da uđete u tok osjećaja i postanete emotivno uravnoteženi. Fizički, citrin donosi energiju i okrepljuje fizičko tijelo. Koristan je za ljude koji su posebno osjetljivi na vanjske utjecaje, poput okruženja i sličnog.

Liječenje – Citrin je izvanredan kamen za punjenje i dopunjavanje energijom. Odlično djeluje kod degenerativnih bolesti, bolesti probavnog sustava, slezine i jetre. Suprotstavlja se infekcijama bubrega i mokraćnog mjehura, pomaže kod problema s očima, poboljšava cirkulaciju krvi, regulira rad šitnjače. Kao eliksir, pomaže kod menstrualnih problema i simptoma menopauze poput valunga, usklađuje hormone i smanjuje zamor.

Položaj – Nositi na prstima ili na grlu u dodiru s kožom. Odredite položaj gdje odgovara za liječenje. Nošenje šiljka citrina donosi zlatni zrak duha u fizički domen. Loptu koristiti za meditaciju. Postavite ga u ugao bogatstva u svojoj kući ili na poslu, ili ga držite u svojoj kasici. Citrin blijedi na suncu.

Tarot, astrologija, numerologija