Konfiguracije planeta

konfiguracije planetaKonfiguracije planeta u horoskopu su vrlo bitne, jer određuju temeljan način kretanja energije. U konfiguracije kvadrata i opozicije ubrajamo T-Kvadrat i veliki križ.

Ostale zanimljive konfiguracije su:

  • T-kvadrat govori o napetosti i postignuću kao odgovoru na unutarnji osjećaj prekomjernog poticaja
  • veliki trigon (aspekt trigona) govori o samozadovoljstvu i stabilnosti te sretnim okolnostima
  • veliki križ govori o vrlo dinamičnom no nesređenom energijskom polju, koje isprva uzrokuje frustracije no, ako se njime dobro ovlada, stvara duboku ukorijenjenost i sveobuhvatnost
  • zmaj (aspekt trigona) o motiviranim, zadovoljnim i aktivnim ljudima
  • Yod (aspekt sekstila)
  • bisekstil (aspekt sekstila)
  • magični kvadrat
  • stelij
  • bumerang

Veliki križ

Nastaje kad su dvije opozicije u međusobnim kvadratima. Većinom se smatra teškom konfiguracijom i može biti posebice ograničujući i restriktivan za osobu koja pokazuje malo sposobnosti za samodisciplinu i umjerenost.
Osoba mora naučiti dobro usmjeravati svoje vitalne energije ili će biti raspršena i iscrpljena. Međutim kad osoba nauči koristiti svoj energijski potencijal može otkriti velike unutarnje rezerve snage.

Ako se ovaj obrazac loše savlada život se može doimati prepun unutarnjeg nesklada i napetosti koji stvaraju stresne tegobne situacije u vanjskom okruženju. Daje unutarnji osjećaj frikcije, napetosti i pritiska no može dati i dosta ekstra psihološkog pogona da bi se izgradio svrhovit život. Pomaže izgraditi oštru društvenu svjesnost. Veliki krst sugerira komplicirane, presudne karmičke lekcije koje se moraju riješiti u skladu s prirodom kvalitete od koje se sastoji i u područjima kuća u kojima se planeti nalaze.

Kardinalni veliki križ

Najbolje funkcionira kad se osoba bavi energičnim, hrabrim ad-hoc akcijama. Ovaj krst ima asertivni, nestrpljiv karakter. Osoba ulazi u brze no ponekad nepromišljene akcije. Najčešće ima previše energije da bi završio ono što je impulsivno inicirao. Manjka mu moć opstojnosti da završi ono što je počeo. Za krajnji uspjeh ispunjavanja zadanih ciljeva presudna je suradnja i briga za druge. Možda postoji pretjerana inicijativa, guranje, poriv i agresija. Ambicija da se uspije je vrlo jaka zajedno s kompetitivnošću koja osigurava uspjeh u područjima gdje se jednoumno primjenjuje. Prirodni impulsi koji se prethodno ne promisle mogu lako stvoriti nered i uzbudljive uvjete. Mora obuzdati svoju hiperaktivnu prirodu i naučiti usporiti frenetičan tempo. Važne lekcije su razviti strpljivost, unutarnju staloženost, postojanost i organizaciju vremena i energije. Bez tih kvaliteta stalno će ulijetati u nove akcije ne završivši stare projekte. Ima jako puno energije.

Fiksni veliki križ

Ova konfiguracija može se smatrati jednom od najtežih jer se stavovi i svijest koji su se kao problemi ponavljali u nekoliko inkarnacija mogu ispoljiti kao duboko ukorijenjeni teško vidljivi problemi koji zahtijevaju punu pozornost. Funkcionira na razini volje i želje, stvara unutarnju frustraciju koja vodi emotivnim krizama. Sabijanje osjećaja što rezultira blokadama i inhibicijama. Vrlo kristaliziranih osjećaja. Potrebna je emotivna fleksibilnost. Posesivnost i čvrst otpor prema kompromisima ili zajedništvu s drugima. Rigidnost. Fenomenalna izdržljivost, moguća opsesija sa moći i netolerancija. Može biti vrlo svrhovit i predan. U ovoj inkarnaciji osoba mora pročistiti svoju snažnu osjećajnu prirodu.

