Kartomancija

KartomancijaKartomancija je čitanje sudbine, proricanje iz karata. Kartomancija se pojavila ubrzo nakon što su karte prvi put predstavljene u Europi u 14. stoljeću. Kartomancija je jedna od najstarijih uobičajenih oblika gatanja. Vrlo je slična tarotu. Čitanje sudbine iz karata, koristeći standardne igraće karte – set od 52, je bio najpopularniji oblik proricanja sudbine u 18, 19. i 20. stoljeću.

Svaka karta ima svoje značenje i vezana je za određeni spol – muški ili ženski, element i zodijački znak. Kralj predstavlja muški spol, kraljica je žena, a dečko predstavlja oba spola.

Tref i srce predstavljaju vatrene znakove poput Lava, Ovna i Strijelca. Karo i pik predstavljaju zemljane znakove kao što su Bik, Djevica i Jarac. Zračni znakoviBlizanci, Vaga i Vodenjak i mogu biti pik ili karo, dok vodeni znakoviRak, Škorpion, Ribe mogu biti srce ili tref.

Srce može predstavljati ljude koji su sramežljivi i vole pomagati. Pik predstavlja intelektualce i ljude koji logički razmišljaju. Karo označava ljude koji su ambiciozni, poslovni, nestrpljivi i društveni. Ljudi koji su instinktivni, intuitivni, veseli i prijateljski simbolizira tref.

Tarot, astrologija, numerologija