Apatit

apatite01Izgled – Mat, ponekad providan, staklast, šestougaoni kristal, različitih veličina, često kotrljan

Boja – žuta, zelena, siva, bijela, purpurna, smeđa, crvenkastosmeđa, plava

Izvor – Meksiko, Norveška, Rusija, SAD

Osobine – Apatit ima inspirativna svojstva. Na granici između svjesnosti i materije, ovo je kamen ispoljenja i ističe humanitarni stav, naginjuci ka služenju. Apatit je usmjeren ka budučnosti, a opet povezan s prošlim životima. Razvija dar predviđanja i duhovnu usklađenost, pojačava kundalini i pomaže komunikaciju i izražavanje na svim razinama. Psihološki, apatit pojačava motivaciju i gradi rezerve energije. Izaziva otvorenost i osjećaj lagodnosti u drusštvu, podržava ekstrovertnost, potirući rezerviranost i distanciranost. Otklanja negativan stav o sebi i o drugima. Pomaže hiperaktivnoj i autističnoj djeci. Stimulirajući kreativnost i intelekt, apatit raščisćava konfuziju i pomaže doći do informacija koje se mogu upotrebiti za osobno i opće dobro. Apatit širi znanje i istinu, olakšava tugu, apatiju i bijes. Smanjuje razdražljivost i doprinosi prevazilaženju emotivne iscrpljenosti. Oslobađajući energiju u donjoj zemaljskoj čakri, oslobađa frustracije i potiče strast bez krivice.

Liječenje – Apatit liječi kosti i potpomaže nastanak novih ćelija. Pomaže apsorbiranje kalcija, hrskavicama, kostima, zubima i motornim sposobnostsima, olakšava artritis, probleme sa zglobovima i rahitis. Ovaj kamen potiskuje glad i ubrzava metabolizam, podržavajuci zdravu ishranu, leči žlijezdane meridijane i organe, prevazilazi povišen krvni tlak. Dovodi u ravnotežu fizičko, emotivno, mentalno i duhovno tijelo i čakre umirujući hiperaktivnost i stimulirajući nedovoljnu aktivnost. Kada se koristi s drugim kristalima, doprinosi boljim rezultatima.

Položaj – Nositi na koži na problematičnom delu tijela ili staviti kako odgovara.

Tipovi

Žuti apatit

apatite03je odličan eliminator posebno toksina. Aktivira solarni pleksus i izvlači statičnu energiju. Žuti apatit liječi letargiju i depresiju, doprinosi prevazilaženju nedostatka koncentracije, poteškoća s učenjem i loše probave. Uklanja celulit i liječi jetru, pankreas, žučnu kesu i slezenu. Na emotivnom nivou, neutralira bijes. Eliksir od žutog apatita je potiskivač apetita.

Plavi apatit

apatite02se povezuje sa veoma visokim nivoom duhovnog vodstva. Olakšava se javno govorenje, poboljšava grupnu komunikaciju, otvara grlenu čakru i liječi srce i emotivnu nezdravost.

Tarot, astrologija, numerologija