Tigar

Tigar
Lunarni mjesec prvi
Kompasni pravac 52.5° – 67.5°
Vladajući sati 03 – 05
Pravac Sjevero-istok
Sezona Kasna zima
Sretne boje Plava, siva, bijela, narančasta
Nesretne boje Zlatna, srebrna, smeđa, crna
Sretni brojevi 1, 3, 4
Nesretni brojevi 6, 7, 8
Cvijeće Cineraria
Polarnost Yang
Fiksni element Drvo
Pozitivne osobine Nezavistan, hrabar, samouvjeren, dinamičan, intenzivan, energičan, požrtvovan, vjeran
Negativne osobine
mijenja raspoloženja, nepromišljen, vruće glave, sebičan, nestrpljiv, impulzivan, samouvjeren, buntovan
Kompatibilnost Konj, Pas
Tajni prijatelj
Svinja
Neprijatelj Majmun

 

Početak Završetak Element
13 Veljača 1926 1 Veljača 1927 Vatreni tigar
31 Siječanj 1938 18 Veljača 1939 Zemljani tigar
17 Veljača 1950 5 Veljača 1951 Metalni tigar
5 Veljača 1962 24 Siječanj 1963 Vodeni tigar
23 Siječanj 1974 10 Veljača 1975 Drveni tigar
9 Veljača 1986 28 Siječanj 1987 Vatreni tigar
28 Siječanj 1998 15 Veljača 1999 Zemljani tigar
14 Veljača 2010 2 Veljača 2011 Metalni tigar
1 Veljača 2022 21 Siječanj 2023 Vodeni tigar
19 Veljača 2034 7 Veljača 2035 Drveni tigar

 

Chinese-Zodiac-Tiger-Year-of-the-TigerUnatoč uvriježenim predrasudama, po kineskom horoskopu Vi niste arogantan Shir Khan, opsjednut veličinom i vladanjem. Vi ste jednostavno slobodan duh koji ne želi biti rob, ali niti vladar. Već u najranijoj dobi oduševljavali ste sve oko sebe svojim prijateljskim i očaravajućim bićem. Vaše pandže osjete samo oni koji pokušavaju ograničiti Vašu slobodu.

Zavidnici Vas smatraju površnim veseljakom, koji uvijek nezasluženo dobija najveći dio kolača. No nije to nezasluženo. Životni zakoni su takvi da najviše dobija onaj koji ima najpozitivniji stav. Vi obožavate voditi život brzo i riskantno. Pri tom Vam sigurnost nije važna. A što je veći rizik, s tim je veća i vjerojatnoća da ćete “pasti”. No Vaš stav je da nije sramotno pasti, već je sramotno ostati ležati. Kada netko i pomisli da Vam je došao kraj, brzo će se uvjeriti da i velike divlje mačke imaju devet života, baš poput svojih manjih i pitomijih rođaka, kućnih mačaka.

Možda niste idealan zaposlenik za svakog goniča robova, ups, pardon, htjedoh reći poslodavca. A niti novac ne smatrate nečim što treba skupljati i čuvati. Najdraže Vam je odmah ga se riješiti čim ga dobijete u ruke. No to može značiti da se nikada nećete obogatiti, ma koliko radili i zarađivali. Slična situacija kao s novcem vlada i u ljubavi. Prvo se oduševe Vama i strašću koju pobuđujete u potencialnim partnerima, a potom Vas sputavaju isključivim vezama i (osnovanim) napadima ljubomore. I to samo zato što ste vrlo šarmantna osoba koja voli flert. Mnogi su si već “izbili zube” pokušavajući Vas zadržati samo za sebe. No nitko se ne može mjeriti s najvećom ljubavi Vašeg života, onoj prema slobodi i neovisnosti.

