Feng shui elementi

Feng shui elementiChi se kreće na pet osnovnih načina: širenje, skupljanje, uzdizanje, silaženje i kruženje. Ovi osnovni načini kretanja Chia poznati su po nazivima pet pojava koje simboliziraju sva druga energetska kretanja istog tipa: vatra, zemlja, metal, voda i drvo. U središtu mnogih feng shui pravila i preporuka nalazi se vjerovanje da sve u svemiru pripada jednom od pet elemenata. Koncept elemenata je dinamičan budući da elementi prelaze jedan u drugi i na taj način kreiraju i održavaju ciklus pretvaranja energije.

Teorija pet elemenata je izuzetno bitna u primjeni feng shuia. Sveukupno gledajući, u prostoru treba vladati ravnoteža, niti jedan element ne smije dominirati niti nedostajati. Neravnoteža se održava i na naš život. Tako na primjer nedostatak elementa zemlje dovodi do loših odnosa i nemogućnosti komunikacije sa svojim duhovnim bićem. Svaki od pet elemenata pripisuje se određenom kompasnom smjeru. Drvo pripada istoku i jugoistoku, vatra jugu, voda sjeveru, metal zapadu i sjeverozapadu, dok se energija zemlje povezuje s jugozapadom, sjeveroistokom te centrom. Energija elementa se u prostor unosi pomoću boje, materijala i oblika. Kad uređujemo prostor, onda u pojedini kompasni smjer možemo unijeti pripadajući element ili onog koji ga podržava. Na primjer, na istok unosimo energiju drva koju podržava energija vode.

Priroda interakcije elemenata kreira harmoniju ili disharmoniju u okolini, a njihova interakcija može biti produktivna ili destruktivna. Svaki od pet elemenata može:

1. Postati jači, oslabiti ili prijeći u slijedeći element – kreativni ciklus. Pet energija mijenja se prirodnim slijedom jedna u drugu. Voda stvara drvo, drvo hrani vatru, vatra stvara (obogaćuje) zemlju, zemlja stvara metal, metal oplemenjuje vodu.

VODA zaliva > DRVO loži > VATRA stvara > ZEMLJA proizvodi > METAL održava > VODU

vatra_drvo

2. Ojačati, oslabiti ili uništiti neki drugi element – destruktivni ciklus. U njemu voda razara (gasi) vatru, vatra razara (topi) metal, metal razara (siječe) drvo, drvo uništava (iscrpljuje) zemlju, zemlja slabi (ograničava) vodu.

VODA gasi > VATRA topi > METAL seče > DRVO razara > ZEMLJA zadržava > VODU

drvo_vatra

3. Biti barijera između dva suprotstavljena elementa – ciklus ublažavanja. Vatra slabi sukob drva i zemlje, zemlja slabi sukob vatre i metala, metal slabi sukob zemlje i vode, voda slabi sukob metala i drva, drvo slabi sukob vode i vatre.

Tablica pet elemenata

Elementi Metal Drvo Voda Vatra Zemlja
Znak (yang) Majmun Tigar Štakor Konj Zmaj/Pas
Znak (yin) Pijetao Zec Svinja Zmija Bivol/Ovca
Boje Bijela Zelena Crna Crvena Smeđa
Sezone Jesen Proljeće Zima Ljeto Prijelazno doba
Sati 15-19 3-7 21-01 9-13 1-3,7-9,13-15,19-21
Pravci Zapad Istok Sjever Jug Centar
Organi (Yin) Pluća Jetra Bubrezi Srce Slezena
Organi (Yang) Veliko crijevo Žučna kesa Mokraćni mjehur Malo crijevo Želudac
Osjetila Nos Oči Uši Jezik Usta
Klima Suva Vjetrovita Hladna Topla Vlažna
Okusi Začinjeno Kiselo Slano Gorko Slatko
Planeti Venera Jupiter Merkur Mars Saturn
Nebeska životinja Bijeli tigar Zeleni zmaj Crna kornjača Crveni feniks Žuti zmaj
Godina završava sa 0 (Yang metal), 1 (Yin metal) 4 (Yang drvo), 5 (Yin drvo) 2 (Yang voda), 3 (Yin voda) 6 (Yang vatra), 7 (Yin vatra) 8 (Yang zemlja), 9 (Yin zemlja)

