Konj

Konj 馬 午
Kompasni pravac 172.5° – 187.5°
Vladajući sati 11 – 13
Pravac Jug
Sezona Ljeto
Nesretne boje Plava, bijela, zlatna
Sretne boje Smeđa, žuta, ljubičasta, crvena
Sretni brojevi 2, 3, 7
Neretni brojevi 1, 5, 6
Polarnost Yang
Fiksni element Vatra
Cvijeće Kala, jasmin, neven
Lunarni mjesec peti
Pozitivne osobine Društven, samostalan, inteligentan, kreativan, optimist, jak, popularan, talentiran
Negativne osobine
Nervozan, promjenjiv, prkosan, netaktičan, sebičan, lakovjeran, nedosljedan, naprasit
Kompatibilnost Tigar, Pas
Tajni prijatelj
Ovca
Neprijatelj Štakor

 

Početak Završetak Element
30 Siječanj 1930 16 Veljača 1931 Metalni konj
15 Veljača 1942 4 Veljača 1943 Vodeni konj
3 Veljača 1954 23 Siječanj 1955 Drveni konj
21 Siječanj 1966 8 Veljača 1967 Vatreni konj
7 Veljača 1978 27 Siječanj 1979 Zemljani konj
27 Siječanj 1990 13 Veljača 1991 Metalni konj
12 Veljača 2002 31 Siječanj 2003 Vodeni konj
31 Siječanj 2014 18 Veljača 2015 Drveni konj
17 Veljača 2026 5 Veljača 2027 Vatreni konj
4 Veljača 2038 23 Siječanj 2039 Zemljani konj

 

Chinese-Zodiac-Horse-Year-of-the-HorseVi ste po kineskom horoskopu doista najiskreniji, najdjelotvorniji i najzabavniji stvor kineskog zodijaka. Još u ranom djetinjstvu bili ste poznati po svojoj srčanosti, ali i po tome što se niste dali osedlati. No Vaša mama uvijek se mogla pouzdati u to, da ćete se vratiti doma, iako ste pobjegli po tko zna koji put ne javivši joj se. Na neki nači, ta karakterna crta zadržala se do današnjih dana.

Vi ste osoba koja živi od toga da ima svoju publiku. Bez nje bili biste usamljeni, nesigurni i puni sumnje u samog sebe. Da, znam, drugima je teško povjerovati u mogućnost da ispod zabavne vanjštine zapravo nema gotovo nikakvog samopouzdanja. Srećom, većinu vremena ste okruženi ljudima, bukom, vedrinom i događanjima, da rijetko nalazite vremena za razmišljanje. Dojam koji ostavljate na druge vrlo Vam je važan, stoga se pomno brinete o svojoj vanjštini i izgledu.

Znate li onu izreku o slonu u porculanskoj radnji? To zapravo nije bio slon, već Konj! No srećom, Vi ste pobornik stava da svi koji nešto rade ili govore neminovno moraju pogriješiti, prije ili kasnije. To što kod Vas taj slučaj redovito nastupa prije, nije Vaša krivica.

Ljubav Vam je vrlo važna. Stoga ste se često znali zalijetati s procjenama ljudi i neminovno nailazili na pogrešne partnere. Sada to smatrate bacanjem biserja pred svinje (isprike pripadnicima istoimenog horoskopskog znaka, nismo mislili na Vas). No uvijek ste žudjeli za predanim partnerom punim ljubavi i toplim domom u koji se nakon svakog bijega iznova možete vratiti. Napomena: Taj povratak uvijek mora biti dobrovoljan. Ta niste Vi cirkuski konj, već slobodni Mustang. Dobrovoljno ćete partneru skinuti i zvijezde sa neba, ako je potrebno, pod pritiskom nećete mu dati niti koricu kruha.

Kao što je već ranije navedeno, obožavate biti okruženi ljudima. Vaš partner toga bi morao biti svjestan i dopustiti Vam povremeno poneki bezopasan flert. Tada ćete biti zadovoljni i uvijek se rado vraćati doma. Iako Konji imaju puno vrlina, mogli bi ih imati još i više kada bi samo malo zauzdali svoj temperament.Zabave, primanja i velike večere za Konja su samo sredstvo za samoreklamu. Čim kroče u prostoriju, sve oči su uprte u njih. Ovi umjetnici življenja vole pozirati.

Odrješiti i rječiti uspijevaju satima zaokupiti čitavo društvo svojim humorističnim i zanimljivim pričama. Onaj tko im može pružiti ovakvu vrstu slobode uživat će u privrženom prijateljstvu konja i njegovoj spremnosti da pomogne. Konji znaju biti vrlo velikodušni, no samo onda kada to sami žele i kada se ništa od njih ne traži. Ne daju se zauzdati i potreban im je osjećaj da sami i neovisno odlučuju o svom životu. Čežnja za novim i nepoznatim često ih tjera van. Tek u starosti uspijevaju se malo smiriti. Konji koji su toliko puni energije u mladim danima, u starosti polako postaju razumniji i počinju se koncentrirati na svoje unutarnje vrijednosti.
Konji sve žele sada i odmah. Pa čak i onda kada moraju srušiti ogromne prepreke ili ići glavom kroz zid da bi to postigli. Njihova usijana glava, nerijetko tjerana halapljivošću, često im zadaje nevolje. Kada bi se barem malo svladali i vježbali u strpljivosti, zdravlje bi im i te kako bilo u puno boljem stanju. I u prijateljstvima, kao i u odnosu s kolegama na poslu trebali bi pripaziti na svoje ponašanje. Iako svi rado slušaju njihove priče, nitko ne voli drskost i nedostatak takta. Slušatelji, ma kako dobri bili, ipak ponekad i sami žele doći do riječi. A i neće nužno cijeniti da se šale uvijek zbijaju na njihov račun. upravo Konji bi to trebali razumijeti, obzirom da i sami ne podnose kritiku.
Žena-Konj

Vi ste sve drugo, samo ne pitoma kućanica. Želite vidjeti i biti viđeni. Radije Vam je otići u restoran, nego stajati satima doma za šporetom, samo kako biste pružili ljudima šansu da vide kako se lijepo znate spremiti za izlazak. U svakom slučaju Vi ste osoba koja se ne da previdjeti. I to Vas ispunjava ponosom i daje Vam potvrdu da ste bolji od drugih. Samim tim imate visoka očekivanja u ljubavi. Uvijek pokušavate sprovesti svoju volju i rijetko se date nagovoriti na kompromis, što baš i nije dobra predispozicija za uspješan brak. A upravo uspješan brak Vam je neophodan u životu, jer se osjećate tako bespomoćno kada ste sama.

Muškarac-Konj

Vi ste čovjek koji u ljubavi ide na sve ili ništa. Ponekad se čini kako Vam goruća strast potpuno pomućuje inače kritički razum. U takvim trenucima potpuno ste slijepi i često odabirete pogrešnu partnericu. Iako zbog svoje tvrdoglavosti doživljavate brojna razočarenja, rijetko prihvaćate prijateljski savjet. Vaše veze često podsjećaju na vartenu buktinju koja ubrzo sagori kako bi se neka nova mogla upaliti. No kako ste vrlo dominantna osoba, vrlo je važno naći partnericu koja će Vas dočekati i prihvatiti kada umorni dođete doma sa svojih eskapada, koja će Vas obožavati i nad Vama strepiti kada se ponovno bacite u neku novu pogibelj.

Tarot, astrologija, numerologija