Astrološke sekte

Astrološke sekte u tradicionalnoj astrologiji predstavljaju klasifikaciju položaja nebeskih tijela, kojoj podliježu Sunce, planeti od Merkura do Saturna i Mjesec. Postoje dnevna i noćna sekta, a u jednom horoskopu svakom od navedenih tijela odgovara točno jedna od njih.

ekvatorNatalnu kartu možemo podijeliti na dve polutke i to prema horizontalnoj osi i prema vertikalnoj osi. Horizontalna os horoskopa naziva se ekvator ili horizont, dok se vertikalna os naziva meridijan. Ho­rizontalna os ukazuje na svijest, a vertikalna na moć. Ekvator dijeli horoskop na dnevni i noćni odjeljak, zbog toga što hori­zont dijeli horoskop po osi izlaska i zalaska Sunca. Ako imate puno planeta iznad horizonta, vi ste objektivni u želji postizanja više od onoga što vam je rođenjem dano. Ako imate puno planeta ispod hori­zonta, posebno ako se među njima nalaze i Sunce i Mjesec, onda ćete biti u izvjesnoj mjeri subjektivni i skloni zakulisnim radnjama.

meridijanMeridijan dijeli horoskop na dva odjeljka koja dobijemo kada podijelimo horoskop po osi koja vodi od podneva do ponoći. Ovaj meridijan dijeli planete na planete u usponu i planete u zalasku. Pla­nete u usponu nalaze se u istočnoj polovini horoskopa i obuhvaćaju vrijeme od ponoći do podneva. Planete u zalasku nalaze se u zapadnoj polovini horoskopa, obuhvaćaju vrijeme od podneva do ponoći. Ako u natalnoj karti imate puno planeta u usponu, onda ćete imati snažnu i slobodnu volju, i lako ćete kontrolirati vlastiti život. To je inkarnacija sjetve. Ako u natalnoj karti imate puno planeta na zalasku, fleksibilniji ste i učestvujete u sudbini drugih. To je inkarnacija žetve. Kada se neka planeta nalazi u sekti koja joj odgovara, kaže se da je ona u svojoj sekti. I dnevna i noćna sekta se dijele u dvije skupine:

  • Po položaju u odnosu na horizont
  • Po zodijačkom znaku

Sunce, Jupiter i Saturn – dnevna sekta, Mjesec , Venera i Mars – noćna sekta. Merkuru odgovoaraju i dnevna i noćna sekta ovisno od njegovog položaja u odnosu na Sunce

Ukoliko se Merkur nalazi poslije Sunca, on pripada noćnoj sekti. Ukoliko se pak nalazi prije Sunca, pripada dnevnoj sekti.

Ovan, Blizanci, Lav, Vaga, Strijelac i Vodenjak su dnevni znakovi, Bik, Rak, Djevica, Škorpion, Jarac, Ribe su noćni znakovi

U najjednostavnijem slučaju, sektu, bilo dnevnu ili noćnu, definira položaj Sunca u odnosu na horizont. Ako je Sunce iznad horizonta (osoba rođena u toku dana), natalna karta je dnevna i naglašava status Sunca, Jupitera i Saturna. Ako je Sunce ispod horizonta (osoba rođena u toku noći), onda je natalna karta noćna, a glavni naglasak pada na Mjesec, Veneru i Mars.

Prilikom određivanja sekte u natalnoj karti, mora se uzeti u obzir i položaj svakog planeta definiran s Asc/Dsc osi i položaj svakog planeta po znaku. U dnevnom tipu natalne karte, gornja polutka (Sunce iznad horizonta) je dnevna, dok je donja polutka noćna (Sunce ispod horizonta). U noćnom grafikonu, gornja polutka je noćna, a donja dnevna.

Dakle, da bi odredili točnu sektu moramo razmotriti sektu natalne karte, prirodnu sektu planeta, položaj planeta u polutki i sektu znaka.

Primjer:

astroloske-sekte

Natalna karta osobe rođene 27.08.2010 u 16:06 po srednjoeuropskom vremenu.

Za svako nebesko tijelo je dano u kojoj sekti se nalazi prema navedenim kriterijima (sekte prema horizontu i prema znaku), i u kojoj sekti bi trebao biti. Žuta boja označava dnevne sekte, a indigo noćne. Merkurova željena sekta je noćna, jer se nalazi poslije Sunca.

 

Iz tablice se vidi da su Sunce, Mjesec, Merkur i Jupiter u po jednoj od svoje dvije sekte. Saturn je, za razliku od njih u obje svoje sekte.

 

Nebesko tijelo Sekta u odnosu na horizont Sekta u odnosu na znak Željena sekta
Sunce dnevna noćna dnevna
Mjesec noćna dnevna noćna
Merkur dnevna noćna noćna
Venera dnevna dnevna noćna
Mars dnevna dnevna noćna
Jupiter dnevna dnevna dnevna
Saturn noćna dnevna dnevna

 

 

Tarot, astrologija, numerologija