Promjenljivi veliki križ

Najbolje funkcionira u područjima mentalnog izražaja. No stres koji stvaraju četiri kvadrata često povećava nervozu i krajni nemir, premda se povećava i osobna budnost i mentalna hrabrost. Inklinacija pretjeranom raspršivanju interesa treba se ukrotiti, ako se želi biti kontroliranim i uspješnim. Stimulativan i pun znanja no moguća nekonzistencija i nemetodičnost. Slaba koncentracija, neodlučnost, sugestibilnost. Ponekad se prilagođava na svoju štetu. Treba dublje objediniti razum i vjeru te teorijske koncepte i uvjerenja. Nema izravnog pokretača koji bi aktivirao energije poput kardinalnog velikog krsta. Nema niti postojan, konsolidirajući pristup moći i kontroli poput organiziranog fiksnog velikog krsta. No osoba može biti osjetljiva da odgovori na rafiniraniji stupanj svijesti, premda tako da se brine o svakom mogućem aspektu sukoba koji ne može mentalno riješiti. Valja produbiti i smiriti svoj mentalni um. To znači bolje sudove i indiskriminaciju uključenih planeta. Valja kontrolirati prekomjerno izražavanje uma. Dobra je meditacija, kontemplacija i refleksivna samo-analiza. Jako talentiran, valja se usredotočiti. Najbolje se baviti komunikacijom i obrazovanjem.

T-kvadrat

Dva su planeta u opoziciji, a oba rade kvadrat s trećom planetom. To je istaknuta konfiguracija u većini horoskopa poznatih osoba koje su imale natprosječan utjecaj na svijet. Znak i kuća apeks planeta pokazuju gdje se napetost najviše osjeća. Suprotan znak i kuća (često nazvan praznom nogom T-kvadrata) ima središnju ulogu u usmjeravanju osobe kako najbolje riješiti dilemu koju pokazuje T-kvadrat. T-kvadrat puno više energizira i motivira nego Veliki krst. To je zbog dodatne napetosti i nesigurnosti koju stvara prazna noga što implicira da je to otvorena konfiguracija i stoga se ne može lako sama zadovoljiti. T-kvadrat je nestabilan i lako se uznemiri. Apeks planet koji je u kvadratima s opozicijom može pojačati ta pitanja i često pokazuje prirodu frustracija, blokada, urođenih nesigurnosti i defanzivnih reakcija unutar osobe.

Niti jedan poriv povezan s T-kvadaratom ne može ostati latentnim ili neizravnim. Konstruktivnom primjenom sva prekomjerna energija koju pobuđuje snažan T-kvadrat često postaje jako provokativnom, gurajući osobu naprijed uz dobro definiran osjećaj za cilj i smjer, prisiljavajući da na putu nadiđe svaku prepreku. Apeks planet može ponekad pokazati opći ton horoskopa. On pokazuje kako T-kvadrat rješava svoju dilemu.

Kad je apeks planet Uran, Neptun ili Pluton može se raditi o posebnoj karmičkoj misiji. Osobe s tom konfiguracijom izražavaju porive koji osporavaju postojeće strukture društva, ponekad i previše reformativno za establishment. Osoba koja ima taj planet kao apeks planet može napravaiti značajan doprinos svijetu promovirajući njegovu dobrobit i progres, ostajući osobno udaljena, nedodirnuta ili otuđena od svjetovnih aktivnosti.

Kardinalni T-kvadrat

Ova osoba treba naučiti puno lekcija bitnih za rast u područjima života koja se odnose na korištenje osobne energije, samostvarajuću aktivnost i bliske ciljeve. Ovaj T-kvadrat daje puno vitalnosti, poriva i asertivnosti. Ovo je najekstrovertniji T-kvadrat. Valja razviti samodisiplinu, unutarnji timing, vanjsku strpljivost i opći osjećaj temeljitosti i organizacije želi li uspjeti u svojim poduhvatima. Loš planer.

Fiksni T-kvadrat

Osoba s ovom konfiguracijom će se suočiti s lekcijama u područjima koja testiraju fiksnu želju, emocije i vezanosti.
Ovdje je jaka potreba da se zadrži sve što se posjeduje. Bitna karmička poenta može biti prihvaćanje i poštivanje tuđih vrijednosti i posjeda. Moguća duboka opsesivnost. Velike energetske rezerve i emotivna snaga pomažu da se izdrže sve prepreke i odlaganja bez odustajanja ili gubljenja smjera djelovanja. Osoba izgrađuje nešto dugotrajno, čvrsto, sigurno. Unutarnji pritisci konsolidiraju volju. Jako orijentiran cilju.

