Asteroidi u astrologiji

Asteroidi su planetoidi koji kruže oko Sunca između Marsa i Jupitera i ne treba ih nikako miješati s kentaurima ili transneptunskim objektima. Asteroidi su relativno novi u astrologiji, točnije koriste se od 19. stoljeća, ipak, često su zanemareni u tradicionalnim astrološkim sustavima poput Vedske ili helenističke astrologije. Njihova upotreba je postala značajna za nekoliko zapadnih astrologa, ali još uvijek samo manji broj astrologa koristi asteroide u tumačenju grafikona. Asteroidi se koriste za fino podešavanje tema u natalnoj karti, u sinastriji i mundanoj astrologiji. Obično se gleda položaj asteroida u odnosu na Sunce, Mjesec i ascendent. Asteroidi koji se koriste u astrologiji su:

Ceres

ceresCeres je prvi otkriveni asteroid, a danas u modernoj astronomiji je označen kao patuljasti planet, zauzima oko 1/3 cjelokupne mase asteroidnog pojasa. Ceres je najveći objekt u asteroidnom pojasu izmešu Marsa i Jupitera. U mitologiji Ceres je rimski ekvivalent grčke božice Demetre. Ona je bila božica poljoprivrede i kad je njezinu kći Perzefonu oteo Pluton u pokušaju da se uda za nju, Demetra je postala toliko očajna u potrazi za svojom kćeri da je zanemarila Zemlju koja je postala hladna i većina biljaka je izumrla. Ovi mitovi, uključujući i činjenicu da je Ceres najokrugliji asteroid (sliči Mjesecu), u astrologiji označavaju položaj Ceresa u natalnoj karti koji određuje osnovne ljudske potrebe kao što su ljubav i briga.

 

pallasPalas Aten

Često se jednostavno naziva Palas,” ovo je drugi asteroid otkriven i treći po veličini. Postoji mnogo Palasa u mitologiji. Neki izvori kažu da je Palas bila Tritonova kći i Atenina prijateljica. Palas je ubijena u toku igre, a Atena je napravila drveni kip – Paladium, koji je Zeus ispustio u Troju gdje je podignut hram njoj u čast. Drugi kažu da je Palas bio stari bog povezan s Atenom. U tom pogledu, Palas se može tumačiti kao pokazatelj truda, ali astrolozi Palas najčešće tumače kao pokazatelja mudrosti, inteligencije, ozdravljenja. Palas, uz Vestu utječe na Djevicu.

 

asteroide-junoJuno

Juno je treći po redu otkriven asteroid i deveti po veličini. U mitologiji Juno je rimski ekvivalent grčkoj Heri. Hera je bila vrlo važna božica u grčkoj i rimskoj kulturi. Bila je supruga Zeusa i hvaljena kao kraljica bogova i Zeusova glavna konkubina. Ona je bila božica brakova, sindikata, a također je bila povezana s financijama. Ona je također vrlo ljubomorna i agresivna, pogotovo kada je Zeus bio s drugom ženom; ona bi često ubijala djecu Zeusa i druge žene ili božice, uključujući i pokušaj da ubije Herculesa i Dioniza. Iz tih razloga, Juno se koristi u astrologiji kao pokazatelj ljubavi, braka i romantike. Juno imaju utjecaj na Bika.

Vesta

 

Vesta

Vesta je drugi po veličini i četvrti otkriven asteroid. U mitologiji Vesta je djevica božica, rimska verzija Hestie. Iako je bila od velikog značaja Rimljanima i smatrana jednom od najvažnijih božica, ironično je što nikada nije prikazana u bilo kojoj vizualnoj umjetnosti. Ona je bila božica ognjišta, kad je beba rođena od nje je tražen blagoslov i zaštita doma. Astrolozi koriste Vestu kako bi utvrdili što je to čemu smo posvećeni i kako će se naša seksualnost razvijati. Vesta utječe na Djevicu i Škorpiona.

 

umjetnički prikaz hironaChiron

2060 Hiron je manji planet u Sunčevom sustavu, u orbiti između Saturna i Urana. Otkrio ga je 1977. Charles T. Kowal, i on je bio prvi identificirani član nove klase objekata sada poznati kao kentauri (manji planeti koji kruže između asteroidnog i Kuiperovog pojasa). Iako se u početku zvao asteroid i klasificiran je kao manji planet, kasnije je utvrđeno da pokazuje ponašanje tipično za kometu. Danas je klasificiran i kao manji planet i kometa, te je u skladu s tim također poznat kao kometa 95P/Chiron. Hiron u grčkoj mitologiji sin je Krona i Okeanide Filire; Kentaur i odgajatelj mnogih grčkih junaka. Hironovo ime izvedeno je od grčke riječi χείρ koja znači “ruka”. Dakle, Hiron je “onaj koji liječi rukama”. Kentauri su bili zloglasni kao nasilni i nekulturni pijanice. Za razliku od njih, Hiron je bio pravi kontrast, inteligentan, civiliziran i ljubazan. Bio je stručnjak za umjetnost, lov i medicinu, a također i proricanje. Bio je Kronov sin te nije mogao umrijeti. Ostao je posljednji Kentaur i želio je žrtvovati svoj život da bi omogućio čovječanstvu da koristi vatru. Budući da je bio besmrtan, Heraklo se dogovorio sa Zeusom da razmijeni Hironovu besmrtnost za život okovanog Prometeja. Dok je Heraklo izvršavao svoj zadatak u kojem je trebao ubiti erimantskog vepra, večerao je s Folom. Heraklo je zatražio vina, a Fol mu je dao sveto Dionizovo vino koje je privuklo Kentaure prevođene Nesom koji su se skupili vani. Heraklo je na njih ispalio strijele, a oni su ih gađali kamenjem, drvećem i stijenama. Jedna je strijela, umočena u otrovnu Hidrinu krv, pogodila i Hirona. Hiron ju je izvukao iz tijela i upitao se kako tako mala strijela može uzrokovati toliko smrti i uništenja. U tom je trenutku umro, odrekao se svoje besmrtnosti, a bogovi su ga postavili kao zviježđe Strijelca na nebu. U astrologiji, Hiron simbolizira sve one koji pronalaze svoju snagu kroz patnju. Svatko biva ranjen na neki način. Bez obzira na naše rane, Hiron nas uči prevladati ih i ići dalje.

erosastEros

U mitologiji, Eros je bio bog seksualne želje i ljubavi. U rimskoj mitologiji, Eros je poznat kao Kupid. U grčkoj umjetnosti Eros je opisan kao krilati mladić, blag, prekrasan, često s prekrivenim očima što simbolizira sljepoću ljubavi. Ponekad je nosio cvijet, ali češće srebrni luk i strijele, s kojim je ispaljivao strijele želje u su grudi bogova i ljudi. Eros nadjačava um s ljubavlju i seksom. Eros predstavlja seksualnu objektivizaciju, strast, želju i kreativnost.

Tarot, astrologija, numerologija