Mjesečevi čvorovi u kućama

Sjeverni Mjesečev čvor u 1. Južni u 7. kući

Mjesečevi čvorovi u kućamaPrva je kuća posebno jako mjesto sjevernog čvora. Uvijek ukazuje na osobu koja se uspinje u životu. Osoba zahtijeva pažnju drugih, usmjerena je na samorazvoj. Linija manjeg otpora je dopustiti drugima da odlučuju o njenom životu.

Ova osoba treba proći kroz iskustva koja izazivaju sebstvo. Ovi čvorovi pokazuju prošle inkarnacije u kojima je osoba podredila svoj identitet drugima. U njoj su brak i partnerstva toliko ukorijenjeni da svoju potragu za sebstvom stalno promatra kroz oči drugih. Mora izaći iz ropstva pokušaja da zadovolji sve i utemeljiti svoj identitet kao jedinstvenu vibraciju. Treba izbjeći život u sjeni života drugih ljudi. Duša se snažno sjeća suradnje i timskog rada no svaki put kad se tome vrati guši sebe. Sada joj sjeverni čvor donosi svjesnost da je nekako izgubila svoj identitet. Mora na posljetku naučiti kako nježno postati vođa. To je krajnje teško, jer ima mnogo iskustava iz prošlih života u kojima je bila podložna. Žrtvovala je sebe da bi drugi ostvarili svoje ciljeve. Sada joj je najveći potencijal za rast etablirati sebstvo bez potpunog isključenja dobrobiti braka i partnerstva. Ne valja razviti tendenciju da se bude previše nametljiv. Znak u kojemu je južni čvor pokazuje kako se je ova osoba u prošlim inkarnacijama podređivala drugima. Znak u kojemu je sjeverni čvor pokazuje kako sada može uspostaviti svoj identitet.

 

Južni Mjesečev čvor u 1. Sjeverni u 7. kući

71Ovdje se zapaža crta sebičnosti. Potrebno je naučiti surađivati s drugima i prilagođavati im se.

Ovdje osoba uči mnoge lekcije u području odnosa, partnerstva i suradnje s drugima. U prošlim inkarnacijama bila je odgovorna samo sebi. Ima bolje mišljenje o sebi nego o drugima, premda to nikad ne bi priznala. Bitno joj je da njezina dominantna pozicija ne bude narušena. Ako ostatak horoskopa pokazuje snagu onda je ovo uistinu “kralj”. Može biti u odnosu spram drugih samo ukoliko ne ugrožavaju njezinu slobodu. Stoga brak nije jednostavan. Osobe s ovim čvorovima su samci, rastavljeni ili barem odvojeni u svijesti od svojih supružnika. Teško im je vjerovati da probleme stvara njihova sebičnost. Mora naučiti kako dati otvorenog srca. Osoba je obično potpuno izvan sklada sa sobom kao dijelom univerzuma što će je dovesti do kroničnih poteškoća. Ne voli ovisiti o drugima. Usamljenik je i ponosna na svoju individualnost. Njezina je karma naučiti brigu za druge, jer u želji da bude središte pozornosti projicira veću vlastitu važnost. Želi kontrolirati druge. Rast će uslijediti kad se odvoji od sebe i neosobno smije egocentričnim idejama koje su njome vladale u prošlosti. Na posljetku mora doći do toga da sve što je stekla u prošlim inkarnacijama može dati drugima. Može pomoći drugima da osvijeste volju za životom i snagu. Predodređena je da posveti život drugima. Znak u kojemu je južni čvor pokazuje kako previše okrenutosti sebi može spriječiti rast. Znak u kojemu je sjeverni čvor pokazuje kako osoba može ostvariti ispunjenje putem žrtvovanja drugima.

 

28Sjeverni Mjesečev čvor u 2. Južni u 8. kući

Mnogi vrlo sretni ljudi imaju ovaj položaj SMČ. Pred njima se vrlo rano u životu otvaraju prilike za poslovni i financijski uspjeh. Trebaju razvijati vlastite osjećaje vrijednosti, a ne preuzimati tuđe.

