Jupiter

jupiterU rimskoj mitologiji, Jupiter je vladar bogova i njihovih čuvara i zaštitnika, a njegov simbol je grom. Astrološki gledano, Jupiter je povezan s načelima rasta, širenja, prosperiteta i sreće. Ovaj planet upravlja velikim udaljenostima i putovanjima u inozemstvo, visokim obrazovanjem, religijom i zakonom. Također je povezan sa željom za slobodom i istraživanjem, kockanjem i veseljem. U medicini, Jupiter je povezan s jetrom i hipofizom. U modernoj astrologiji, Jupiter je primarni vladar devete kuće i Strijelca, ali tradicionalno, on je dodijeljen drugoj i devetoj kući. Povezan je s četvrtkom. U kineskoj astrologiji, ovaj planet vlada elementom drveta, koji je strpljiv, marljiv i pouzdan.

Jupiter je najveći planet u Sunčevu sustavu. Nije začuđujuće što baš Jupiter nosi ime starog vrhovnog božanstva koje se u rimskoj mitologiji nazivalo Jupiter Optimus Maximus, dok se u grčkoj mitologiji nazivalo Zeus.

U staro doba rimskog carstva Jupiter Optimus Maximus (najbolji i najveći) je bio glavno i vrhovno božanstvo Rima. Bog Jupiter je bio bog svjetla, pravde, istine, oluja, munja i gromova. U starom Rimu Jupiter je bio visoko cijenjen i predstavljao je zaštitnika države. Diljem rimskog carstva stari rimljani su gradili hramove u čast Jupitera koji su simbolizirali rimsku moć. Najstariji hram u drevnom Rimu je Jupiterov hram na kapitolu koji je bio posvećen Jupiteru a koji je sadržavao i oltare posvećene Junoni i Minervi. Hram je bio od ogromnog značaja za sve rimljane jer je u njemu senat donosio važne odluke o osvajanju io ratovanju a također, u hramu su se potpisivali i važni međunarodni ugovori. Nakon pobjedničkih i osvajačkih borbi, rimski imperatori su, vraćajući se u Rim u trijumfalnoj povorci, najprije svraćali u hram koji je bio posvećen Jupiteru kako bi odali počast i izrazili zahvalnost svom vrhovnom božanstvu. Ovo vrhovno i glavno božanstvo je u staroj grčkoj bilo nazivano imenom Zeus.

U grčkoj mitologiji Zeus je vrhovni bog ljudi i bog neba. Zeus je i bog među bogovima koji živi na Olimpu. Također, Zeus je i bog groma, mira i pravde. Zeusova omiljena ptica koju je uvijek imao kraj sebe je zlatni orao koji je poput Zeusa predstavljao simbol hrabrosti, snage i pravde. Stabla masline su bila posvećivana vrhovnom bogu Zeusu.

U astrologiji, Jupiter je benefik odnosno planet Velike Sreće koja simbolizira ključ koji otvara vrata sreće, prosperiteta i uspjeha na svim životnim poljima. Jupiter predstavlja blagostanje, sklad, harmoniju, napredak, rast, uspjeh i ekspanziju. Simbolizira i darežljivost, velikodušnost, dobroćudnost kao i dobro razumijevanje. Jupiter donosi izobilje, šanse, optimizam, znanje, pravdu i istinu. Također, Jupiter daruje sreću, visoko obrazovanje i mudrost. Osim toga, Jupiter vlada i dugim putovanjima, visokim funkcijama, bogatstvom, slobodom, pravom, višim umom i filozofijom kao i hedonizmom.

Tarot, astrologija, numerologija