Keltska astrologija

Keltska astrologijaKeltska astrologija nastala je prije oko 1000 pr. Kr. Druidska religija se temeljila na 3 osnovna smjera vjerovanja: prvi je da zapamtite svoje pretke i prošlost; drugi je da imate razumijevanje prirode, tako da bi mogli surađivati s njom, a ne protiv nje; a treći je bio istražiti povezanost svakodnevne stvarnost s duhovnim područjem.

U keltskoj astrologiji, zodijak se temelji na drveću koje su Druidi smatrali svetim. Vjerovalo se da rveće izražava osobne karakteristike koje mogu biti povezane s određenim mjesecima u godini. To je učinjeno spajanjem drveća sa lunarnim mjesecom kroz korištenje suglasnika u keltskoj abecedi (ogham). 13 suglasnika čine kalendar sezonske magije, a 5 samoglasnika predstavljaju dopunske sezonske postaje.

Za razliku od grčko-rimskog zodijaka, keltski kalendar ima 13 astroloških znakova na temelju lunarnih mjeseci. Svaki mjesec ima 28 dana, osim posljednjeg (Ruis/Bazga) koji ima samo 24. Međutim, keltski zodijak nije ograničen samo na lunarni ciklus. Druidi su podijeli godinu u 2 dijela: tamna i svjetla polovica, koje predstavljaju ponavljajući ciklus rođenja, života, smrti i ponovnog rađanja. Kao rezultat toga, Druidi su razvili zodijak ukorijenjen u oba – lunarni i solarni ciklus života.

Osim drveća, druidi su pridavali veliki značaj i životinjama, koje su također ušle u keltsku astrologiju. Simboli životinja u horoskopu imaju duboke korijene u prošlosti. Naši preci su učili promatrajući prirodu, njezin biljni i životinjski svijet, zvijezde na nebu, kretanje planeta. Svijet koji ih je okruživao preslikali su na nebeska prostranstva nastanjujući ih životinjama. Kako je godina podijeljena na 13 razdoblja, druidi su svakom dali pokroviteljstvo jedne životinje. Ima tu ptica, šumskih grabežljivaca, morskih stvorenja i pitomih domaćih životinja. Neke nadahnjuju svojom snagom, neke ljepotom, a neke snalažljivošću.

Tarot, astrologija, numerologija