Feng Shui boje u domu

Feng Shui boje u domuOdličan metoda za određivanje boja pogodnih za različite prostorije u domu po Feng Shui-ju nalaže korištenje kompasa. Njime ćete odrediti stranu svijeta, a zatim ćete koristiti boje koje odgovaraju toj strani svijeta. Boje koje budete odlučili upotrijebiti u vašem domu mogu se naći na zidovima, zavjesama, jastucima, prekrivačima, tepisima.

Na sjeveru će se naći sve nijanse plave i crne. Ne smijete ih miješati s crvenom bojom jer voda gasi vatru ali zato može kombinacija sa zelenom i oker (zemljanom bojom).

Za sjeveroistok, centar i jugozapad povoljne su sve zemljane boje od okera do Beja (Beja – smeđa). Ove boje se dobro slažu s metalnim, ali se ne mogu kombinirati s vodenim.

Za zapad i sjeverozapad pogodne su sve nijanse metala (zlatna, srebrna, bijela). Slažu se s vodenim bojama, a nikako sa zemljanim.

Na jugu je sve crveno, narančasto i žuto. Dobra je kombinacija sa smeđim bojama, ali nikako s plavom.

Svatko od nas ima svoju omiljenu boju. Ali kakav stav imate prema nekoj boji ovisi od vašeg raspoloženja i situacije. Da biste odredili pravilnu boju za vas postoje dvije metode. Počnite s datumom rođenja. Prva metoda je pronaći svoj godišnji i životinjski element. Ako jedan proizvodi drugi (ako su prijateljskom odnosu) koristite te kombinacije.
Druga metoda određivanja boja temelji se samo na godišnjem elementu koji se koristi da biste identificirali koje boje vam najviše odgovaraju. Pri tome koristite kombinacije boja koje su zasnovane na bojama pet elemenata.

Mnoge drevne kulture vjerovale su u isceljiteljske djelovanje boja, počevši od starog Egipta, Kine i Indije. Suvremena istraživanja ukazuju da recimo crvena boja ubrzava metabolizam, a plava usporava. Mi energiju boja primamo putem očiju, preko hrane, pića i kože. Prilikom odabira boja moramo voditi računa da neke boje uvećavaju a neke umanjuju. Neke ga čine toplim a neke hladnim.

Boju izabiramo sukladno stranama svijeta, prema godišnjem dobu i klimi. Izabiramo je prema starosti ukućana, namjeni prostora, ai prema zahtjevima korisnika i njegovom načinu života. Najbolje je izabrati neutralne boje za velike površine, a naglasak mogu davati staze, tepisi, jastuci, prekrivači, biljke i slike.

Yin boje su plava, zelena i siva. A Young crvena, žuta i narančasta.

Dobar komplementaran odnos: zelena-crvena, crvena-žuta, žuta-bijela, bijela-crna, bijela-plava, plava-zelena, crvena-zelena.
Kontrastne boje: bijela-crvena, žuta-zelena, crvena-crna, zelena-bijela, crna-žuta.

Tarot, astrologija, numerologija