Aspekti Mjeseca u Sinastriji

Mjesec u SinastrijiMjesec – Sunce

Mjesec i Sunce u konjunkciji mogu imati snažnu vezu u početku, ali kako se odnos razvija, Mjesec igra ulogu podrške (ponekad je ovisan ili pokoran sluga) Sunce osobi koja ima tendenciju da vodi odnos na svoj način. Mjesec vremenom počinje shvaćati kako to nije u redu i veza ulazi u krizu. Mjesec tereba dati podršku Suncu, ali ne i da služi i potčinjava se sve što Sunce zamisli ili uradi. Opozicija je slična konjunkciji, ali još teži aspekt, jer se u ovoj vezi partneri takmiče jedan protv drugog, što će ih na kraju iscrpiti i veza će se raspasti. Sa sekstilom i trigonom, Mjesec i Sunce imaju malo ljepšu vezu. Mjesec se oslanja na Sunčevu inteligenciju i hrabrost, dok je Suncu potrebna Mjesečeva podrška u svemu što čini. Ova veza može uspjeti.

momosinMjesec – Mjesec

Sekstil i trigon su vrlo povoljni aspekti u kombinacji Mjesec – Mjesec. Ova veza se razvija u pozitivnom smjeru kako se partneri sve više upoznaju. Stvaraju dopli, udoban dom u kome su svi ravnopravni, rijetko se svašaju i imaju sjajan odnos. Kod postoje opzicija, kvinkuns ili kvadrat, veza je totalno suprotna od one sa trigonom ili sekstilom. Ovim partnerima je teško razumujeti jedan drugog, nikad nisu sinhronizirani, kad jedan ide spavati, drugi se budi, itd. Ako uspiju nekako prevazići te vremenske nepogodnosti, počnu se cijeniti i ispoljavati iskrenu ljubav, ovaj odnos će uspjeti.

momesinMjesec – Merkur

Merkur u opoziciji ili u konjunkciji s Mjesecom unosi duge razgovore u vezu u kojoj oba partnera vole psihoanalizirati onog drugog. Ponekad Merkur osoba se čini Mjesecu previše racionalna, a Mjesec osoba samo želi izraziti svoja osjećanja, ali ovaj odnos može uspeti uz malo truda. Kvadrat, osobu s Merkurom navodi na misao da je osoba Mjesec previše osjetljiva i na sve gleda vrlo osobno. U ovoj kombinaciji, Merkur mora kanalirati svoju potrebu za logičkim i analitičkim donošenjem zaključaka, a Mjesec mora naučiti da ne prihvata sve toliko subjektivno.

movensinMjesec – Venera

Iako ovaj aspekt nije imun na uspone i padove u vezi, prisutnost tog aspekta u sinastriji stvara opći osjećaj sklada i kompatibilnosti. Atrakcija ovdje ima manje veze sa seksualnošću. Ti ljudi imaju snažnu potrebu stvoriti obitelj zajedno i provesti što više vremena jedni s drugima. Mjesec osoba s vremena na vrijeme nalazi Venera osobu malo previše razigranu na štetu svojih vlastitih osjećaja. Venera osoba može biti u iskušenju da uključi šarm kada osoba Mjesec ima problema, umjesto da se iskreno suoči i rješava problem.

momasinMjesec – Mars

Kad je Mjesec u konjunkciji, trigonu ili sekstilu s Marsom postoji velika privlačnost mešu partnerima koja je i fizička i emocionalna. Dvije osobe su vrlo uključene u međusobne živote i teško im je razmišljati objektivno. Odluke koje donose kao par su vrlo subjektivne i osobne. Ali ova veza može biti veoma uspješna. Kada imamo opoziciju ili kvadrat u ovoj kombinaciji, osoba Mjesec vidi osobu Mars kao pretjerano agresivnu. Mars osoba vidi kako je  Mjesec previše zahtjevan. Par reagira nagonski, do točke kada razgovor gubi svaku logiku. Ljutnja jedan prema drugome s vremenom raste i teško je ostati u ovakvoj vezi.

mojusMjesec – Jupiter

Sekstil i trigon unose prirodnu radost, velikodušnost i sreću u vezu. Partneri osjećaju mešusobnu energiju i podržavaju jedan drugog. Kvadrat i opozicija ukazuju na oprez i neravnotežu u vezi. Ukoliko je ovaj aspekt među partnerima, oboje moraju preispitati svoju vjeru u onog drugog. Ponekad je najbolje izići iz takve veze. Konjukcija Jupitera i Sunca je dobar aspekt koji unosi sreću i radost u vezu.

mosasMjesec – Saturn

Kod teških aspekata (opozicija, konjunkcija i kvadarat) od samog početka veze, odnos je vrlo ozbiljan. Iako veza može započeti s nekim elementom entuzijazma, s vremenom, osjećanja nestaju i dolazi do udaljavanja. Razdoblja emocionalne udaljenosti su previše teška” za oba partnera, i često slijedi pomirenje praćeno jakim emocijama i suzama. Ova veza može uspeti, jer oba partnera su privržena i vjerna u vezi, samo moraju malo poraditi na svojim emocijama.  Duga, sretna veza puna suosjećanja i podrške među partnerima, vrlo je ćesta pojava kada su Saturn i Mjesec u trigonu ili sekstilu.

moursMjesec – Uran

Kad je Mjesec u konjunkciji, kvadratu, kvinkunsu ili opoziciji s Uranom, početna privlačnost može biti uzbudljiva na nekonvencionalan način, ali vremenom se gubi. Ovaj odnos je vjerojatno počeo naglo i brzo se razvio. ovo je nestabilna veza sa periodičnim prekidima. Uz sekstil ili trigon, ovo je “neobično” kvalitetan odnos. Ovaj par uživa u zajedničkim nestašlucima i oboje imaju odličan smisao za humor, u ovakvoj vezi nikad nije dosadno.

monesMjesec – Neptun

Aspekti kao što su trigon i sekstil unose u vezu razumijevanje, brigu ii nježnost. S vremena na vrijeme, čak se čini da ovi partneri predviđaju raspoloženja i reakcije onog rugog. Mogu misliti na iste stvari ili želje i reći iste riječi u isto vrijeme. Ova veza je uspješna i trajna. Suprotno tome, kad imamo opoziciju ili kvadrat, u vezi dolazi do nerazumijevamnja različitih mišljenja. Ovi partneri nisu iskreni jedan prema drugom i često tumače signale pogrešno. Ako žele ostati u vezi, moraju uložiti malo više truda i unijeti iskrenost u svoj odnos.

moplsMjesec – Pluton

U slučaju trigona i sekstila, ova je jaka veza usmjerena u pozitivnom smjeru. Oba partnera se trude riješiti svaki problem i ne predaju se lako. Oni mogu preživjeti sve neprilike jer svoju energiju usmjeravaju na pravi put. Kada je Mjesec u opoziciji ili kvadratu s Plutonom, u vezi postoje neka neslaganja jer oba partnera unose u odnos neke svoje demone iz prošlosti. Strah od gubitka, ljubomora, posesivnost i pretjerivanje u emocijama neće ovu vezu učiniti sretnom. Ovi partneri će možda morati potražiti stručnu pomoć kako bi njihova veza opstala. Ali ako uspiju prevazići nesuglasice i konflikte, veza može uspjeti.

 

 

Tarot, astrologija, numerologija