Vatra (sveće, kamin)

firefsje izuzetno jak element pri čijoj upotrebi treba biti oprezan – nikada se ne smije unositi previše elementa vatre u prostor. Povezuje se s crvenom bojom, šiljatim uglovima i trokutastim oblicima (trokut, zvijezda, nazubljen, cik-cak). Prikazuje se kao osvjetljenje (svijeće, svjetla, svjetiljke i simboli sunca, umjetnost i materijali izrađeni ljudskom rukom (plastika). Vatra je element velike moći. Koristi se u malim dozama i sa velikom obazrivošću. Smatra se nepovoljnim velika količina elementa vatre u kući, jer može “uzburkati strasti”, potaknuti nervozu i svađe među ukućanima. Vatra donosi slavu, popularnost, strast
Boja – crvena
Oblik – trouglast
Strana svijeta – jug
Planet – Mars
Osjećaj – radost
Vrijeme – vrućina
Dio dana – podne
Sezona – ljeto

Zemlja (detalji u prostoru kamen, keramika)

earthfssimbolizira hranjivu supstancu iz koje potiču i u koju se vraćaju sve žive tvari. Element zemlje prikazuje se žutom i smeđom bojom, glinom, ciglom, kamenom, terakotom, kristalima, četverokutnim oblikom, niskim udobnim namještajem i velikim mekanim jastucima. Zemlja je element velike snage. Energija ovog elementa pruža oslonac, snagu, ostvaruje ravnotežu … Element zemlje se vezuje za majku i ženski dio obitelji.
Boja – smeđa, žuta
Oblik – kvadratni
Strana svijeta – jugozapad, sjeveroistok
Planet – Saturn
Osjećaj – suosjećanje
Vrijeme – vlažno
Dio dana – nema
Sezona – prijelazna doba

Metal (električni aparati, srebrni ramovi za slike)

metalfspredstavlja energiju novca, našu sposobnost da stvorimo konkretne nagrade i rezultate naših napora. Element metal je prikazan metalnim predmetima, bijelom i «metalnim» bojama, okruglim i ovalnim oblicima, te kovanicama. Metal je element koji donosi sreću, pomoć od drugih ljudi. Simbol je velike moći, a vezuje se i za energiju oca.
Boja – bijela, srebrna
Oblik – kružni
Strana svijeta – zapad, sjeverozapad
Planet – Venera
Osjećaj – tuga
Vrijeme – suvo
Dio dana – večer
Sezona – jesen

Voda (fontana, akvarij)

waterfsnaznačuje unutarnje biće, umjetnost i ljepotu. Element vode se prikazuje nepravilnim, asimetričnim, organskim oblikom ili oblikom slobodnog toka, rijekom, potokom, jezerom, plavom i crnom bojom, staklom, bazenom, akvarijem i fontanom. Voda je element velike snage. U Feng Shui voda se povezuje s bogatstvom. Energija vode donosi napredak. Zbog velike snage mora se “držati pod kontrolom”.
Boja – crna, plava
Oblik – valovit, krivudav
Strana svijeta – sjever
Planet – Merkur
Osjećaj – strah
Vrijeme – hladno
Dio dana – noć
Sezona – zima

Drvo (živa drvenasta biljka, ne spada nameštaj od drveta)

woodfsse povezuje s rastom i novim počecima. Prikazuje se pravokutnim i okomitim oblikom, živim biljkama i stablima, pravokutnim i okomitim oblikom, drvenim predmetima, papirom, stupovima, zelenom bojom, visokim namještajem, slikama koje prikazuju kretanje u vis. Drvo je element čija energija donosi napredak, rast. Vrlo je važno da bude uspješno aktiviran jer se odnosi na zdravlje. Drvo donosi sreću u odnosu na materijalna sredstva.
Boja – zelena
Oblik – pravokutni
Strana svijeta – istok, jugoistok
Planet – Jupiter
Osjećaj – bijes
Vrijeme – vjetar
Dio dana – jutro
Sezona – proljeće

Tarot, astrologija, numerologija