Osoba sa ovim čvorovima provodi dobar dio života na tamnijoj životnoj strani. Iz prošlih inkarnacija donijela je tajne koje sada brižljivo čuva. Iskušava granice vrijednosti drugih ljudi, i vrlo je tajnovita. Boji se pokazati drugima svoje pravo lice jer zna da uništava sve što dotakne. No ima samopouizdanje i vjeru da će sve dobro završiti bez obzira gdje je njezini nemoralni poslovi odvedu. Nije uspostavila svoj vrijednosni sustav pa očajnički proučava tuđe. U prethodnim inkarnacijama uništila je velik dio svog vrijednosnog sustava te joj je sada teško shvatiti zašto drugi cijene ono što cijene. Postoji navika seksualnih zloupotreba. Navikla je misliti o svojoj seksualnosti kao snazi i njome manipulira. Seks nikad nije cilj nego sredstvo. Osoba mora naučiti izgraditi i razviti ono što joj je uistinu vrijedno i ima smisla, shvaćajući da ono što nepošteno postigne nije lako zadržati. Znak u kojemu je južni čvor pokazuje kako su prošle inkarnacije dovele osobu do toga da bude zaokupljena sa tuđim poslovima. Znak koji sadrži sjeverni čvor pokazuje kako može izgraditi novi i smisleni život za sebe etablirajući vlastiti vrijednosni sustav.

 

Južni Mjesečev čvor u 2. Sjeverni u 8. kući

82Ovaj položaj daje stroge sisteme vrijednosti i zahtijeva sagledavanje stvari sa stajališta drugih ljudi. Pomaganje drugima nije znak slabosti i moraju naučiti da bol i krize uvijek donose i priliku za rast i pozitivne promjene.

Ovdje je osoba suočena sa snažnom borbom unutar sebe na najosnovnijoj razini. Njezina je karma nadići krajnju posesivnost prošlih inkarnacija. Dotad za nju neće imati smisla ništa što ne može osobno posjedovati. Život joj se temelji na seksualnosti a ona je u najvećem dijelu vrlo perverzna. U prošlim inkarnacijama ova osoba nije shvaćala važnost tuđih vrijednosti nego je išla svojim putem, nesvjesna drugih. Ona je snop ekscesa. Ova se osoba mora naučiti samokontroli jer bez discipline može lako dopustiti navikama samougađanja da joj poremete sadašnji život. Neki dožive slabost ili bolest koja ih dovede blizu smrti, te vide život novim očima. Drugi prolaze kroz seksualne epizode tako da mogu postati samokritičniji prema svojem ponašanju. No uvijek je karmička lekcija ista. Osoba se dovodi u ekstremne situacije i na posljetku uništi sve što je postigla. Njezini ekscesni obrasci ponašanja moraju umrijeti. Osoba je ekstremist i stvara kaos. Njezina se duša želi transformirati no teško joj je naći dovoljno energije za to. Važni su joj odnosi. Ovi čvorovi pokazuju težak život no samo zato što su urođeni stavovi prošlih inkarnacija tako fiksni. Sve dok se tranzicija ne završi život će mu biti pun financijskih problema. Sjeverni čvor u osmoj kući može osobu regenerirati ili degenerirati. Ovisi o snazi njezine vjere. Znak u kojemu se nalazi južni čvor pokazuje vrstu vrijednosnog sustava koji se mora regenerirati. Znak koji sadrži sjeverni čvor pokazuje način kako se preporod mora postići.

 

Sjeverni Mjesečev čvor u 3. a Južni u 9. kući

39Čvor ovdje pojačava mentalnu aktivnost. Intuicija je dobra ali ju je potrebno uključiti u svakodnevni život.