Promjenjivi T-kvadrat

Stimulirajuća, mentalno izazovna konfiguracija najbolje se ispoljava u promišljanju, obrazovanju, komunikacijskim područjima i čak putovanju. Stres može preopteretiti živčani sustav (većinom zbog pretjerane stimulacije). Veliki učenik. Većinom ispoljava višak poticaja intelektualnim pregnućem za koje je potrebno intenzivno proučavanje. Osjeća se poriv da se prosvijetli društvo putem svih načina podučavanja.

Veliki trigon

Veliki trigon (dupli)

obuhvaća tri planete na udaljenosti od oko 120° (pri tom se koristi orbis od 7°), s tim što su sve tri planete u istom elementu.

Veliki vatreni trigon

ovan, lav, strijelac. Vidljiva je kreativna, inspiracijska moć trigona, želi se izraziti izravnim ispoljavanjem potencijala. Premda ovaj Veliki trigon može naglasiti viziju, može istaknuti i osjećaj osobne važnosti i moći, koji se ispoljava kao egoizam i prekomjerni ponos. Riječ je o aktivnoj osobi. Velika vjera u sebe. Velika hrabrost, unutarnja snaga, samopouzdanje i entuzijazam. Podsvjesno od drugih može očekivati puno pozornosti, lojalnosti i čak služenja, premda sam zanemaruje tuđe emotivne potrebe. Valja aktivno tražiti vodeće uloge ili one za koje je potreban visok stupanj fizičkog ili kreativnog izražaja.

Veliki zemljani trigon

bik, djevica, jarac. Naglašena je smirujuća, ugodna i privlačna moć trigona. Osoba s ovim velikim trigonom osjeća dubok osjećaj stabilnosti u fizičkom svijetu. Zbog snažnog magnetizma konfiguracije lako osigurava materijalnu egzistenciju i postignuća i postiže željeni položaj u svijetu. Snažno razvijena sposobnost privlačenja, akumuliranja i vještog korištenja sredstava. Osobe s ovim trigonom mogu biti veliki graditelji koji osjećaju vlastitu moć i kreativnu snagu kad joj svjedoče materijalnim ili svjetovnim postignućima. Nisu kockari. Moguć konzervativan tip osobnosti. Rad i produktivnost često prenaglašeni nauštrb unutarnjeg razvoja.

Veliki zračni trigon

Blizanci, vaga, vodenjak. Naglašen idealizam, ekspanzivnost i mudrost. Sposobnost konceptualizacije i stvaranja na apstraktnoj razini. Moguće ispoljenje nepraktične strane konfiguracije. Osoba je društveno radoznala, širokih pogleda i tolerantna, no možda ne stravstveno i duboko vezana za ljude. Prirodni je poriv ostati nevezan, promatrač i u osnovi slobodan za istraživanje. Potreba za puno nezahtijevnih odnosa. Velika sposobnost učenja, revan intelekt i sposobnost za širu životnu perspektivu. Ovaj veliki trigon može povećati društvenu popularnost tj. daje karizmatičnost.

Veliki vodeni trigon

Ribe, rak, škorpion. Naglašena pasivnost, receptivnost i zaštitna moć velikog trigona. Uživanje u čulnom zadovoljstvu i osjetljivost za unutarnja stanja svijesti. Natprosječna sposobnost otkrivanja stvari, psihička senzitivnost. Osjećajna priroda vrlo razvijena, no može uzrokovati introvertiranost, osjeća se duboko zadovoljstvo na subjektivnoj razini. Tijekom razdoblja povlačenja, privatnosti, mirnoće i odmora osjeća se iznutra njegovanim i sigurnim. No ako nema nekih dinamičkih načela u horoskopu (vatrenih planeta u ugaonim kućama, kardinalnih kvadrata i sl.) može nastati eskapistički temperament. Velika sposobnost za percepciju podsvjesnih energija, veliki uspjeh u društvenoj službi. Vrlo velika podrška i njega za druge, iscjeljujuća i terapeutska. Ovaj veliki trigon može značiti evolucijsko cvjetanje sposobnosti prilagodbe potrebama masovne svijesti s puno sućuti. Dobar za područja poput kretivnosti, ljepote, glamura ili lijepih umjetnosti. Također uspjeh u područjima koja se bave dubokim životnim tajnama, u kojima je potrebna fina istančana svjesnost.

