Mudra

Na pozitivnu feng shui energiju, veliki utjecaj imaju geste ili mudre koje Buda pokazuje svojim rukama. Svaka mudra ima određeno značenje i mjesto gdje je treba postaviti.

Abhaya mudra – bez straha

Abhaya mudraPočnimo s jednom od najpopularnijih gesta koja se zove Abhaya mudra, što znači energija bez straha. To je popularna mudra koja se nalazi u mnogim feng shui dekoracijama za dom bilo da je kip, slika ili čak i svijećnjak. Abhaya mudra prikazuje Budu s otvorenim dlanom desne ruke koje se proteže prema na razini prsa ili malo više. Ova mudra odaje energiju zaštite, mira i osjećaj jake, duboke unutarnje sigurnosti. Postavite Budu s Abhaya mudrom na glavni ulaz Vašeg doma ili u dnevni boravak.

Dhyana mudra – meditacija

Dhyana mudraDhyana ili Samadhi mudra, je gesta koja potiče energiju meditacije, duboke kontemplacije i jedinstvo s Višom energijom. Kruženje energije koju prikazuje trokut (formiran kada se palci od dvije ruke dodirnu) također potiče čišćenje nečistoća na eteričnoj razini. Ona odaje energiju dubokog mira i spokoja. Postavite Budu s ovom mudrom u Vaš prostor za meditaciju, oltar, središte kuće ili mjesto gdje se uči.

Namaskara mudra – pozdrav i klanjanje

Namaskara mudraNamaskara ili Anjali mudra je gesta koja evocira pozdravljanje božanskog u svemu s najvećim poštovanjem i klanjanjem. Pozdrav je izražen u obliku molitve i dolazi iz srca ili trećeg oka. Namaskara mudra se može izraziti s dlanovima na razini srca, ili na čelu. Zašto? Jer samo srcem, ili s dubljim duhovnim uvidom (treće oko) netko može zaista vidjeti da smo svi izraz istog svjetla. Zanimljivo je napomenuti da, kako legenda kaže, prave Bude više ne prikazuju ovu gestu, jer jednom kada se netko sjedini sa svjetlom, više ne mora izražavati klanjanje. Budu s namaskara gestom, postavite na glavni ulaz, blagovaonicu, dnevni boravak ili radnu sobu.

Bhumisparsha mudra – pozvati Zemlju

Bhumisparsa mudraBhumisparsha Mudra u slobodnom prijevodu znači “dodirnuti Zemlju” ili “Pozvati Zemlju da svjedoči o istini”. Ova gesta uvijek se prikazuje s desnom rukom, dok je lijeva ruka na krilu, s dlanom prema van (Varada Mudra). Prema legendi, kada je Buda postigao prosvjetljenje, načinio je ovu mudru. Ona predstavlja nepokolebljivu snagu i istinitost njegove predanosti oslobađanju, što mu je pomoglo prevladati tamu (Mara) prije nego što je ušao u svjetlo. Kip Bude koji prikazuje Bhumisparsha Mudru, najbolje je postaviti na glavni ulaz ili na oltar.

Varada mudra – suosjećanje, iskrenost i odobravanje

Varada mudraVarada mudra izražava energiju suosjećanja, oslobođenja i prihvaćanja. Ova mudra se čini s lijevom rukom i najčešće je možete vidjeti u suradnji s drugim mudrama, kao što su Bhumisparsa ili Abhaya mudra. Ova mudra također se zove mudra koja dodjeluje blagodat, jer pomaže skupiti određenu kvalitetu energije koju netko traži od prosvijetljenog bića. Često možete vidjeti sveti oblik, kao što je mandala ili oko na dlanu Budine ruke. To izražava snažnu energiju koja zrači iz prosvijetljenog bića preko njegovih ruku. Budu s Varada mudrom je najbolje postaviti na jeverozapadno Bagua područje.

Karana mudra – protjerivanje zla

Karana mudraKarana mudra izražava vrlo moćnu energiju kojom se izbacuje negativna energija. Ova gesta također se naziva mudra za obranu od zla. Ona zrači vrlo utvrđenu, usmjerenu energiju. nikako nemojte postavljati Budu s ovom mudrom na ulazna vrata, jer ovdje je potrebno imati ugodnu energiju. Po istoj logici, nemojte je stavljati u spavaću ili dječju sobu. Postavite Budu koji prikazuje ovu gestu u područje koje treba snažno čišćenje ili u problematično područje kuće/stana (kao što su prozori okrenuti ka nekom mjestu s niskom energijom, na primjer neka bezlična uličica).

Vajrapradama Mudra – samopouzdanje

Vajrapradama MudraSlobodan prijevod ove mudre bi glasio “Mudra sa nepokolebljivim samopouzdanjem”. Međutim, ova gesta govori mnogo više od onoga što mi obično shvaćamo kao samopouzdanje. Kada gledate u Budin kip koji prikazuje ovu prelijepu mudru, prvo što Vam padne na pamet jeste: “Dolazim u miru, jer ja sam mir”, jer Vajrapradama zrači rijeku najljepše zlatne energije koja je mekana, ljubazna, blistava, ozdravljujuća i traje vječito. Kada postoji povjerenje, srce postaje najjači komunikator. To je ono što ova mudra budi – snagu i pouzdanje. Postavite Budu s ovom mudrom u centar/srce doma, dnevni boravak ili glavni ulaz.

Vitarka Mudra – prijenos znanja

Vitarka MudraVitarka mudra tumači se kao gesta koja priziva energiju učenja i intelektualne rasprave. To se uglavnom osjeća kao prijenos određenog učenja bez riječi, a krug koji formiraju palac i kažiprst, stvara konstantan protok energije/informacija. Energija stvorena ovom mudrom omogućuje prijenos znanja bez straha. Postavite Budu koji pokazuje ovu mudru na mjesto gdje netko uči.

Dharmachakra Mudra – Dharma kotač – kozmički poredak

Dharmachakra MudraDharmachakra mudra izražava kontinuiranu energiju (simbol kotača/čakre) kozmičkog poretka. Ruke se stavljaju na razinu srca tako da palci i kažiprsti tvore krugove (slične Vitarka mudri). Desni dlan postavljen je prema vani, a lijevi je okrenut prema srcu. Ova mudra je povezana s Budinom prvom propovijedi (poučavanje). Dharmachakra mudra se često interpretira kao poučavanje o kozmičkom poretku koji dolaze iz (ili preko) centra srca. Budu s ovom mudrom možete postaviti u radnu ili dnevnu sobu.

Uttarabodhi Mudra – vrhovno prosvjetljenje

Uttarabodhi MudraUttarabodhi mudra se zove mudra vrhovnog prosvjetljenja. Ova mudra se formira s obje ruke postavljene kod srca, uzdignutim kažiprstima koji se dodiruju, a ostalih osam prstiju su isprepleteni. Ta gesta jasno priziva osjećaj nepokolebljiva jedinstva unutar sebe usklađenog s jednim izvorom. Pokušajte držati Uttarabodhi Mudru par minuta i osjetiti suptilnu promjenu energije u Vašem tijelu! Budu koji prikazuje Uttarabodhi mudru postavite u južno ili sjeverno Bagua područje. Također ga možete staviti na istaknuto, visoko energetsko mjesto u svojoj dnevnoj sobi.

 

 

Tarot, astrologija, numerologija