Retrogradni Merkur

Mercury SpinOsobe kojima se u natalnoj karti nalazi retrogradni Merkur su veoma povučene, zagonetne i inteligentne osobe. Privlači ih rešavanje misterija u životu i izražena je okupiranost prema otkrivanju i rasvjetljavanju tajni čovekovog unutarnjeg života. Upravo zbog ovoga se ove osobe tijekom života nerijetko okreću ka proučavanju unutarnjeg sklopa ličnosti čoveka, međuljudskih odnosa kao i proučavanju ljudske prirode uopće. Psiholog ili psihijatar su zanimanja koja ih veoma privlače, tako da nerijetko postaju njihovo životno opredjeljenje. Kada je retrogradni Merkur u natalnoj karti loše aspektovan (naročito sa Saturnom) to je pokazatelj vrlo teške karme. Ove osobe tijekom života mogu sasvim nesvjesno činiti mnoga zla drugima. Generalno rečeno, kada je u horoskopu prisutno retrogradno kretanje Merkura to jednostavno otežava i usporava čovekove napore da u životu krene naprijed.

Retrogradni Merkur je prividno kretanje Merkura unatrag i ukazuje na izraženiju opasnost od smanjene opreznosti kao i na izraženiju opasnost od mogućih češćih ili značajnijih propusta i pogrešaka u postupcima kao i u razumijevanju. Merkur se u astrologiji povezuje s komunikacijom i informacijama, s percepcijom, s razmišljanjem i rasuđivanjem, s transportom i putovanjima, s razmjenom i trgovinom, itd. Kada je Merkur retrogradan često je potrebno biti na dodatnom oprezu i treba se još bolje čuvati neprilika i problema. Retrogradni Merkur donosi izraženiju opasnost od započinjanja nekih aktivnosti ili nekih poslova bez adekvatne pripreme ili bez dovoljno jasnog i dovoljno preciznog ili dovoljno realnog plana i odgovarajućeg razmatranja situacije što sa sobom nosi i povećani rizik od javljanja prepreka, problema i neuspjeha u pokušaju realizacije takvih zamisli i planova. Donosi i izraženiju opasnost od lakšeg upadanja u nekakve životne “zamke” tako da je poželjno osobito kada je Merkur retrogradan biti na još većem, dodatnom oprezu i kada su u pitanju važni dogovori, pristancima, potpisivanje ugovora i sl. Dodatan oprez je poželjan i prilikom kupnje nekretnina, automobila i vrednijih stvari a veći oprez je potreban također i prilikom transporta vrednijih stvari bilo prilikom njihove kupnje bilo prilikom njihovog premještanja ili npr. transporta zbog selidbe. Također, prilikom putovanja (a osobito prilikom dužih bilo privatnih bilo poslovnih putovanja) postoji izraženija opasnost od javljanja raznih neugodnih situacija a takve neugodnosti često mogu biti vezane upravo za javljanje kvara prijevoznog sredstva ali nerijetko i za lakše javljanje najrazličitijih nesporazuma u komunikaciji među ljudima koji putuju .

Kako je Merkur u astrologiji snažno povezan sa komunikacijom, retrogradni Merkur može utjecati negativno naročito na komunikaciju na daljinu (komunikacija putem interneta, razgovor telefonom, itd) bilo u smislu mogućeg lakšeg javljanja raznih tehničkih problema (smetnji ili prekida prilikom takve komunikacije u najnezgodnijim trenucima) , bilo u smislu lakšeg javljanja nesporazuma i raznih pogrešnih tumačenja prilikom komunikacije. Merkur je u astrologiji snažno povezan i sa inteligencijom a retrogradnost Merkura se ogleda iu izraženijoj opasnosti od mogućeg nedostatka kreativne inspiracije ili potrebne koncentracije naročito prilikom obavljanja nekih zahtjevnijih intelektualnih ili kreativnih poslova.

Kada je u pitanju edukacija retrogradni Merkur nerijetko donosi slabljenje kvalitete suradnje i među onima koji inače najčešće nastoje udruženo zajedničkim snagama steknu razna nova znanja. Kada je Merkur retrogradan i tračevi i dezinformacije mogu lakše nastajati i dalje se bolje pretvarati u još veće neistine i lakše i brže se dalje pročuti i širiti, neistine lakše mogu “dobiti krila” tj. brže dolaziti do nas.

Kako izbjeći ovakve loše strane retrogradnosti Merkura? Prije svega ne treba paničariti. Zatim, potrebno je da uz dodatan oprez na stvari gledate šire ili fleksibilnije. Fleksibilnost može biti od posebno velikog značaja jer se treba na pravi način prilagoditi danoj situaciji pošto retrogradni Merkur donosi izraženiju opasnost i od učestalijeg ponavljanja propusta i pogrešaka. Dakle, potrebno je pokušati pronaći način za ispravno shvaćanje gdje su pogreške ili propusti i pokušati na adekvatan način to i ispraviti. Kod kreativnih intelektualnih poslova kao što je npr. posao pisca ponekad može pomoći pravljenje određene pauze uz takvo promišljanje koje ne opterećuje previše pa će se na taj način i kreativnost i nove ideje često bolje roditi. Iako može izgledati paradoksalno – nekim piscima (i umjetnicima uopće) retrogradni Merkur može čak donijeti i znatno bolju produktivnost i to uglavnom onima koji ne paničare prilikom perioda nedostatka kreativnosti ili ideja već pokušaju da uz dovoljno staloženo i adekvatno sagledavanje problema dođu do rješenja za takvu situaciju preokrećući je u svoju korist.

Tarot, astrologija, numerologija