Kvadrat

kvadrat

  • 90° ili 270°
  • jaki i teški aspekt
  • izazov, akcija, dinamika, ostvarenje, prekretnica, borba
  • greške koje se stalno ponavljaju, a da bi ih osoba prestala ponavljati potrebno je mnogo napora i samokontrole
  • napetost i nemir

Kvadrat je najteži aspekt u natalnoj karti, a stanje je još teže kada je prisutno više kvadrata. Potencijal svakog natalnog horoskopa leži u njegovim kvadratima. Ako ih ne budete shvatili, oni će sigurno predstavljati prepreku, dok, u slučaju kod mudrog pristupa, mogu predstavljati građevinske blokove. Srž svakog kvadrata čini akcija i odluka. Važno je naglasiti dali je kvadrat kardinalni, fiksni ili promjenljivi, pa tako:

Kod kardinalnih kvadrata akcija je brza,
kod fiksnih kvadrata akcija je spora i promišljena;
kod promjenljivih kvadrata akcija je isto tako promjenljiva, i u velikoj mjeri ovisi od utjecaja drugih pojedinaca.

Planete koje tvore kvadrat ne samo da žele različite stvari nego i rade suprotno jedna od druge i istovremeno smetaju jedna drugoj. Za razliku od opozicije osoba obično prepoznaje i shvaća obje strane kvadrata, ali izgleda da energije planeta namjerno smetaju jedna drugoj. Zbog stalnog sukoba dviju različitih energija javlja se stanje stalne napetosti jer ne znamo što će se dogoditi idući trenutak tj. u neizvjesnosti smo. Zajedno s napetošću se javlja i nesigurnost, te sumnja što na kraju rezultira strahom. Ova kombinacija nesigurnosti i straha se može iskazati na nekoliko načina.

Da bi osoba dokazala, bilo sebi ili drugim ljudima, da je sposobna držati pod kontrolom ona područja života koja ometaju planete u kvadratu može postati nasilna i pretjerivati na razne načine. Ovakvo pretjerivanje stvara nove frustracije i “slijepe ulice”. Osoba ima osjećaj da lupa glavom u zid i da gdje god krene nailazi na zidove i blokade.
Kvadrat je potpun sukob interesa. U slučaju opozicije možemo otići iz jedne krajnosti u drugu, trenutačno se prebaciti na drugu sferu života. Kod kvadrata je ovo neizvodivo! – Kvadrat ne pruža priliku za bijeg!

U najnegativnijem obliku kvadrat se manifestira kao potpuna nesposobnost osobe da bilo što učini, da nikako ne može pronaći rješenja za svoje probleme. Kada dođe do ovakve blokade energije unutar osobe stanje postaje slično pat – poziciji. Najčešće ovakve pat – pozicije se događaju onda kada se kvadrati nalaze u fiksnim znacima (Bik, Lav, Škorpion i Vodenjak), jer su oni sami po sebi skloni nepromjenjivosti i vole da stvari budu što stabilnije i da se što manje promjena dogodi. Vrlo slična situacija je ukoliko je u kvadraturi uključen planet Pluton. Pat – pozicija je vrlo opasna jer je kvadrat sam po sebi aktivan aspekt i ne podnosi stagnaciju. On se manifestira i događa. Osoba s kvadratima u natalnoj karti mora pronaći područje pražnjenja te energije, jer u suprotnom postaje samo-destruktivna, ali isto tako može destruktivno djelovati na ljude oko sebe.

Pored ovoga kvadrat upada u različite elemente i samim time izaziva napetost (Vatra-Zemlja; Vatra-Voda; Zemlja-Zrak; Zrak-Voda). Međutim, kvadrati mogu biti i korisni jer nas oni na neki način jačaju. Ukoliko smo spremni konstruktivno upotrijebiti kvadrate i njihovu energiju možemo postići naizgled nemoguće.

Kvadrati koji su pozitivno usmjereni

stvaraju volju i izdržljivost karaktera da se postojeći problemi riješe.
prisiljavaju nas da odrastemo i postepeno nam daju životno iskustvo pomoću kojeg možemo riješiti prepreke i prestati lupati “glavom o zid”.

Tarot, astrologija, numerologija