Ovo je karma odnosa. Južni čvor u devetoj kući pokazuje naglašavanje rasta u prethodnim životima. Doslovce milijuni sati razmišljanja provedeni su u razvijanju izobilja mudrosti. Zbog toga je žrtvovano mnogo, posebice uživanje smislenih odnosa s drugima. Sada je osoba po navici vezana za osjećaj slobode iz prošlih inkarnacija, premda se više ne može sjetiti zašto bi joj on trebao. Mora naučiti kako međudjelovati s ljudima. U mislima je vječni neženja. Za nju je učenje prilagoditi se i naći mjesto u mreži odnosa. To može izazvati osjećaj pritješnjenosti. Uplašena je da će izgubiti slobodu. Bit će poznata kao glasnik, svima koji trebaju donijet će informaciju iz viših razina. Ona je glasnik bogova. Znak u kojemu je južni čvor pokazuje kako je viši um naviknuo primati kodirane infomacije. Znak u kojemu je sjeverni čvor pokazuje kako osoba može prevesti svoje znanje u jezik koji društvo može shvatiti i prihvatiti.

 

Južni Mjesečev čvor u 3. a Sjeverni u 9. kući

93Ovo je manje povoljan položaj, potrebno je razvijati intuitivnu, osjećajnu i kreativnu stranu uma. Postoji opasnost provincijalnosti, stoga treba istraživati druge kulture i sisteme vrednovanja.

Ova se osoba stalno oslobađa iz mreže vezanosti. Svaki odnos u koji uđe postaje joj kompliciran. U prošlim inkarnacijama razvila je veliku potrebu za ljudima i to joj je slaba točka. Mora shvatiti bit istine bez da se osjeća prisiljena smanjivati istinu radi njezina komuniciranja drugima. Njezin je najveći problem neopisiva radoznalost, a život stalna žeđ za više razumijevanja. Kao rezultat navika iz prošlih života provodi puno vremena u nižem umu. Ima potrebu postati hodajuća enciklopedija tako da je nitko ne zatekne bez znanja i odgovora. Najveći rast uslijedit će kad napravi karmičku tranziciju od nižeg u viši um. Mora naučiti kako proširiti svoj dijapazon interesa tako da joj znanje ne bude ograničeno na neposredni krug odnosa. Kroz sjeverni čvor u devetoj kući moguć je veliki duhovni rast kad osoba nauči kako se odvojiti od sumnji i pitanja iz prošlih života. Mora um odvojiti od konačnog svijeta i uroniti ga u beskonačnu svijest. Znak u kojemu je južni čvor pokazuje kako je sjećanje duše iz prošlih inkarnacija još uronjeno u aktivnosti nižeg uma. Znak koji sadrži sjeverni čvor pokazuje kako se osoba može osloboditi kroz širenje utjecaja višeg uma.

 

Sjeverni Mjesečev čvor u 4. a Južni u 10. kući

410Rast dolazi kroz unutarnji rad na sebi. Osobi treba vremena da razvije osobnu sferu života, posebno vezanu uz dom. Česta su razočaranja i teškoće u poslovnom životu i ovo je obično pokazatelj nepopularnih lidera. Ima još jedna zanimljivost: Zmajeva glava u obiteljskoj kući (4.) često ukazuje na vanbračnu djecu!

Ova osoba mora nadići karmički osjećaj da je vitalno središte svih situacija oko sebe. Dolazi u sadašnji život s podsvjesnim sjećanjem na vlastiti dignitet. Naviknuta je postati autoritet gdje god tuđa slabost ponuka njezinu potrebu da preuzme kontrolu. Voli ulogu zaštitnika. Ova osoba ne voli pokazivati drugima što se krije iza površine. U području najintimnijih odnosa odvija se njezina doživotna borba da preuzme kontrolu nad svojim korijenima. Mnogi s ovim čvorovima ponekad imaju neobično zahtjevnog roditelja koji u njima razvija veliku ambiciju. Kao rezultat nezadovoljni su sa svakom situacijom, jer to nikad nije ono što bi trebalo biti. Karmička je lekcija “Vrabac u ruci bolji je no golub na grani”. Ova inkarnacija donosi iskutvo konflikta između karijere za sebe i zahtjeva obitelji. Mora se naučiti zrelosti jer unatoč sve projicirane snage, moći i digniteta kad dođe do rješavanja njezinih emotivnih problema ona je upravo invalid. Organiziranje za druge je izbjegavanje uređivanja vlastitog života. Ova osoba treba prestati tražiti publiku za svoje napore, shvaćajući da kad su djela dovoljno velika publika će uvijek biti prisutna. Kad nadiđe potrebu iz prošlih života za pokazivanjem, može postati zrela što joj očajnički treba. Znak gdje je južni čvor pokazuje kako još uvijek prenaglašava svoju važnost. Znak gdje je sjeverni čvor pokazuje kako može biti emotivno supstancijalno puna tako da više ne mora izjednačavati svoju sreću sa sjećanjem na dignitet iz prošlih inkarnacija.

