Feng shui uređenje doma

modern-Feng-ShuiVještinu Feng shui, pristiglu s istoka davno su prigrlili i mnogi zapadnjaci, a zahvaljujući internetu instant feng shui savjeti dostupniji su nego ikada. No, za feng shui amatere time počinju i problemi; kako se snaći u tom obilju savjeta za samopomoć, što kad raspored u stanu nije ni približan idealu feng shuija i kako uopće razlučiti što jest, a što nije feng shui?

Informacije su često proturječne, a savjeti uopćeni, bez prave mogućnosti primjene u vlastitom prostoru. Preuređenje doma prema postulatima feng shuija ne mora biti skupo ni vremenski zahtjevno. Često može pomoći obično razmještanje namještaja ili bojenje zidova. Istina, prostori su poput ljudi, zahtijevaju individualni pristup, no postizanje dobrog feng shuija svodi se ipak na to da iz doma moramo ukloniti nepotrebnu energiju i otvoriti vrata svježoj i zdravoj energiji koja donosi rast i napredak. Pri tome, prvi je korak u “fengshuizaciji” čišćenje i pospremanje nereda. Tek kada prostor oslobodimo suvišnih stvari, njime može proteći zdrava i svježa energija koja će nam donijeti i željene životne promjene.

Zabluda je da prostorije moraju biti okrenute isključivo na određenu stranu svijeta ili da dnevna soba treba biti uređena u jednoj, a spavaća, recimo, u drugoj boji. Važnije je, primjerice, da bučna prometnica ne prolazi ispod prozora spavaće sobe nego na koju će stranu svijeta ta soba gledati. Gotovo ni jedan stambeni prostor zapravo nije idealan sam po sebi. Ali u svakom stanu ili kući može se postići najbolja moguća ravnoteža za život ukućana. Inače, u modernim stanovima najčešći su problemi, što se feng shuija tiče, pretjerana upotreba umjetnih materijala (naročito plastike), koja raspršuje koncentraciju ukućanima, a što je često problem djeci školskog uzrasta. Također, česti su i iznimno nepravilni tlocrti i prostorije koje sadrže šiljaste ili tupe kuteve. Takve prostorije često stvaraju veliku neravnotežu u domu, a ukućani su skloni razmiricama.

Feng-Shui-Home-tipsMnogi stanovi danas imaju i protuprovalna vrata, koja zbog metalne konstrukcije remete tok chija i ne omogućavaju aktiviranje potencijala feng shuija koji proizlazi iz natalne karte svakog prostora. Također, moderne su i velike staklene stijene u stanovima. One, međutim, smanjuju intimnost i kontakt sa samima sobom, te pridonose životnom obrascu “ja sam ono što drugi misle o meni”. U svakom slučaju, uvijek postoji rješenje i “lijek” kojim se može poboljšati energija u svakom stambenom prostoru. Stan treba malo ozeleniti. Biljke su vrlo poželjne. Ali, nemojte napraviti džunglu od stana. Poželjne su, inače, biljke oblih listova. Spavaća soba je jedina gdje im nije mjesto.

Ulazni prostor, hodnik, se u Feng Shuiju smatra mjestom preko kojeg Chi energija ulazi u naše stanove. Neobojana ulazna vrata, otirač kojeg niste otresli tjednima ili gomila stvari koje ste natrpali ispred stana – sugerira na kaos, a ne na ujednačen protok energije. Poigrajte se svojom kreativnošću, uredite ulazni prostor i vjerujemo da bi vas rezultati mogli iznenaditi.

Feng shui metoda uređenja prostora predlaže da iz prostora izbacite sav namještaj koji ima oštre rubove te da ga zamijenite namještajem zaobljenih rubova. Također, ne sugerira se u prostoru – niti kao ukras, niti u kuhinji, imati vidljive oštre i opasne stvari. Sablja na zidu ili lovačka puška na ormaru nisu u skladu s Feng Shuijem. Također, noževe u kuhinje ne ostavljajte na vidljivom mjestu već ih spremajte u ladice.

feng_shui_decorating_tipsNemojte sjediti, spavati ili raditi ako niste u mogućnosti imati pogled na ulazna vrata i ono što se dešava prilikom ulaska u sobu. Ako okrenete leđa ulaznim vratima, Feng Shui smatra da se na taj način stavljate u poziciju nesigurnosti jer je jedna od primarnih ljudskih potreba upravo ona za sigurnošću.

Prema Feng Shuiju, sve što nas okružuje ispunjeno je Chi ili životnom energijom te se smatra da se energetski povezujemo sa svime što posjedujemo. Tako gomila stvari za koje čak nismo niti svjesni da ih posjedujemo, sve ono što smo potrpali u garažu, ladice ili ormare i zaboravili na to ima na neki način ulogu kradljivca naše energije.  Uklanjanje nereda oslobađa i uravnotežuje protok energije. Jednostavan način za rješavanje nereda jest da uzmete jednu po jednu stvar koju niste dugo vidjeli te da se zapitate: Jesam li emotivno vezana uz ovo? Imam li koristi od nje? Govori li ova stvar išta o tome tko i što sam sada, u ovom trenutku? Ako su sva tri odgovora ne radi se o neredu kojega se po hitno trebate riješiti.

Nemojte posjedovati umjetnička djela koje asociraju na negativno, pa makar ste sliku bitke dobili za rođendan od svoje najdraže punice – zamijenite je radije umjetničkim djelima koja će vas podići i inspirirati da učinite nešto pozitivno.
Sve što možete dovesti u vezu s prirodom, uključujući i četveronožne ljubimce – ispunjeno je skladnom Chi energijom koja će obogatiti naš život. Okružite se živim bićima i stvarima prirodnog porijekla biljkama, prirodnim materijalima, teksturama, bojama i umjetničkim djelima, fotografijama koja asociraju na prirodu. Dizajn modernog namještaja sve više asocira na sterilnost i poziva na upotrebu materijala koji nisu prirodni i kao takav sigurno nije u skladu s Feng Shui principima.

Tarot, astrologija, numerologija