Zmaj

Veliki trigon, unutar jednog trigona sekstil (dva planeta koja tvore trigon povezani su sekstilima s trećim planetom), a planet koji tvori sekstile u opoziciji je s trećim planetom. Zmaj je vrlo benevolentna (blagonaklona) i korisna konfiguracija. Sadrži sve pozitivne značajke velikog trigona, no nije inertan i statičan. Opozicija je pokretač zmaja, a često i ključ čitavog horoskopa. Potencijalna opasnost zmaja je da se tijek energije odvija samo između planeta u zmaju dok ostatak horoskopa ostane neispoljen, tj. u sjeni.

Bisekstil

konfiguracija koja se sastoji iz 2 Sekstila, koji proizilaze iz jednog izvora. Slobodni krajevi tih sekstila prave kut od 120 stupnjeva – Trigon. Bisekstil, za razliku od Velikog Trigona, pojavljuje se diskretno, ali njegov utjecaj je jak. On koristi ka amortizator životnih problema. Ta konfiguracija uključuje u sebe rad 3 planeta i postaje nositeljem lakoće, radosti, optimizacije životnih procesa. Čovijek sa nekoliko Bisekstila, u stanju je da nestretne situacije preokrene u sretne, brzo nalazi izlaz iz bilo kojih problema, zna se radovati i najmanjim pozitivnim situacijama i ne postaje očajan kada se dešavaju veliki problemi. Bisekstil u najboljem slučaju daje zaštitu, harmoniju, očuvanje snage – ali projavljuje se diskretno. Njegovo projavljivanje vezano je sa srećom, stabilizacijom teških situacija. Nastupa nenametljivo i diskretno.

Yod

je kad imamo dva planeta u sekstilu a oba u inkonjunkciji s trećim planetom. Treći planet (apeks) je jako bitno načelo koje treba pročistiti da bi se učinkovitije izrazilo. Kao kod T-kvadrata apeks planet postaje primarni fokus joda. Jod je izazov konstruktivnog mijenjanja i pojašnjavanja onoga što ometa potpuno funkcioniranje osobe. Vanjske i unutarnje sile zajedno djeluju u stimuliranju suptilnih no povišenih pritisaka koji mogu sebe na poslijetku pokazati i otpustiti tijekom kriza samosvijesti. Jod spreman za aktivaciju je poput stizanja na raskršće bez sigurnosti kojim putem krenuti. Promjena smjera nije stvar svjesnog izbora iz pune svijesti nego nespoznate nužde. Premda se taj novi smjer može doimati neočekivanim, on je akumulirao svoju snagu i definiciju u razdoblju od nekoliko godina. No kad se jod aktivira osoba se počinje baviti novim stvarima u životu i ima nove stavove. Točka u opoziciji s apeks planetom je vrlo osjetljiva. Ona pokazuje fokusirana područja gdje se usredištilo novo osobno usmjerenje.

Bumerang

konfiguracija Yoda, pri čemu žižna planeta ima svoju opoziciju koja djeluje na način da se kanaliziranjem energije u opozitnu planetu izbjegava nužnost prilagodbe, što se osobi obično tijekom života obije o glavu, te se stoga ova konfiguracija i zove tako; bumerang. Svi astrolozi ne slažu se oko egzaktnosti ove konfiguracije.

Magični četverokut

ili magični kvadrat je također relativno rijetka konfiguracija koja, s dva sekstila, dva trigona i dvije opozicije, povezuje četiri planete srodnih elemenata i različitih kvaliteta u geometrijski lik pravokutnika. Poput Zmaja, sposobna je za izvanredna postignuća jer u sebi skladno kombinira harmoniju srodnosti elemenata i različitost pozitivnih i negativnih aspekata, ali također slično Zmaju u sebi krije opasnost zanemarivanja ostalih planeta u natalnoj karti, neobuhvaćenih ovom konfiguracijom.

Stelij

bilo koji skup tri i više planeta u konjukciji koji predstavlja točku izuzetne energije u natalnoj karti, koja djeluje utoliko jače ako su sve planete koncentrirane u istome znaku i istoj kući. Neki astrolozi tvrde da Stelij mora sadržavati sunce ili mjesec.

 

Tarot, astrologija, numerologija