 

Južni Mjesečev čvor u 4. a Sjeverni u 10. kući

104Izvrstan pokazatelj životnog uspjeha, stjecanja položaja i poštovanja u društvu. Opasnost morbidne introspekcije.

Ovdje osoba otkriva da puno vremena posvećuje potrebama obitelji. Stalno se osjeća zadržana, spriječena od ostvarenja vlastite individualnosti. Istina je da dolazi u sadašnji život s puno karme prema obitelji. U prošlim inkarnacijama zanemarivala je ruke koje su je hranile. Sada su joj supružnik i djeca krajnje nezahvalni za ono što čini. Pozitivne ili negativne, emocije nikad ne napuštaju obitelj. Ponekad doživljava veliki sukob sa članovima obitelji oko nekretnina. Neki s ovim čvorom postaju jedini izvor novca za obitelj koju uzdržavaju. Ova osoba mora naučiti kao da ostvari zrelost i kako fokusirati život izvan raspršujućih potreba uskih članova obitelji. Paradoksalno bježi iz jedne obitelji u drugu, dok svi ne postanu njezina univerzalna obitelj. Znak koji sadrži južni čvor pokazuje kako dopušta svojoj i tuđoj nezrelosti da blokiraju njezin potencijal za postignuće. Znak u kojemu je sjeverni čvor pokazuje kako može razviti zrelost usmjeravajući život u smislenom smjeru.

 

Sjeverni Mjesečev čvor u 5. a Južni u 11. kući

511Treba razvijati kreativnost i spontanost u ispoljavanju osjećaja. Odnos prema djeci je posebno važan i potrebno je preuzeti odgovornost za njihov odgoj.

Ovdje osoba uči o kreativnom procesu. Provodi puno vremena u oblacima. U prošlim inkarnacijama živjela je za ispunjenje želja. Razvila je inventivnost i imaginativnost, gotovo genijalnost. Njezina je karma naučiti vrijednost snova. Njezin um stalno pluta u dalekoj budućnosti gdje se bavi fascinacijom najdubljim mogućnostima koje nemaju utjecaja na njezin sadašnji život. Teško joj je shvatiti zašto postoji granica između snova i djelovanja i kao rezultat troši puno energije probijajući zidove ograničenja koja odvajaju jedan svijet od drugoga. Mora shvatiti da kroz sjeverni čvor u petoj kući sada ima najveći poklon koji čovjek može primiti – moć stvaranja vlastite sudbine. Proučavajući stvaralački proces može osvijestiti da njezine misli uzrokuju sve uvjete koje smatra stvarnima u životu. Valja se naučiti odgovornosti za svoje snove i što želi. Mora shvatiti da su snovi jedanaeste kuće pod vlašću vodenjaka gdje moraju biti posvećeni službi čovječanstvu i da što više želi drugima na posljetku će imati za sebe. No ne smije preokrenuti ovaj proces. Ako bude stvarala za sebe, doživjet će loše rezultate zlouporabe svetoga poklona svojih snova. Bitna su djeca, kroz koju će ova osoba shvatiti vlastitu vrijednost. Promatra kako djeca materijaliziraju svoje snove i uskoro će shvatiti da snovi ako blokiraju sadašnjost mogu biti štetni. Mora se naučiti samodisciplini. Znak u kojemu je južni čvor pokazuje kako se snovi iz prošlih života nastavljaju u ovoj inkarnaciji. Znak u kojemu je sjeverni čvor pokazuje kako osoba može konstruktivno primijeniti svoje snove na stvarnost kreativno izražavajući sve što osjeća iznutra. Neke su razvijene duše s ovim čvorovima doživjele kozmičku svjesnost u prethodnim životima. Sada kroz sjeverni čvor u petoj kući donose tu svjesnost djeci zemlje.