No kako god, Vi niste osoba koja pati zbog prošlosti. Radije nastavljate hrabro u nove avanture, uvijek u potrazi za novim plijenom. A Vašoj veseloj prirodi nitko ne može odolijeti. Ni kod jednog znaka vrline i mane nisu tako relativne i tako isprepletene kao kod Tigra. Ono što se u nekoj situaciji doima vrlinom, brzo i lako pretvara se u manu u drugoj.

Pozitivni kakvi po prirodi jesu, Tigrovi misle kako ništa što poduzmu ne može poći po zlu. I većinom su u pravu. Ako ponekad nešto i krene naopako, brzo se vraćaju u sedlo. Njihove misli često su dubokoumne i razmišljaju o životu nakon smrti, te su vrlo otvoreni prema istočnjačkim filozofima i filozofijama.

Budućnost ih ne straši niti brine, jer oni žive sada i ovdje. Sigurnost im ne znači puno i stalno priželjkuju nove sudbinske izazove. Tigrovi su rođeni vođe i kao takvi ne moraju se truditi impresionirati druge. U većini slučajeva dovoljna je njihova optimistična pojava i pobjedničko držanje da bi zadobili respekt. Njihova veselost, sposobnost da zainteresiraju druge za svoje projekte i fleksibilan način ophođenja donose im dodatne bodove.

Nitko tko se ikada susreo s Tigrom ne dvoji o tome da je upoznao iznimnu osobu. Tigar uživa u tome i zahvaljuje velikodušnošću koja često premašuje njegovu platišnu moć. Novac je za trošenje, to je njegov moto. Srećom većina Tigrova u životu stekne bogatstvo kakvom nije niti stremila niti se nadala. To je još jedan od razloga za rastrošnost.

Hrabrost, fleksibilnost i autoritativnost, sve su to vrline koje imaju i svoje naličje. Povremeno ih hrabrost tjera u prevelik rizik koji ih dovodi u nepotrebne opasnosti. Neki Tigrovi mijenjaju poslove poput čarapa. Iako se pri tom često mogu osloniti na sreću koja ih prati, to ne znači da im uspjeh pada s neba. Osim toga, u svojoj dominantnosti ne pristaju na kompromise. To može dovesti do toga da njihova okolina pomisli kako su umišljeni i arogantni.

Iako su puni kreativnih ideja, često su prelijeni da bi ih ostvarili. Nije tajna da postoje razlike u načinu funkcioniranja muškaraca i žena. Brojne knjige moderne psihologije bave se tom tematikom, koju su prije više tisuća godina prepoznali drevni kineski astrolozi.

Žena Tigar

Vi ste osoba jaka poput muškarca, koja se ne da lako iziritirati. Poteškoće su za Vas životni eliksir. Bez problema, borbe i opasnosti život za vas nema previše smisla ili barem dovoljno zanimljivosti. Upravo to učinilo je mnoge Tigrice svjetski poznatima. Ta pravednost i ljubav prema slobodi, za koje su se borile, divne, velike knjige koje su pisale i sva druga herojstva koja su činile. Vi tražite izazove i rizike, kako u poslu tako i u ljubavi. Čak i u ozbiljnim vezama volite se igrati vatrom. Čim nestane izazova i strasti, dosađujete se do smrti. Jer ako nešto niste u životu, to je kukavna, pasivna očajnica.

Muškarac Tigar

Vi ste pravi umjetnik u preživljavanju i življenju. Vaše blistavo raspoloženje i optimizam prate Vas i u starosti. Nikada se nećete prestati smijati, šaliti se i flertati.  Vaša partnerica doživljava Vas kao suosjećajnu osobu punu ljubavi. No ne bi smjela očekivati da stalno budete takvi. Vi ste čovjek koji na prvom mjestu voli sebe i svoju slobodu. A najugodnije se osjećate kada istovremeno imate više obožavateljica na raspolaganju. Kako Vas brzo obuzima ljubavni plamen, kada se zainteresirate za neku damu, podjednako brzo se i gasi i Vi ste opet u potrazi za novom lovinom.

Tarot, astrologija, numerologija