 

Južni Mjesečev čvor u 5. a Sjeverni u 11. kući

115Često položaj kod ljudi pretjerano sklonih flertu. Potrebno je uključiti se u grupne aktivnosti i razvijati društvenu i političku svijest.

Ovdje se osoba sjeća načina života u kojemu je ona bila jedini stvaratelj. Sklona je ljubavnim aferama, jer su utjeha nastavljanja ega iz prošlih života. Ono što ne shvaća je da se njima oslabljuje, a od komplimenata umjesto osnaživanja razvija ovisnost o njima. Želi da bude voljena. Njezin osjećaj važnosti iz prošlih inkarnacija je velik. Nije zloćudna osoba. Kroz sjeverni čvor uči se vrijednosti prijateljstva. Mora nadrasti fizički posesivne odnose prošlih inkarnacija i isto gorljivo brinuti o novim neosobnim odnosima. U ovom životu mora posvetiti više pozornosti značenju svojih snova a ne volju koristiti protiv struje. Snovi joj donose poruke višeg vodstva putem kojeg telepatski shvaća razloge svojih djelovanja, no volja joj je tako velika da odbija prihvatiti istinu. Mora odbaciti svoju snažnu samovolju jer ponos i egoizam blokiraju sve što očajnički želi. Uistinu, ona je svoj najveći neprijatelj. Mora naučiti kako da sebe sagleda neosobno. Gotovo je sigurno da će proći kroz najmanje jedno iskustvo u kojemu će morati žrtvovati svoj osobni ego radi pravičnosti prema drugome. Dok zadrži i najmanju mrvicu ponosa sva snaga horoskopa bit će joj zanijekana. Osoba se previše fokusira na sebstvo i ne vidi sve ono što ima. Opet je odgovor isti. Njezina je sudbina da postane neosobna sluga čovječanstva. Važna su joj prijateljstva, klubovi i društva. Znak u kojemu se nalazi južni čvor pokazuje kako osoba prepušta ostatku strasti i želje da utječu na njegov sadašnji život. Znak u kojemu se nalazi sjeverni čvor pokazuje kako može razviti dovoljno nevezanosti da oslobodi osobno sebstvo, i posveti svoju energiju univerzalnijim stvarima.

 

Sjeverni Mjesečev čvor u 6. a Južni u 12. kući

612Treba razvijati talente i praktične sposobnosti. I tijelo zahtijeva njegu i poštovanje.

Ova osoba provodi većinu vremena u dubokim mislima. Voli biti ostavljena na miru tako da neometana može pustiti unutarnjoj refleksiji da prodre u ovu inkarnaciju. Ulazi duboko u sebe i zaboravlja na sve. Veliki je promatrač ljudi, pomalo paranoična. U jednom dijelu života sigurno će biti vezana za institucije, bolnice i organizacije koje od nje zahtijevaju da se strukturira. To je potrebno da bi izašla iz svojeg unutarnjeg sebstva. Najveća je karmička lekcija naučiti se odgovornosti umjesto samosažaljenja. Nema dovoljno vjere u pozitivan ishod stvari. Mora raditi na tome da izgradi povjerenje. Tad će biti jedan od najsućutnijih, prekrasnih i korisnih ljudi u zodijaku. Zbog sjevernog čvora u šestoj kući voli pomagati drugima, no ne može to učiniti dok ne shvati da je izabrala inkarnaciju žrtve. Mora naučiti kako organizirati svoje misli, rad i prehranu, jer je prirodan iscjelitelj, koji može proširiti granice tradicionalne medicine s mističnim metodama iscjeljivanja. Dio života bavit će se fizičkim ili mentalnim bolestima, bilo u sebi bilo kod onih koji je okružuju. Njezin rast uslijedit će kad shvati da je bolest samo nesklad u tijelu koji odražava nesklad u mislima. Mnogi s ovim čvorovima prolaze kroz iskustva bolesti koje čudotvorno nestaju, na zaprepaštenje drugih profesionalaca. Karmička je lekcija je naučiti viši razlog zašto. Ovi se čvorovi najteže otvaraju prošlim inkarnacijama. Južni čvor u dvanaestoj kući završio je karmički put, a detalji su zapečaćeni. Životi bijega od unutarnjeg mučenja su završeni. Mora se čitavo stanje svijesti staviti u pozitivan kontekst. Znak koji sadrži južni čvor pokazuje kako osoba blokira razvoj povlačeći se u karmu koju je već završila. Znak koji sadrži Sjeverni čvor pokazuje kako sada može razviti plodan život putem službe.

 

Južni Mjesečev čvor u 6. a Sjeverni u 12. kući

126Ovo je vrlo kritična osoba i potrebna joj je veća simpatija i razumijevanje drugih. Treba se otvoriti većem i važnijem od vlastite ličnosti.

Ovdje osoba doživljava krize svijesti. Bila svjesna ili ne, većinu života provodi u dubokim mislima. Za nju je fizički svijet iscrpljujući. Povremeno je bolest udalji od kompetitivnog područja i ugrozi njezinu radnu sposobnost. Kad radi uvjeti su joj nepodnošljivi. Ili je potplaćena ili joj se barem ne prizna učinjeno. Toliko je uronjena u okružujuće uvjete da stav prema onome što radi utječe na sva druga područja života. Ima puno prijašnjih sjećanja na red i organizaciju, no svugdje gdje krene vidi kaos. U prošlim je inkarnacijama bila perfekcionist, kritičar. Neki se samosažaljevaju a drugi zadržavaju ogorčenje. Postoji osjećaj ljubomore prema dobrobiti drugih ljudi, koju smatraju manje zasluženom od svoje. Napuhani ego je izvor problema. Radije će biti nezaposlena nego raditi posao koji smatra nevrijednim. No okolnosti će je natjerati da radi takav posao čak i protiv svojih načela. Ima tendenciju internalizirati svoj bijes te proizvodi bolest. Provodi previše vremena pokušavajući impresionirati druge, umjesto da razvija punoću u sebi. Odgovor na probleme naći će su sebi. Vrlo je nervozna. Rast počinje u trenutku kad se sagleda kao ne samo dio veće cjeline nego nešto što sadrži u sebi čitavi univerzum. Njezina karma iz prošlih života je izbrisana kad nauči kako teći umjesto dopustiti da mu se život prekida bezveznim uznemirenjima. Mora se prilagoditi biti univerzuma a ne pokušavati sve sortirati poput kule od karata. Mora naučiti da je fizičko stanje zdravlja potpuno ovisno o čistoći i stabilnosti unutarnjeg uma. Ovo je uistinu položaj “um vlada materijom”, a život će biti karmička tranzicija od svijeta materije u svijest vječnoga duha. Znak u kojemu je južni čvor pokazuje kako su prošle inkarnacije osobu zaokupile sobom u fizičkoj materiji. Znak u kojemu je sjeverni čvor pokazuje kako sada može transformirati svoju dušu u čistu esencu božanskog uma.


Povezani članci

Mjesečevi čvorovi po znakovima

Mjesečevi čvorovi

Mjesec

Mjesec u kućama

Mjesec u natalnoj karti

Tranziti Mjeseca

Mjesečeve mijene

Prazan hod Mjeseca

Tarot, astrologija, numerologija